Øl-jernenes konge

Ole Larsen med en del af Cafe Malmøs samling af øljern. (Foto: Jonas Olufsson)

– IFØLGE NOGLE amerikanske gæster overgås vores samling kun af en samling, der befinder sig på en beværtning i Brooklyn i New York. Her har man en eksorbitant samling af brystholdere, der hænger ned fra loftet. Men på Cafe Malmø holder vi os til det mere jordnære: øljern, griner den ene af de to værtshusholdere, Ole Larsen.

Cafe Malmø i Havnegade i København har haft sit navn siden tidernes morgen. Det skønne brune værtshus med fem-bevilling blev etableret i 1870, og siden har søfolk og andre tørstige sjæle haft deres gang i kælderbeværtningen.

NAVNET ER naturligvis inspireret af placeringen over for de hedengangne ’festbåde’ til Malmø, og mangen en svensker er gennem tiden dukket op for lige at få en enkelt inden turen til Tivoli, for så et halvt døgns tid senere at måtte erkende, at Tivoli nok er lukket.

– Vi har mange turister især fra de store hoteller i Havnegade, der kommer for at se vores samling af øljern. Cirka 5000 forskellige ølåbnere hænger rundt omkring, og det kan ingen vist gøre os efter. Mange af de fantasifulde øljern er bragt hjem af søens folk, som har fundet dem i de havne, hvor de har lagt til ude i verden. Det er sjovt at tænke på, siger Ole Larsen.

BLANDT DE mange sjove gæster erindrer værtshusholderen en del af ensemblet fra New York City Ballet, der kom dagligt i næsten 14 dage i sommer.

– Fantastiske unge mennesker. Smukke og med gratiøse, panteragtige bevægelser. Og som de dog kunne drikke øl. Men de havde selvfølgelig også fysikken til det. De var herlige gæster, og vi fik da lært dem at spille en habil skomagerpot. Der, hvor de kommer fra, spiller man jo kun pool. ’Skomager’ er vist rent dansk. Og naturligvis stiftede de også indgående kendskab til det ædle spil ’tænkeboks’. Det er heller ikke noget, de bruger i New York, mener Ole Larsen med pænt underspillet humor.

I DET HELE taget er kultur noget, man går op i på Cafe Malmø, og her tænkes ikke kun på de mange øljern, hvor af nogle af dem er temmelig frække.

Cafe Malmøs anden indehaver, Christian Lauritzen, har i mange år stået med det ene ben i galleri-lejren, og derfor er der med jævne mellemrum ferniseringer for unge kunstnere i den populære kælder.

Og bog-releases og meget andet godt. Det hele glider fornuftigt ned med en fisk og en iskold...

CHRISTIAN OG OLE overtog biksen i april i år. De kom begge fra Andys Bar, hvor Ole huserede i 20 år og Christian i fem, så da de åbnede deres eget, fulgte en del af stampublikummet med.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier