Licens er noget, de hiver op af min lomme

Mørket sænker sig over DRs eksistensberettigelse i sin nuværende form, selv om generaldirektør Maria Rørbye Rønn forsøger at slå på tromme for sammenhængskraften. (Foto: Jacob Ehrbahn)

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Jeg har fået en slags rykker fra DR pr. gammeldags brev.

’Breve er noget, vi skriver til hinanden’, skriver DR til mig.

Og lidt længere nede: ’... ved du egentlig, hvorfor vi betaler licens i Danmark?’

Nej, sjovt nok – nu I spørger, DR, jeg har ærligt talt ofte min tvivl om, hvorfor jeg skal lægge 1230 kroner hvert halve år.

Senest dukkede den op, tvivlen, da DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, forleden gav et interview til et af sine egne medier i anledning af TV Avisens 50-års fødselsdag.

Haagerup mener, at Danmark risikerer at få en befolkning, der er dårligere oplyst – ja, dummere, hvis nyhederne fra DR bliver gjort svært tilgængelige.

’Tværtimod vil folk i så fald søge mod gratis-avisernes og formiddagsbladenes hjemmesider for at finde oplysninger, og det er i hvert fald ikke dét, jeg ønsker som samfundsborger’, siger han blandt andet i interviewet.

Nå, men så tillykke da, Haagerup. Som tidligere nævnt på denne plads er det så bare underligt, at I hjertens gerne vil bringe vores ’fordummende nyheder’. Endda ofte uden at citere, således at man tror, det er jeres helt egne.

Det er tydeligvis ikke her, jeg skal finde forklaringen på, hvorfor jeg skal betale licens.

Jeg skal højere op i helikopteren. Helt derop, hvorfra jeg kan se sammenhængskraften. Det er nemlig noget, generaldirektør Maria Rørbye Rønn går op i, når hun skal forsvare DR’s eksistensberettigelse.

Forleden sagde hun i et interview med Berlingske:

’For mig at se handler sammenhængskraft om, at vi har et sted, hvor vi kan mødes, hvor vi kan diskutere, være uenige og blive klogere på os selv og hinanden. Det tror jeg, at vi har brug for som samfund, og det er blandt andet en opgave, vi bidrager til at løfte i DR.’

Undskyld, men har generaldirektøren aldrig hørt om Facebook?

Eller bliver det bare tiltagende umuligt at argumentere for, at vi alle skal til lommerne, så det vildtvoksende DR kan bevares?

Jeg vender tilbage til rykkerbrevet fra DR.

’Her er nogle helt vilde fakta’, står der som overskrift et sted i brevet.

Herunder får jeg at vide, at DR’s radiokanaler i 2014 sendte omkring 78.500 timers musik – heavy-rock, hiphop og pigekoret. Jeg er ikke rigtig til nogen af delene, og da jeg i øvrigt er på Spotify, er det ikke det, der gør mig til en glad licensbetaler.

Medielicensen finansierer direkte tegnsprogstolkning af TV Avisen og to tv-kanaler rettet specifikt mod børn, står der. Det vil jeg gerne være med til at betale til, men kan jeg ikke bare gøre det over skatten?

Nå, men man skal jo ikke blive alt for sur og nærig.

Og ret skal være ret. Haagerup hugger ikke ALLE vores nyheder. F.eks. holdt han poterne helt væk fra Ekstra Bladets oplysning om, at licenskronerne også går til at betale for, at han bliver fløjet på arbejde.

Jeg synes ellers, det er ’et helt vildt faktum’.

2 kommentarer
Vis kommentarer