Den sociale brevkasse: Håbløs kamp for at komme ud af kriminaliteten

Både kommunen og Statens Uddannelsesstøtte  afviser at hjælpe en tidligere kriminel videre  i uddannelsessystemet. Foto: Jesper Nørgaard Sørensen/Polfoto

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

 

Hej Puk

Jeg skriver til dig, da jeg sidder fast i systemet. Jeg har hele livet kæmpet med at komme ud af et dårligt miljø, som jeg blev en del af, da jeg voksede op. Et kriminelt miljø, hvor dem, jeg har været sammen med, også var mine barndomsvenner og kriminelle. Jeg har haft en dårlig opvækst og har de sidste par år virkelig kæmpet for at starte et andet liv. Sidst, jeg afsonede, besluttede jeg mig for, at jeg blev nødt til at tage en hf-eksamen, mens jeg sad inde. Det gjorde jeg – også selv om jeg har diagnoser og er svært ordblind.

Bagefter søgte jeg ind på universitetet – og kom ind! Da jeg så blev løsladt, kom jeg på kontanthjælp, da en socialrådgiver sagde, at jeg godt kunne studere på en kontanthjælp. Det kunne jeg så ikke alligevel, og jeg havde da også ansøgt om revalidering.

Jeg er forsørger til to børn og har mange ting i bagagen, og jeg tænkte derfor, at jeg måske kunne være en af dem, der kunne få hjælp til at komme videre. Men jeg fik afslag på revalidering fra sagsbehandleren. Han sagde, at han ikke engang ville indstille min sag, da han var sikker på, at jeg ikke ville få det.

Kan det virkelig passe, at han bare kan afgøre det alene? Skal der ikke være andre, der er med til det – og skal der ikke gives et skriftligt afslag?

Jeg står nu snart helt uden forsørgelse, og jeg kan ikke leve af en almindelig SU som far og med svær ordblindhed, der gør, at jeg har sværere ved at følge med på studiet og derfor ikke kan have et studiejob ved siden af. Jeg har forsøgt at søge om handikap-tillæg hos SU, men her har jeg også fået afslag, da de ikke mener, at mine diagnoser er nok. Jeg føler virkelig, at det er en endeløs kamp – og jeg har snart ikke flere kræfter tilbage.

Har du et godt råd?

Venlig hilsen Steffan

 

Kære Steffan

De politiske vinde ude i jobcentrene er omfattet af en benhård styring, der udelukkende går ud på at få folk i job med løntilskud eller i lønnet praktik. Jeg har desværre set flere eksempler på din type sager, hvor folk er i målgruppen for en revalidering – og hvor det endda giver rigtig god mening, da det vil kunne føre til selvforsørgelse. De kortvarige praktikker og løntilskudsjob er mange gange midlertidige løsninger.

En revalidering skal hentes i kommunes egen pengekasse, hvorfor mange kommuner er blevet ’nærige’ med revalideringer. Derudover var der før i tiden mulighed for at tage en bachelor-uddannelse på kontanthjælp, men denne mulighed er der også strammet op på. Man vil altså have flest muligt over på en SU, der betales af statskassen.

Problemet er bare, at flere socialt udsatte, der har brug for ekstra støtte for at komme videre og ud i ordinært arbejde, ikke tilbydes de muligheder, der rent faktisk er i loven, herunder revalidering, der jo netop er tiltænkt mennesker med sociale, helbredsmæssige og psykiske udfordringer.

Du skal ansøge om revalidering skriftligt. Du skal bede om at få et skriftligt afslag, som du så kan anke til Beskæftigelsesankenævnet. Du har krav på en skriftlig begrundelse – og din sagsbehandler kan IKKE bare alene beslutte, at han ikke vil indstille dig. Der skal desuden udarbejdes en rehabiliteringsplan. Derfor: Søg om revalidering skriftligt med det samme, og sørg for at få en kvittering på ansøgningen.

Med venlig hilsen Puk

Link til loven om revalidering

10 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere