Uha, vi er nogle svin

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Ja, jeg og mine kolleger ved naturligvis ikke selv, hvad hensigten med forsiden var. Slet og ret i ord og billeder at vise en helt ekstraordinær situation i Danmark, simpelt hen et historisk øjeblik. Den hopper dem med firkant-synet skam ikke på. Foto: Jan Sommer
Ja, jeg og mine kolleger ved naturligvis ikke selv, hvad hensigten med forsiden var. Slet og ret i ord og billeder at vise en helt ekstraordinær situation i Danmark, simpelt hen et historisk øjeblik. Den hopper dem med firkant-synet skam ikke på. Foto: Jan Sommer
For abonnenter

Er vi nu så meget i vores følelsers vold, at vi ikke kan klare et verdensbillede, der ikke er helt sort eller helt hvidt?

Jeg må i hvert fald konstatere, at der er nogen, der ikke magter tanken om, at Ekstra Bladet på mandagens forside og plakat har valgt helt nøgternt at konstatere: NU ER DE HER.

Næ, der må være onde hensigter bag, kan jeg forstå på brølet fra de sociale medier samt adskillige mails i min indbakke.

’I får det jo til at lyde som om, der er tale om zombieangreb. I dyrker de mindre begavede læseres frygt for ’det fremmede’’, skrev én.

Jeg blev ret hurtigt klar over, at det ikke spillede nogen som helst rolle i disse menneskers opfattelse af Ekstra Bladet, at min kollega chefredaktør Poul Madsen ad flere omgange har gjort opmærksom på bladets linje: At Danmark selvfølgelig kan og skal hjælpe. At vi går ind for konstruktive løsninger. At vi samarbejder med Dansk Folkehjælp til støtte for flygtningene. 

Næ, vi er nogle fæle mennesker på en fæl avis, og overskriften NU ER DE HER betyder i virkeligheden: SKRID MED JER, VI GIDER IKKE SE PÅ JER.

Ja, for hverken jeg eller mine kolleger ved jo naturligvis selv noget om, hvad hensigten med forsiden var. Slet og ret i ord og billeder at vise en helt ekstraordinær situation i Danmark, simpelt hen et historisk øjeblik. Den hopper dem med firkant-synet skam ikke på.

Men så er der dem på den anden side af firkanten.

Dem, der tog anstød af, at vi bragte billedet af treårige Aylan Kurdi, og at jeg på denne plads kaldte det et hjerteskærende symbol på flygtninge-tragedien.

’Jeg er så træt af, at mediefolk som Karen Bro og Paul Madsen følelsesmæssigt voldtager os hver dag i medierne’, skrev én.

Og adskillige skrev til os, at vi skulle tage og fortælle den sande historie, nemlig at drengen jo døde, bare fordi faren ville til Europa og have nye tænder.

Her spiller det heller ikke den store rolle, at faren ifølge nogle efterretninger både er blevet tortureret af syriske sikkerhedsstyrker og senere banket tandløs af militante islamister. Eller at det er uhyre vanskeligt i det hele taget at få dokumenteret detaljerne omkring den lille families flugt, fordi der både er blandet følelser og politik ind i det, når man taler med kilderne.

Det er noget journalistisk pjat, forstår vi. Vi skal bare fyre den af med den helt skarpe vinkel, som f.eks. det svenske indvandrer-kritiske online-medie FriaTider har gjort det: ’Aylan, 3, dog för att pappa ville ha gratis tandvård i Sverige’.

På Berlingske-journalisten Line Holms Twitter-profil skrev én: ’Lille syrisk dreng druknede, fordi far ville have nye tænder’ med henvisning til et Youtube-klip, hvor farens søster fortæller om tand-problemerne. Uden at det vel at mærke skaber dokumentation for omtalte vinkling af historien.

Hertil svarede Line Holm: ’Du er et røvhul’.

Den form for latrinært sprog afstår vi naturligvis fra på et pænt medie som Ekstra Bladet og overlader det helt og holdent til en vulgær boulevard-avis som Berlingske.

Eller hvordan er det nu, det er ...

163 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier