Debatter der er til at brække sig over

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

For abonnenter

- Flyt jer, for fanden, fucking flyvende rotter.

Ordene var mine.

De faldt forleden, da jeg kom cyklende på Vesterbro, og en flok duer kom ildevarslende tæt på.

Jeg har noget, der ligner en fuglefobi. Jeg bliver simpelt hen bange for kræenes næb, klør og baskende vinger, og så stiver jeg mig selv af ved at råbe højt.

Jeg tænkte på fugle-hændelsen forleden, da vi på eb.dk bragte en historie om en udlejer på Fyn, som ikke ville have muslimer og ’sorte negere’, som han udtrykte det i et brev til en lejer, i sin bygning.

I kommentarfeltet under artiklen lød første indspark fra et medlem af Ekstra Bladets debatforum Nationen! således:

’Vi har heldigvis heller ikke nogle af den slags her hvor jeg bor.’

Tredje kommentar lød således:

’Jeg kan da godt forstå at hans boliger ikke skal omdannes til en ghetto? De behandler ikke boligerne ordentligt. Jeg forstår godt manden.’

Mange brækker sig over den slags kommentarer. Det forstår jeg sådan set godt. Den slags fordomme var heller ikke gået hjemme ved middagsbordet i min vennekreds.

Men hvor skal folk, der måske ikke har så mange at diskutere med til dagligt, gå hen? Hvor skal folk, der er pressede i hverdagen og ikke har så meget overskud, gå hen, når de er frustrerede og måske endda bange for noget eller nogen, de ikke kender?

I et demokrati skal der være ventiler. Det må vi kunne tåle. Der skal være plads til at råbe højt. Og grimt.

I disse dage er det faktisk ’den dyre ende’ af den offentlige debat, der bekymrer mig mere.

Landets statsministerkandidater gennemførte i søndags en duel med så megen du-er-fuld-af-løgn-nej-det-er-du-selv-retorik, at politikerleden må have kvalt signalet og i hvert fald koncentrationen mange steder i de danske hjem.

Thorning og Løkke burde da af alle have overskud til at fremføre argumenter sagligt og ikke mindst til at lytte til den anden. De har folk til at hjælpe sig med forberedelse, de er vant til at diskutere offentligt, og de har et ansvar over for deres vælgere.

Jeg blev træt hjemme i stuen og kunne knap nok oppe mig til at deltage i snakken på de sociale medier bagefter. Til sidst skrev jeg blot: ’Hvem tabte duellen i aften? Det gjorde vælgerne’.

I dag skal jeg på det bornholmske Folkemøde diskutere tonen og de hadefulde angreb, der desværre optræder i debatten på nettet.

Jeg håber, fuglene flyver højt herovre, så jeg ikke pludselig forløber mig. På den anden side – hvis det sker, skal jeg nok blive banket på plads af de andre debattører. Det er også demokrati.

 

97 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier