Bros mediebrok: Foto uden filter, tak

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediepolitikken efter i sømmene

ET AF DE mest dramatiske øjeblikke i den politiske historie herhjemme fandt sted på Socialdemokratiets ekstraordinære partikongres i 1992, da Poul Nyrup Rasmussen vandt opgøret om formandsposten over nu afdøde Svend Auken. En del af danskernes kollektive hukommelse bæres oppe af de stærke billeder, som dygtige pressefotografer fik i kassen den dag. Nederlaget stod malet i Aukens ansigt, men han bed tænderne sammen og ønskede sin banemand tillykke.

I DE AMERIKANSKE medier pågår der i øjeblikket en debat om Det Hvide Hus' forkærlighed for såkaldte in house-fotos af præsidenten frem for fotos taget af fotografer fra den uafhængige presse.

De store amerikanske nyhedsorganisationer har i fælles front for nylig afleveret en officiel klage til Det Hvide Hus over, at deres fotografer i stigende grad bliver udelukket fra officielle begivenheder. I stedet er det fotografer, som er på Obama-administrationens lønningslister, der foreviger begivenhederne.

RESULTATERNE kan ses i Det Hvide Hus' fotoalbum på. Her finder man et væld af lækre billeder af Obama, der enten ser totalt cool eller totalt kærlig ud alt efter situationen. Enten stålsat målrettet eller befriende afslappet. Enten i selskab med andre af verdens topledere eller med sin skønne familie. Eller alene i fordybelse. Her ser man Obama-parret og deres datter Malia i Det Ovale Værelse sammen med den unge pige Malala Yousafzai, som blev skudt i hovedet af Taliban sidste år.

Det sidste eksempel er et af dem, den vrede amerikanske presse peger på som en begivenhed, de blev udelukket fra at dokumentere visuelt.

HERHJEMME ville Helle Thorning-Schmidt tidligere i år i forbindelse med en fotosession på Marienborg ikke fotograferes bagfra af Politikens fotograf Ditte Valente.

’Hun er statsminister og ikke fotomodel. Det er derfor, vi ønsker at tale med hende om hendes politik og holdninger. Men det er svært at formidle fotografisk, fordi hun går så meget op i at se godt ud. Når hun kun vil fotograferes kiggende direkte i kameraet, leder vi som fotografer med lys og lygte efter det mikrosekund af et off-moment, hvor hun slapper af og er sig selv’, forklarede Ditte Valente dengang.

MEN DET handler selvfølgelig om mere end bare at se godt ud. For Obama og hans stab handler det om at styre den store fortælling om præsidentens udførelse af embedet.

Herhjemme bliver toppolitikere også lejlighedsvist fotograferet af indkøbte fotografer med det formål at vise dem fra den pæne side.

For at pleje eller oprette deres image.

Når vi i den uafhængige presse skal lave aftaler med politikere, foregår det ofte via spindoktorer eller pressemedarbejdere.

Fotograferne mærker klart tendensen med mere pressestyring, selv om vi endnu ikke har amerikanske tilstande.

Og det er skidt.

MAN SKAL ikke bladre ret længe i Obamas digitale fotoalbum for at forstå, at det i virkeligheden er et glansbilledalbum.

Og man skal kun kigge én gang på billedet af Auken og Nyrup for at forstå, hvor vigtigt det gode pressefoto er for autenticiteten i historien.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere