TV: Jagter naziforbrydere med nye våben

(Foto: Scanpix)

Den tyske anklager Ralf Dietrich har taget nye metoder i brug i jagten på de aldrende naziforbrydere

De tyske anklagere gør nu et sidste forsøg på at gøre op med den nazistiske fortid.

De prøver én sidste gang at retsforfølge tidligere SS-vagter som gjorde tjeneste i udryddelseslejren Auschwitz, hvor over en million mennesker blev myrdet under Anden Verdenskrig.

Men da det kan være svært at finde nulevende vidner 70 år efter forbrydelsen er blevet begået, så har anklagerne taget nye metoder i brug.

Ekstra Bladet kan nu som det første danske medie give et eksklusivt indblik i, hvordan de tyske anklagere arbejder:

Dokumenter og 3D-teknik
- Vi var nødt til at bruge historiske dokumenter og 3D-teknik istedet. Der var utroligt mange dokumenter. Vi havde en stak på omkring 200 meter bare fra Auschwitz, så det er klart, at det har taget os et stykke tid at grave os igennem, siger Ralf Dietrich til Ekstra Bladet.

Han er ledende anklager fra advokaturen i Stuttgart. Han har sammen med sit hold bygget retssagen mod den tidligere Auschwitz-vagt Hans Lipschis, der tidligere i år blev afvist på grund af 93-årige Lipschis' helbred var for skrøbeligt. Han har dog seks andre sager, der stadig venter på at komme for retten.

Se også: 93-årig Auschwitz-vagt tiltalt

Omkring 30 retssager i alt venter på at komme for retten i Tyskland. Flere af dem bygger videre på Ralf Dietrichs metode.

Baseret på det enorme datamateriale har han bygget en nøjagtig 3D-model at Auschwitz-afdelingen Birkenau. Den afdeling hvor fire ud af ialt fem gaskamre lå.

- Modellen er præcis ned til plus/minus 10 centimeter. Meningen er, at vi skal kunne vise, hvad vagterne kunne se fra deres vagttårne. For eksempel, om de kunne se skorstenene fra krematorierne, siger Ralf Dietrich.

Ligesom et computerspil
Ekstra Bladet har ekslusivt fået lov til at vise en video baseret på 3D-modellen.

Se video her.

Modellen er fuldt ud fleksibel, så anklagerne kan bevæge sig overalt i Birkenau-lejren ligesom i et computerspil. I forhold til hvilket år forbrydelsen er blevet begået, kan de også justere på, hvor meget af Auschwitz der var blevet bygget og ikke bygget på det givne tidspunkt. Modellen kan også indstilles, så man kan se hvordan sigtbarheden har været om natten eller i forskellige typer vejr, forklarer anklageren.

3D-modellen er dog blot en brik i det store puslespil.

Anklageren har i tæt samarbejde med historikere samlet dokumenter fra hele verden for nøjagtig at kunne kortlægge, hvor mange ofre der blev deporteret til Auschwitz på specifikke datoer.

Det enorme detektivarbejde mundede ud i, at de nu kan præcisere hvor mange dødsfald den enkelte er medskyldig i.

For at finde ud af hvilke SS-vagter der var på arbejde på de specifikke datoer, har de gravet dybt i SS-filerne, der stadig er i Auschwitz.

Den tidligere udryddelseslejr fungerer i dag som et museum.

Godt samarbejde
En af grundene til, at det er muligt at kortlægge de enkelte kompagniers bevægelser så detaljeret, er SS-ledelsens velkendte hang til orden. Alt blev dokumenteret, og godt nok forsøgte de at slette deres spor, men heldigvis for Ralf Dietrich og hans hold er der stadig mange dokumenter tilbage.

I arkivet i Auschwitz arbejdede de tæt sammen med de polske historikere.

- Vi spurgte, hvordan zoomer vi ind på en specifik dato og finder ud af hvor mange, der blev ført direkte i gaskamrene den dag?

Det fandt de ud af i samarbejde med den ledende historiker, Dr. Wojciech Plosa.

- Vi havde et utroligt godt samarbejde hele vejen igennem. Jeg synes, det er meget specielt, da vi jo skal huske, at vi kommer fra det land, som udførte disse grusomme gerninger, siger Ralf Dietrich.

Dietrichs hold består af ud over ham selv af fire efterforskere fra politiet og et team, der har omdannet rådataen til en livagtig 3D-model. De brugte et helt år på at bygge sagen mod Hans Lipschis.

Ny metode godkendt
Selv om de arbejdede næsten i døgndrift uden at holde ferie.

- Vi vidste at vi skulle skynde os på grund at mistænktes fremskredne alder, men samtidig var vi nødt til at bygge en solid sag. Sagen er den første af sin art nogensinde, så vi var nødt til at være sikre på, at retten ville godtage den, siger Ralf Dietrich.

Sagen mod Hans Lipschis, der var anklaget for at have medvirket til massedrab på over 10.000, blev afvist på grund af hensynet til mandens svage helbred, men retten udtalte ekstraordinært, at den ville have godtaget grundlaget, som Ralf Dietrich og hans hold havde bygget.

- Selvfølgelig var vi skuffede over, at sagen mod Hans Lipschis ikke blev til noget, men vi er jo heller ikke ude efter retfærdighed på enhver måde, siger Ralf Dietrich.

Læs flere artikler om Anden Verdenskrig:

Overblik: 2. Verdenskrig - et grusomt kapitel i verdenshistorien

Plus Så 600 lig på tre uger  

En lille grå mus udryddede seks millioner jøder 

Vagthund Naziforbrydere på fri fod

(Foto: POLFOTO/Samuli Skurnik) Plus Jøde blev tildelt Hitlers Jernkors: ’Jeg vil tørre mig i røven med det’

Wewelsburg: Himmlers Okkulte nazi-paradis

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere