Færre penge til hjerneskadede patienter

Jens Erik på 69 år fra Brøndby er hjerneskadet og får intensiv genoptræning på Center for Hjerneskade. Han møder dog ingen københavnere, for de kommer ikke på centret mere. Foto: Linda Johansen
Center For Hjerneskade kan mærke, hvordan Københavns Kommune prioriterer

Mens Københavns Kommune brænder 1,2 mio. skattekroner af på at sprede god cykelkarma ud over cyklisterne, så kan Center For Hjerneskade i København direkte mærke, hvordan kommunen skærer i kernevelfærden. På centret er der patienter, som efter en blodprop eller en trafikulykke skal have intensiv behandling til at kunne tale og gå normalt.

– Vi har ingen patienter fra Københavns Kommune. Tidligere blev 25 procent af vores patienter henvist fra kommunen, siger direktør på Center For Hjerneskade Frank Humle.

En spareøvelse

Centret har specialiseret sig i en helhedsindsats over for patienterne. Det betyder, at der ud over fysioterapeuter også er neuropsykologer og talepædagoger med i behandlingen.

Der er masser af penge i Københavns kommunekasse til at sprede godr cykelkarma ud over cyklisterne. Projektet har kostet 1,2 mio kroner, hvoraf de 660.000 kroner betales af de kommunale skatteborgere. Foto: Københavns Kommune/PR Politik Kolde Frank: Brænder 1,2 mio. af på at sprede god cykel-karma Kolde Frank: Brænder 1,2 mio. af på at sprede god cykel-karma

Når centret ikke ser noget til københavnerne, så skyldes det, at kommunen har sat opgaven i udbud og vil betale 220 kr. i timen per patient. Det skal så gå til løn, husleje og administration.

– En ordentlig behandling kan ikke gøres for så få penge. Derfor har vi meldt ud, at vi ikke vil være med i udbuddet, siger Frank Humle.

– Det ligner en spareøvelse. Og det betaler patienterne med komplekse følgevirkninger prisen for. Prioriteringen undrer mig meget, når der er dokumentation for, at den intensive rehabilitering sikrer et bedre funktionsniveau og fastholdelse på arbejdsmarkedet, siger Frank Humle og tilføjer, at centret nu får patienter, som betaler af egen lomme.

Centret havde for blot få år tilbage en omsætning på 19 mio. kr. fra kommunale patienter fra hele landet. Det tal er nu nede på 4,5 mio. kr.

0 kommentarer
Vis kommentarer