Politikerlede – jamen så lukker vi bare dørene

Lykketoft og Haarder er enige om, at der skal holdes færre åbne samråd og flere lukkede møder. Foto: Lars Krabbe

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

For små 14 dage siden skrev Politiken en historie om politikerlede under overskriften ’Kun hver 5. er tilfreds med politikerne’.

I artiklen siger Folketingets længstsiddende medlem og medlem af præsidiet, Venstre-manden Bertel Haarder, om tv-transmitterede debatter:

- Der bliver sådan set lavet en hel masse seriøst arbejde i Folketinget, men det er ikke det, der kommer ud. I stedet har vi endeløse åbne samråd og debatter i folketingssalen, hvor folk ikke er ude på andet end at rakke hinanden ned, og det er et problem.

For at rette op på det mener både han og Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) ifølge Politikens artikel, at der skal holdes færre åbne samråd og flere lukkede møder.

- Når offentligheden er der, handler det ikke om at blive klogere, så går det mere ud på at vise, at de andre ikke er kloge. Når offentligheden ikke er der, kan udvalgsmedlemmerne bruge tiden på at blive klogere. Forstå mig ret: Jeg synes fortsat, at vi skal have åbne folketingsdebatter, og vi skal da også have masser af åbne samråd. Men vi skal ikke have flere, end emnet og sagen kan bære. Og vi skal ikke have så meget papegøjesnak i form af spørgsmål, der bliver gentaget i uendelighed, siger Bertel Haarder.

Jeg synes, det er forstemmende læsning. Mere lukkethed som løsning på politikerleden?  Det tror jeg ikke lige, I skal regne med derinde på Christiansborg. Nok snarere tvært imod.

Det er, som om alting helst skal foregå lidt i det skjulte, og det, der foregår offentligt, skal helst give sig ud for at være noget andet, end det er.

Her tænker jeg på en historie i Jyllands-Posten (JP) forleden, som handler om en mail fra Socialdemokraternes partikontor til de fleste af S-ministrenes spindoktorer med instruks om at benægte, at de styrer ministrenes Facebook-sider. Underforstået, at det gør de nok, men det må de ikke, så det skal benægtes.

Af artiklen fremgår det, at det ifølge Statsministeriet ikke er tilladt for spindoktorer at administrere ministrenes Facebook-profil. For hvis den kan administreres af en embedsmand, er den pludselig omfattet af komplicerede regler om aktindsigt og forvaltningsskik.

JP var i gang med en historie om regeringens brug af Facebook, og så kom partikontorets svarmanual ud til spindoktorerne med bl.a. disse ord:

’I må IKKE styre ministrenes Facebook-sider. Det skal I selvfølgelig benægte, at I gør. Hvis de spørger, hvem der har adgang, så sig, at det kun er ministeren selv’.

Siden hed det sig, at der var tale om både en fejl og en misforståelse med den mail.

Så kan enhver af os tænke sit – og jeg tænker, at det ville være noget så skønt, hvis der var fuld åbenhed om, hvorvidt det er en rigtig levende politiker, der kommunikerer med vælgerne på de sociale medier, eller om det foregår med ført hånd.

Lige som det ville være rigtig skønt, hvis spindoktorer i stedet brugte deres tid på at lære politikere at debattere ordentligt, SELV om pressen og dermed offentligheden er til stede. For det kniber jo åbenbart, kan vi forstå på Folketingets nestorer.

Så ville vi måske se politikerleden tage af i styrke.

129 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere