Fredagsguide: Lær at forstå teenageres slang

Der sker let misforståelser, når ungdommen krydser veje med ældre generationer. Bliv guidet gennem 15 uforståelige udtryk, som nutidens ungdom bruger

Viggo og Valdemar giver gode råd til, hvordan du skal forstå din lokale teenager. God fornøjelse (Foto: Linda Johansen)
Viggo og Valdemar giver gode råd til, hvordan du skal forstå din lokale teenager. God fornøjelse (Foto: Linda Johansen)
For abonnenter

'Fucking nederen' – umiddelbart bliver det næppe mere alvorligt. Men spørger du en dansk teenager, er det bare et lille, hyppigt udbrud på niveau med ”pis” eller ”øv”.

Til vore ærede læsere

De er overalt, de unge mennesker, der lider af 'sygdommen' teenage. De taler mærkeligt, opfører sig flabet og er i det hele taget en prøvelse for omgivelserne. Eller sådan kan det i hvert fald føles.

På redaktionen har vi haft to vaskeægte teenagere på besøg i denne uge i et af folkeskolens diabolsk udtænkte komplot mod god ro og orden, kaldet erhvervspraktik.

Efter at have hørt dem tale et for os på redaktionen helt ukendt sprog, har vi udbedt os at få udformet en art ordbog over, hvad teenagere egentlig mener, når de taler.Fuck
– et helt normalt ord, der blot tjener ved at forstærke budskabet en smule, f.eks.: 'Fuck det er koldt'.

Sindssygt – beskriver noget, der er helt vildt og meget overraskende. Bruges ofte alene som reaktion på noget, man ikke rigtigt har ord for.

Dum – som fuck et forstærkende ord, f.eks.: 'Dum en dårlig sang'.

Stramt – bruges om lettere irriterende og ikke komfortable forhold, f.eks.:
Den gamle mor: 'Du bliver nødt til at sove på gulvet, for moster Grethe skal sove i din seng.
Teenageren: 'Stramt'.
Høres ofte sammen med et forstærkende ord, f.eks. 'Fuck hvor stramt'.

LOL – når noget er sjovt men ikke sjovt nok til at grine ad, kan man bruge den engelske forkortelse LOL, som betyder 'laughing out loud', altså 'griner højt'.
Forkortelsen kommer fra gamermiljøet, hvor man let og hurtigt skal kunne udtrykke, at noget er sjovt. Ordet bruges mest for sjovt, og det anses i mange ungdomskredse for ikke i orden at bruge det i alvor. Desuden har ordet skabt en del forvirring om, hvad Lolland er.

OMG – høres ofte råbt – for ikke at sige skreget – over noget overvældende, f.eks.:
Veninde: 'Jeg så Christopher i Rødovre Centrum i går!',
Teenageren: 'OMG!'. 
Bruges mest blandt piger.

Seriøst? – ofte et svar til en vild historie, som om man vil sikre sig, at man ikke bliver snydt. Imidlertid bruges det faktisk bare til at bekræfte fortælleren i, at det var en god historie.

Gnarly – lige som sindssygt et ord, der beskriver noget, der er mere end ekstremt – noget, der ellers ikke er ord for.

Nederen – egentligt et gammelt udtryk, som selv nogle af de gamle forældre har brugt i deres unge dage og måske endda bruger endnu. Ikke desto mindre bruger ungdommen det også med glæde. Ordet bruges oftest alene som respons til en historie, f.eks.:
'Jeg trådte i en hundelort i dag.'
'Nederen'.

Spurgt – med det ene ord menes der i princippet 'Hvem har spurgt dig?'. Det bruges i situationer, hvor nogen siger noget ligegyldigt, som slet ikke har nogen relation til samtalen. F.eks.:
Der er stilhed. Pludselig siger Mette: 'Jeg har fået en ny oplader til min telefon.'
Teenageren svarer hurtigt: 'Spurgt'.
Det er en meget pinlig situation for Mette.

* * * * *

Ord, man bare ikke må bruge

Hvis du hører dine eller naboens børn sige følgende ord, bliver du simpelthen nødt til at gribe ind.

Swag – oprindeligt et ord, der beskriver en cool og selvtillidsfuld person, men er nu blevet til det mest forbudte slang-ord, fordi små børn og kiksede unge har opbrugt ordets benyttelseskvote tre milliarder gange.

YOLO – en forkortelse for 'you only live once', altså 'du lever kun én gang'. Forkortelsen bruges om vovede ting, man gør med ræsonnementet, at man jo kun lever én gang. Men på samme måde som swag, er yolo blevet benyttet så meget verden over, at det nu næsten kun bruges ironisk, f.eks.:
'Hvad skal du lave i dag?'
'Tror bare jeg skal være hjemme og slappe af'
'YOLO'

Fråderen – for tusind år siden blev ordet brugt om lækker mad. Men ikke længere. Hvis nogen bruger ordet fråderen har de ikke ordentlige manerer, og de har tilmed slet ikke fingeren på pulsen, hvad angår slang.

Selfie – da iPhone fik frontkamera i 2010 var det cool at tage en selfie. Men efter fire års ekstremt overforbrug har teenagere fået nok, og nu, hvor selv statsministeren og bedsteforældre er med på ’trenden’, er det fuldstændigt utilgiveligt at bruge ordet og tage selfies.

Homeboy – hvis du lever i år 2006 eller arbejder i Le Fix (tøjbutik, red.), bruger du måske dette ord. Men det er muligvis det mest utilgivelige ord, man kan bruge. Det er alt for påtaget amerikansk og får enhver dansker til at ligne en bondeknold i sammenligningen med en ægte gangster fra USA.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier