Behandling for dårlig: Efterlyser hjernerystelsespakker

Flere eksperter efterlyser standardpakker til patienter med langvarige følger af hjernerystelse. (Foto: Polfoto)

Eksperter mener, at hjælpen til patienter med hjernerystelser kan forbedres væsentligt med en standardpakke, som der eksempelvis er på hjerteområdet

Det offentlige sundhedsvæsen gør ikke altid livet med en langvarig hjernerystelse meget lettere.

Som Ekstra Bladet kunne skrive i går, løber mange det i forvejen forslåede hoved mod en mur, når de forsøger at få hjælp blandt læger, der ikke ved, hvordan en langvarig hjernerystelse behandles.

Der er nemlig - i modsætning til patienter med eksempelvis kræft eller hjerteproblemer – ingen hjernerystelsespakker, der sikrer den korrekte hjælp gennem det smertefulde forløb.

- Man bliver ladt i stikken på den måde, at der ikke er et pakkeforløb til dig. Mange ender med at må prøve sig lidt frem og måske endda betale sine egne behandlinger. Mange bruger 100.000 kroner på forskellige behandlinger, uden at ane om det virker, siger Hjernerystelsesforeningens formand, Kim Friedrich.

Se også: Hjernerystelses-alarm: Ladt i stikken af lægerne

Også på det private Center for Hjerneskade i København efterlyser neuropsykolog Peter Christiansen et mere standardiseret forløb til hjernerystelsespatienterne.

- Man kunne sagtens på skadestuen sige til de ramte, at hvis symptomerne ikke er væk om fire-fem uger, så skal man komme tilbage og få noget ekstra råd og vejledning, siger han.

Se også: Læger om hjernerystelser: Vi kan gøre det bedre

'Så står man der'
Gitte Paxevanos, der er musikskolelærer og sanger fra Haslev, blev i november 2013 fældet af tre legende hunde og slog hovedet hårdt mod en frosthård jord. Hun har oplevet, hvordan ingen i sundhedsvæsnet har vidst, hvordan hun skulle behandles.

Adskillige gange har hun været forbi sin egen læge, ligesom hun har været forbi flere neurologer. Ingen har dog kunnet hjælpe hende konkret videre.

- Jeg føler, at der er en masse mangler i systemet. Der er en masse miskommunikation, og de praktiserende læger ved ikke, hvor de skal gøre af mig. Neurologerne kan kun diagnosticere mig og sige, at jeg har en hjernerystelse, men de kan ikke behandle mig. Og så står man så der, siger hun.

Se også: Pas på hjernen: Hjelm reddede muligvis Martins liv

I dag - halvandet år efter - lider hun stadig af hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær, svimmelhed og ekstrem lydfølsomhed, og hun kan stadig ikke holde til at arbejde fuld tid som musiklærer. Hun har droppet holdundervisningen, fordi det larmer for meget, underviser enkeltelever med propper i ørene og har fået lov at sætte en briks op i undervisningslokalet, så hun kan hvile mellem timerne.

Har selv fundet vej
De fleste råd til at få det bedre, har hun selv fundet på nettet, og gennem hele forløbet har hun uden vejledning prøvet sig frem for at finde ud af, hvordan hun har kunnet få det bedre.

- Jeg er dybt frustreret over, at man ikke kan blive henvist til et menneske, der har erfaring med hjernerystelser, og som kan fortælle mig, hvordan jeg skal håndtere min hverdag, og hvornår jeg går over grænsen, så jeg ikke kommer til at gøre det værre. Sådan en person har jeg stadig ikke talt med.

Heidi Bjørklund døjer på femte år med en hjernerystelse, hun fik, da hun faldt på et sneglat fortov. (Foto: Philip Davali) Tæt på Heidi slog hovedet: Hjernerystet på femte år

Christiane Schaumburg-Müller måtte lægge sig i forældrenes kælder i fire måneder for at undgå dagslys. (Foto: Stine Bidstrup) Kendte Christiane: Jeg lå i en kælder i fire måneder

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere