Bastarden skal ind i sin mor igen

Daværende justitsminister Morten Bødskov mente ikke, han rullede nogen gardiner ned med den nye offentlighedslov. Foto: Joachim Adrian

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Den blev undfanget i mørke af flove, men alt for trængende forældre i 2013, den lille grimme bastard.

Den kom til verden under skrig og skrål og kom til at gøre ondt på alle sine omgivelser ved sin blotte tilstedeværelse.

Det er offentlighedsloven, jeg taler om. Navnet er også grimt. Og misvisende.

Ved udgangen af 2015 gjorde Dagbladet Information os alle sammen den tjeneste at afdække, hvordan det egentlig går med al den 'meroffentlighed’, som daværende justitsminister Morten Bødskov (S) svøbte sin baby ind i for at bilde os alle sammen ind, at det var en køn unge, han bar frem.

Det går ikke ret godt, viste Informations research: Ministerierne har i lovens første halvandet år brugt den omdiskuterede paragraf 24 – den om ministerbetjening – til at hemmeligholde oplysninger og dokumenter i 360 tilfælde. Kun i hver femte sag har ministerierne kompenseret ved at benytte reglen om meroffentlighed.

Det hænger så uendelig skidt sammen med, hvad Morten Bødskov sagde til Berlingske i forbindelse med vedtagelsen af loven i juni 2013: ’Der er ikke tale om et lovforslag, der ruller gardinerne ned. Der er tale om en lov, der udbygger åbenheden i den offentlige forvaltning. Selv der, hvor der er begrænsninger – de få steder – er der også nye muligheder for at få aktindsigt i papirer, som man ellers ikke ville have fået.’

Det var spin, og det var så tykt, at kun de færreste hoppede på det. Nå jo, de daværende regeringspartier SF og radikale gjorde jo tilsyneladende og var med til at gennemføre loven. Men uha, nu vil de da kigge lidt på loven igen, for det var jo ikke det her, der var meningen.

Åhrrr, mon ikke det var. Og mon ikke SF og radikale tog sig betalt for at stå faddere til bastarden – der handles jo i realpolitik, ved vi. Det er et vilkår i et demokrati som vores, bevares.

Men ædle handlende kender også begrænsningerne. Der er simpelt hen ting, man ikke sælger ud af i et demokrati som vores. Åbenhed i den offentlige forvaltning og mulighederne for, at befolkningen sikres mod magtmisbrug, er én af dem.

Det kniber godt nok lidt for Bødskovs parti at erkende det.

’Fra Socialdemokraternes side ønsker vi en samlet evaluering, før vi begynder at diskutere, om der er behov for at lave ændringer’, lyder det fra Socialdemokraternes medieordfører til Mediawatch.

Partiet ønsker at vente på Ombudsmandens vurdering.

Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har tidligere sagt kloge, nærmest profetiske ord om loven. F.eks. da han i en kronik i Politiken satte spørgsmålstegn ved muligheden for at få aktindsigt, netop når det kommer til reglen om ministerbetjening.

Hans vurdering af loven kommer imidlertid først i 2017, og han skal vurdere og ikke evaluere loven.

’En ting er, om loven er god eller dårlig. Det har vi ikke noget med at gøre. Et andet er, om loven overholdes, og det er det, vi skal vurdere’, sagde ombudsmanden i 2013 til dr.dk.

Fair nok, men for politikerne bør det stå klart: Gardinerne er rullet ned. Loven er dårlig. Den er som sagt undfanget i mørke og spreder derfor kun mørke.

Den er en bastard, og den bør gå i sin mor igen.

16 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere