Den sociale brevkasse: Fagforeningen vil ikke hjælpe mig

Alvorlige rygsmerter har tvunget Louise til at droppe sit arbejde som social- og sundhedsassistent. Nu føler hun ikke, at hun kan få hjælp til at komme videre. (Foto: Colourbox)

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til den socialebrevkasse@eb.dk

Hej Puk

Jeg henvender mig til dig, da jeg er meget forvirret over, hvad mine rettigheder som ledig er.

Jeg blev færdiguddannet social- og sundhedsassistent for nogle måneder siden, men i mellemtiden er min ryg blevet dårligere og dårligere (tager smertestillende for dette, som er stærkere end panodiler), og jeg har været nødt til at indse, at jeg ikke længere kan være i faget.

Hverken kommune eller min fagforening vil hjælpe. Jeg kan ikke engang få hjælp til seks ugers selvvalgt uddannelse. De sagde til mig, at så måtte jeg tage til Jylland, hvor der var kurser, hvilket jeg ikke kan, for jeg har et barn.

Herefter fortæller de, at så kan de ikke hjælpe mig! Derudover skal jeg søge arbejde – jamen hvor? Jeg kan jo ikke arbejde i faget, når det ødelægger ryggen. Jeg vil mene, at når man betaler så mange penge til sin fagforening, så SKAL de hjælpe mig – eventuelt med at komme i gang med ny uddannelse?

Det samme gælder kommunen, skal de ikke også hjælpe mig? De siger, at det eneste, de kan tilbyde, er et jobsøgnings-kursus eller løntilskud – det giver jo ingen mening. Kan de give mig revalidering, så jeg kan tage en anden uddannelse og komme ud på arbejdsmarkedet igen, uden at jeg skal på førtidspension, før jeg fylder 40 år?

Mvh. Louise

Kære Louise

Jeg kan ikke helt gennemskue, hvilken ydelse du modtager. Jeg går ud fra, at du modtager dagpenge, når du er nyuddannet – og er/har været medlem af en fagforening/a-kasse.

Det er blevet en længerevarende proces at søge om revalidering. Loven kræver, at man har været igennem de muligheder, der er i loven som for eksempel løntilskud og aktivering. Derudover er der en række andre krav, der skal være opfyldt. Du har som medlem af en a-kasse og en fagforening krav på at få social juridisk bistand. Jeg kender ikke til nogle fagforeninger, der ikke har det tilbud. Så anmod om at komme til at tale med en socialrådgiver, der kan hjælpe dig videre i forhold til din sociale sag. Han/hun vil også kunne guide dig i forhold til reglerne omkring ansøgning af revalidering.

Hvis du modtager dagpenge og er syg, da skal du jo sygemelde dig. Hvis du ikke er det, skal du stå til rådighed og være aktivt jobsøgende. Jeg tænker, at det måske kan være årsagen til de krav, der stilles. Du vil ved en sygemelding blive indkaldt til en samtale på kommunen, der efter fem måneder med sygedagpenge kan vælge at sætte dig i et jobafklarings-forløb, såfremt du ikke opfylder betingelserne for at få sygedagpengene forlænget. Kommunen sørger for at indhente en læge-erklæring inden den første samtale. Kommunen vil i den situation tage mere fat på din sag.

I bund og grund tror jeg, det handler om, at du ikke er blevet vejledt ordenligt om de muligheder, der er ifølge loven. Som sidste mulighed kan du søge kommunen om et ressourceforløb. Hvis du er på sygedagpenge, vil kommunen tage stilling til, om du er i målgruppen for en sådan indstilling.

Jeg håber, du kommer videre i din sag.

De bedste hilsner fra Puk

Seneste historier
Hent flere