Bagsiden: Sildeforvirring

null

Fra Kanonbådsskurene på Frederiksø fortsætter Rikke Hansen den sildeproduktion, hendes mor startede i 1967 under navnet Ruths Kryddersild. Foto: Morten Langkilde/Polfoto
Fra Kanonbådsskurene på Frederiksø fortsætter Rikke Hansen den sildeproduktion, hendes mor startede i 1967 under navnet Ruths Kryddersild. Foto: Morten Langkilde/Polfoto
For abonnenter

DEN HEMMELIGHEDSFULDE Christiansø-sild svømmer landet rundt på frokostbordene og efterlader sig stor usikkerhed om, hvor den kommer fra. Faktisk er den aldrig blevet produceret på Christiansø, men på naboøen, Frederiksø, i Østersøen. Og flere andre steder.

Efter julens store sildeorgier har Bagsiden påtaget sig opgaven med at udrede, hvem der er bagmændene. Selv har jeg lusket rundt i flere krokøkkener i provinsen for at notere mig på emballagen, hvor Christiansø-silden på menukortet kommer fra.

FOR ÆLDRE og gamle, der besøgte Bornholm og Ertholmene i 1960’erne og i 1970’erne, var der ingen tvivl om, at det var Arnes ’Christiansø-sild’, som var den ægte og velsmagende vare. Arne producerede silden i et mindre bryggers på Frederiksø og solgte til bornholmske røgerier samt få udvalgte restauranter på Sjælland.

Arne døde i 1990’erne. Sønnen Mogens og hans kone, Kirsten, overtog den lille forretning og fortsatte produktionen frem til 2002. Så var det slut for den originale Christiansø-sild.

INDEN DA VAR Ruth startet op, også på Frederiksø nede på havnen, med produktet Ruths Kryddersild. Det var i 1967. Hendes sild står i dag som den mest velanskrevne. Også Ruth er blevet træt, og er blevet afløst af datteren Rikke Hansen, 46.

– Min mor startede i det små og ikke som en levevej, da min far var fisker. Men da hun i 1979 blev skilt, skulle hun forsørge familien. Siden accelererede det, siger Rikke til Ekstra Bladet, og fortsætter:

– Hun spurgte, om jeg ville komme hjem. Det gjorde jeg i 2002 og kom i lære. Det var jeg, indtil jeg overtog i 2011.

RIKKE SÆLGER flest sild til hovedstadsområdet og til specialbutikker overalt i Danmark, hvor de er værdsat.

– Først og fremmest på grund af lang holdbarhed. Og så smager de på grund af den hemmelige krydderiblanding. Den males på en kaffemølle. End ikke en ansat gennem 29 år kender opskriften. Blandingen foregår for lukkede døre, afslører Rikke.

Den næste i rækken er Christiansø-pigens Sild, som oprindeligt blev tilberedt i et køkken af den gamle havnefoged på Christiansø, Alfred, og hans kone, Yrsa, til eget forbrug. Opskriften menes at være omkring 100 år gammel.

EN REEL produktion blev startet i 1979 af Jens Erik Gotfredsen, som var gift med havnefogedens datter på Christiansø, Bente. Hun havde fundet opskriften fra sin mor i en køkkenskuffe og tog den med til Bornholm. Parret havde restaurant Bokulhus i Gudhjem.

Bente døde og blev begravet på Christiansø, hvorefter Jens Erik gik konkurs. Hans svigerfar opfordrede ham derfor til at starte sildeproduktion i konens navn: Christiansø-pigens Sild. Det kom til at ske først i Snogebæk og siden i Svaneke.

I 2011 blev virksomheden overtaget af en tidligere sømand, Kim Rømer, der anskaffede nye bygninger og købte den gamle fiskefabrik i Svaneke.

– Efterhånden har vi sildene til salg overalt i Danmark. Også på de bedste restauranter inde i København. Vi har eksport til Sverige, Norge og Tyskland. Vores nye hit er Polen, siger Kim Rømer.

Det var under en dans på det legendariske spillested ’Månen’ på Frederiksø, at Rikke og Kim begravede tidligere generationers stridsøkse.

– Vi blev kolleger i stedet for at være konkurrenter, siger Kim Rømer.

GØGEUNGEN og fjerde spiller i forvirringen om Christiansø-silden er Lykkeberg Sild, som producerer i Hørve på Sjælland. Men her kan ejer og direktør Susanne Folmer overraskende slutte ringen:

– Vi har haft Christiansø-sild i snart halvandet år. Men jeg var i kontakt med Arne, dengang han levede. Vi er producent af sild, og Arne havde en fantastisk opskrift. Vi snakkede om et samarbejde. Han havde en lille produktion, som vi kunne producere med hans rettigheder. Men så døde Arne, og familien var senere ikke interesseret, erindrer Susanne Folmer.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier