Fra konkurs til millionsucces: Egon havde en plan

De tre charmerende tyveknægte. Foto: Rolf Konow/Nordisk Film

Konkurrence fra fjernsynet truede Nordisk Film, før Olsen Banden trådte til

En af Danmarks førende filmskribenter, Christian Monggaard, er i anledning af 50 års jubilæet for den første Olsen Banden-film aktuel med bogen 'Olsen Banden', der er et monsterværk, som gennemgår stort set hver eneste detalje i de 14 film, det blev til.

Fra Monggaards bog har vi hentet inspiration, citater og detaljer til nedenstående artikel.

**

'Olsen Banden' reddede Nordisk Film fra lukning'.

Så bastant meddelte Erik Balling og Henning Bahs det over for Politiken i 1976.

Det geniale par fortæller - ifølge bogen 'Olsen Banden' af Christian Monggaard - at danske filmstudier og biografer, da man lavede den første Olsen banden-film i 1968, var i knæ på grund af konkurrencen fra tv.

Som direktør for Nordisk Film og dets fremmeste instruktør anså Erik Balling det som sin pligt at skabe noget, der gav penge til filmselskabet.

Erik Balling og de tre kumpaner. Foto: Rolf KOnow/Nordisk Film
Erik Balling og de tre kumpaner. Foto: Rolf KOnow/Nordisk Film
 

Pengekassen havde nemlig drønende  hovedpine efter storsatsningen med den engelsksprogede thriller 'Hændeligt Uheld' efter Anders Bodelsens roman.

Den havde vist sig som 'en økonomisk katastrofe', som produktionsleder Bo Christensen formulerer det i bogen.

Husk at besøge Ekstra Bladets Olsen Banden-univers her:

Stormen reddet af
- Da var Nordisk Film ved at gå på røven, og Balling så det som sin pligt at lave noget, der gav penge i kassen. I det hele taget var det ham, der sørgede for at holde Nordisk Film i gang. Sommetider var det et stort pres.

Bestillinger og betalinger fra DR på de to populære tv-serier 'Huset på Christianshavn' og 'Matador', som Balling begge instruerede, var med til at holde skuden ovenvande, og sammen med 'Olsen Banden', der startede i 1968, blev stormen reddet af.

'Trods elendig modtagelse fra filmanmelderne gik Olsen Banden heldigvis lige ind hos publikum, sagde Erik Balling og Henning Bahs dengang til Politiken.

Ove Sprogøe forsøger at charmere Kirsten Walther i en af bande-filmene. Foto: Rolf Konow/Nordisk Film
Ove Sprogøe forsøger at charmere Kirsten Walther i en af bande-filmene. Foto: Rolf Konow/Nordisk Film
 

Det kostede filmene
En oversigt i bogen over omkostningerne ved de seks første film viser, at den næste film hver gang blev dyrere end den forrige. Fra 1.112.633 kr. til 1.848.369. Der fremgår dog intet om, hvad de enkelte film indspillede.

Dog meddeles det andetsteds, at film nummer to, 'Olsen på Spanden', viste et underskud på 430.000 kr. Man havde været lidt for rundhåndede med budgetterne

Senere film vendte så billedet.

Skuespiller-honorarene holdt sig dog nogenlunde stabile fra 237.122 kr. for den første film til 277.127 for den sjette. Hertil skal lægges statist-lønninger, der steg fra 14.280 kr. til 28.718 kr.

Olsen Banden

Af Christian Monggaard

BOOK LAB

376 sider

Er netop kommet til salg

Husk at besøge Ekstra Bladets Olsen Banden-univers her:

2 kommentarer
Vis kommentarer