Falberts gabestok: Vindmøller har altid ret

(Tegning: Morten Ingemann)

Velkommen til Bent Falberts gabestok

Man skulle have været vindmølle –for de har altid ret. Hvor de end kværner rundt og uanset, hvor mange mennesker de generer, ser de ud til at have forrang.

Det er deres tilsyneladende rene energi, som får alle politikere og myndigheder til at overgive sig. For vinden er så ren, så ren –især sammenlignet med kul, olie og gas.

Mens Martin Lidegaard endnu lavede ulykker i Klimaministeriet, opfordrede han ligesom miljøminister Ida Auken kommunerne til at fremme møllebyggeriet. Der er ellers rigeligt af dem. 5.000 stadig større vindmøller er i drift, mens 2.500 er afmeldt.

15.000 i farezonen
Op imod 15.000 mennesker bor tæt på de mægtige apparater, og mange føler sig angrebet på helbred og livskvalitet. Men risikoen for alvorlige lidelser som hjertekarsygdomme, blodpropper, forhøjet blodtryk, depression, graviditetsskader, diabetes og søvnproblemer er et stort set uudforsket område.

Nu skal det omsider undersøges grundigt. Sundhedsministeriet har bedt Kræftens Bekæmpelse om at udarbejde en projektbeskrivelse, hvori de 15.000, som har været møllenaboer siden 1980, sammenlignes helbredsmæssigt med 30.000, der bor lige uden for vindmøllernes støjradius.

Kamp mod vejrmøller
Problemet er de enerverende, konstante lyde, som naboerne udsættes for. Det ved Gitte og Jens Peter Slæbæk Nielsen. De bor på Tåsinge mellem to 127 meter høje møller, der er rejst henholdsvis 1100 og 900 meter fra Torneløkkegård, som Jens Peter overtog fra sin far for 30 år siden. I dag kan de ikke komme af med den. Ingen vil bo i det støjhelvede. Gitte har alvorlige søvnforstyrrelser, Jens Peter sover altid med ørepropper. Deres nabo slap væk, men måtte sælge sin ejendom til halv pris, hvilket var særligt tungt for netop ham, da han er skotte.

Parret har brugt 250.000 kr., heraf Jens Peters efterlønsopsparing, på at gå rettens vej for at få fjernet støjsenderne. Men både i lands- og højesteret tabte de til Naturklagenævnet. Det er ankeinstansen over Naturstyrelsen, som ellers har travlt med at forbyde folk at plante så lidt som et æbletræ nærmere end 300 meter fra kysten. Ægteparret Nielsen troede, at loven også gjaldt vindmøller, men det var en kostbar fejltagelse. Naturstyrelsen havde sandelig givet dispensation til møllebyggeri, så der var ikke noget at komme efter.

Bestikkelse
Da Frankrigs statsejede el-selskab EDF i sin tid dryssede 58 atomreaktorer ud over landet fordelt på 19 A-kraftværker, foregik det snigende. Selskabet udså sig områder, hvor befolkningen formodedes at være mest fremkommelig og autoritetstro. Som kompensation for ubehaget ved at få ulykkesrisikoen tæt på, modtog disse samfund gaver i form af en svømmehal, et medborgerhus eller andre anlæg, som blødgjorde sindene. Det lignede bestikkelse.

Jeg tror, Naturstyrelsen har studeret de franske metoder. I hvert fald har styrelsen siden 2008 haft et vindmølle-rejsehold til at hjælpe med at luske møllebyggerier igennem uden for mange lokale protester. Konsulenthuset Antropologerne assisterer rejseholdet med at blødgøre folkeviljen. De roser sig af at kunne skabe ’forståelse og forandring’. De kalder det ’meningsinnovation’!

Middage som smørelse
Naturstyrelsen deler ikke svømmehaller ud. Mindre kan gøre det. Kommende møllenaboer inviteres på herregårde til orienteringsmiddage med kaffe og cognac. Sådan er det foregået nær et nyere boligkvarter i Gørlev på Sjælland, som tænkes beriget med 142 meter høje møller.

På det nærliggende Kragerup Gods ved Kalundborg knejser allerede seks af de larmende mastodonter.

Det virker ejendommeligt, at Sundhedsministeriet sætter en privat forening til at finde metoder, som kan vise, hvor farligt det er at leve med vindmøllestøj år ud og år ind. Men personligt har jeg mere tillid til uvildigheden hos Kræftens Bekæmpelse end hos statsorganer, der har det med at hænge sammen som ærtehalm.

Nicks ansvar
Det solide er, at kendsgerningerne er til rådighed. Det vides, hvem der har boet hvor længe inden for farezonen. Samtlige møllers placering kendes, ligesom deres el-produktion sammen med vindhastigheden er registreret nøje. Tilmed findes en fællesnordisk beregningsmodel til bestemmelse af støjniveauer.

Det er sundhedsminister Nick Hækkerup, der kommer til at bære det politiske ansvar for, at undersøgelsen går anstændigt for sig. Gitte og Jens Peter på Torneløkkegård må sammen med 14.998 andre møllenaboer bede til, at de alvorlige gener, de mærker på krop og sind, ikke affejes som hysteri.

Ud i vandet
Hvis det går, som jeg tror –nemlig at der dokumenteres støjskader på mennesker –må tiden være inde til, at den nye miljøminister, Kirsten Brosbøl, rydder op blandt herremændene i Naturstyrelsen med tilhørende ankenævn, som år efter år har terroriseret landbefolkningen med stadig mere drabelige møller.

I så fald styrter myten om den rene, naturlige energi sammen. Vindmøller bliver nyttige opfindelser, som bør placeres i havet –langt uden for hørevidde. Bevares, det er dyrere. Men menneske må komme før maskine.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere