Det er fandeme ikke journalistik

Muren af spin bliver ikke mindre massiv. Her et glimt fra 2008, hvor daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens spindoktor, Michael Ulveman, holder skarpt øje med journalisterne. Foto: Tariq Mikkel Khan

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Hvad er journalister sat i verden for? 

For at holde øje med magthaverne på vegne af borgerne.

Hvad er journalister i såkaldte kommunikationsstillinger sat i verden for?

For at hjælpe magthaverne med at stoppe deres budskaber ned i halsen på borgerne.

Ja, undskyld de manglende nuancer, men jeg føler trang til at skære helt ind til benet efter at have læst en række foruroligende historier i fagbladet Journalisten.

Her fremgår det, at flere end 900 medlemmer af Dansk Journalistforbund (DJ) – langt overvejende uddannede journalister – aktuelt er ansat i kommunikationsstillinger på offentlige overenskomster.

DJ vurderer desuden, at omkring 800-900 medlemmer – stadig langt overvejende uddannede journalister – i dag er ansat i private kommunikationsstillinger.

Hør her, hvad en ung, dygtig, nyuddannet journalist, som ellers havde udsigt til gode journalist-jobs, siger til bladet:

’Der var en grund til, at jeg læste journalistisk på universitetet – det var jo for at blive journalist. Men Burson-Marsteller var og er jo et af de største bureauer i verden, så det var også en kæmpe mulighed.’

Så er det, jeg får lyst til at sige til den unge mand – Claes Lautrup hedder han – at det altså ikke er størrelsen, det kommer an på. 

Burson-Marsteller rådgiver virksomheder og organisationer, som ønsker hjælp til at tage sig så godt ud som muligt. Det handler kort sagt om pr, og det er fandeme ikke journalistik. Heller ikke selv om Lautrup i interviewet med Journalisten siger:

– Man skal huske, at jeg stadig beskæftiger mig med journalistik. Det er bare på den anden side af skrivebordet.

Jeg er ked af at sige det, men ovre på den anden side af skrivebordet ophører journalistikken. Og jeg forstår egentlig ikke, hvorfor man ikke bare kan kalde en spade for en spade. Det står jo enhver frit for at ville noget andet end det, man er uddannet til, og som ligger dybt i ens fag.

Virkeligheden er jo desværre, at der forsvinder mange journalistjob i disse tider, hvor branchen er presset. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole underviser nu i kommunikation.

Det kan åbenlyst være svært for en ung journalist at blive i troen.

Mit budskab er: Kom ind i kampen! Samfundet har brug for journalister på den rigtige side af skrivebordet, som stiller spørgsmål til ministerier, sygehuse, politi og alle mulige andre på vegne af læserne, når der er begået en uretfærdighed. Og bevar stædigheden! Du bliver nemlig hver gang mødt af en massiv mur af spin- og kommunikationsfolk, som ofte gør vejen til det klare svar bøvlet og besværlig.

Det kunne være én af dine tidligere kolleger, du fik i røret.

25 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere