Lige ned i løgnhalsen

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Manden i centrum på disse fire billeder hedder John Tefft og er USA’s ambassadør i Moskva.

Billedet øverst til venstre er ægte. Det viser ambassadørens deltagelse ved en mindebegivenhed nær den bro, hvor oppositionspolitikeren Boris Nemtsov blev dræbt. Billedet ved siden af er fup. Her har den statslige tv-kanal REN-TV klippe-klistret billedet af USA’s ambassadør ind i en anden scene, så det ser ud, som om han deltager i en demonstration med landets opposition mod Ruslands præsident Vladimir Putin.

’Hele scenen var en kærkommen illustration af en af de statslige tv-kanalers yndlingsfortællinger: At den russiske præsidents modstandere – herunder oppositionslederen Aleksej Navalnyj – er usle landsforrædere i amerikanernes sold’, skrev Berlingskes Moskva-korrespondent, Simon Kruse, i en artikel om sagen i denne uge.

Manipulationen gav bagslag for tv-stationen. Svindlen blev udstillet på de sociale medier. Det blev en stående joke at kopiere ambassadørens billede ind i alle mulige komiske situationer. Han var på månen og til ishockeykamp, som det ses på de to nederste billeder. Sågar til en demonstration bestående af katte.

Det får mig til at tænke på en anden ’snydepels’ på de sociale medier, som for nylig dukkede op i form af en død kat i en sort sæk.

Den østjyske provokunstner Ibi-Pippi meddelte på sin Facebook-væg, at hun dagen efter ville smide en kat ned i en affaldssæk og derefter hamre løs på sækken med en brosten. Af dette skulle opstå et abstrakt kunstværk med blod og hår som bærende element, inspireret af andre kunstnere og debattører, som har dræbt dyr i forbindelse med deres værker, skrev hun.

Dette afstedkom helt forudsigeligt ramaskrig fra dyre-elskere, hadefulde kommentarer og politianmeldelse.

Hvorpå Ibi-Pippi udsendte anden del af værket på sin Facebook. Hendes kat smuttede uset ud af sækken i et dertil indrettet hul og var således uberørt af menneskehånd og brosten med til at fremføre kunstnerens egentlige pointe: Det er hermed bevist, at det aldrig kan forsvares at slå et levende væsen ihjel for at få sin pointe frem. Illusionen er nok.

Jeg skal undlade at anmelde den kunstneriske kvalitet, men der er ingen tvivl om, at Ibi-Pippi har en god fornemmelse for, hvad der fænger på de sociale medier. Man må bare håbe for hende, at de mest harmfulde får den sidste del af værket med.

De sociale medier er en flimrende flod af alt muligt materiale, som vi hopper tilfældigt ind og ud af med risiko for kun at opsnappe den halve sandhed eller den hele løgn.

Det positive er de sociale mediers evne til at trække bukserne af magthaverne – som eksemplet fra Rusland viser. Eller omvendt, den enkelte brugers flair for at afsløre andres alt for hurtige meninger og domme – som Ibi-Pippis eksempel viser.

Det foruroligende er de løgne, der aldrig afsløres eller rettes, men stadig akkompagneres af ramaskrig.

1 af 2 
2 af 2 
17 kommentarer
Vis kommentarer