VM kan eksplodere i vold

Dagligt er der voldelige demonstrationer i gaderne i de større brasilianske byer. I oktober blev banker angrebet og politibiler smadret, da tusinder gik amok.
Ekstra Bladets Jan Jensen stiller skarpt på det kommende VM i fodbold

HVER 16. TIME skyder og dræber politiet i Rio de Janeiro en landsmand. Sådan har det været siden årets begyndelse, og når vi er fremme ved årsskiftet, har 557 mistet livet. De mange politimord er blot en lille del af den voldsspiral, som har ramt Brasilien, der om godt et halvt år skal være vært for verdens største sportsbegivenhed, VM i fodbold.

Dagligt er der demonstrationer i gaderne i de større brasilianske byer. Selv om de ikke længere er så omfangsrige som under sommerens Confederations Cup, hvor mere end en million gik i samlet flok, er de til gengæld blevet mere voldelige. I oktober blev banker angrebet og politibiler smadret, da tusinder gik amok. Mange af dem var maskerede og meget aggressive. Der er ingen tegn på, at de stopper foreløbig.VOLDEN HAR ALLEREDE fået konsekvenser for begivenheder, der knytter sig til VM. Således er den store internationale fodboldmesse, Soccerex Global Convention, blevet aflyst af myndighederne i Rio. Messen skulle have været afviklet på byens verdensberømte stadion, Maracana, i december, men på grund af de mange uroligheder har bystyret trukket stikket ud.

Den engelske landstræner, Roy Hodgson, var hyret som taler på messen, nu hvor han alligevel ville være i landet i forbindelse med slutrundelodtrækningen. Den finder sted i Bahia 6. december, hvor de 32 VM-deltagere skal fordeles i otte indledende grupper.OPTØJERNE I BRASILIEN følges nøje af Roy Hodgson og hans folk, og torsdag sagde han således til den britiske presse, at sikkerhedsfolkene, der følger det engelske landshold, er meget, meget bekymrede over urolighederne i Brasilien.

Og det er langtfra kun sikkerhedspersonalet fra det engelske landshold, der nærer frygt for, om VM kan afvikles under ordnede forhold. Også hos arrangørerne lyder alarmklokkerne. Således sagde Fifas informationsdirektør, Walter de Gregorio, i sidste uge på en konference i Aarhus, at Fifa har forskellige informationer, som gør, at de er bekymrede for afviklingen af VM 2014.

– Vi skal måske have 5000-6000 betjente og soldater til at beskytte hvert eneste stadion under kampene, sagde han og så meget alvorlig ud.HVILKET DER OGSÅ er god grund til. Brasilien er ikke et land i total opløsning; men der er stor vrede i befolkningen over de utallige milliarder, der bruges på at bygge nye stadioner, når nu landet mangler både uddannelsesinstitutioner, sygehuse og ikke mindst sikkerhed i gaderne.

Mange brasilianere lever i angst for vold og kriminalitet, og landet har en af de højeste selvmordsrater i verden. Tusindvis tager deres eget liv hvert eneste år. Afmagten er stor. Og ofte er der ikke hjælp at hente hos et korrupt politi, der mange gange optræder som rene henrettelsespelotoner.INGEN SKAL TVIVLE på, at brasilianerne elsker fodbold, men de føler sig snydt af Fifa og af den socialistiske regering. VM,men for hvem? står der på de mange bannere i gaderne. Det bliver i hvert fald ikke for den menige brasilianer. Billetpriserne er blevet fastsat af Fifa, og der er tale om de dyreste sæder nogen sinde til en slutrunde.

Godt nok er 120.000 billetter givet væk til mindrebemidlede, men det svarer blot til to kampe i indledende runde. Alle andre må betale, og de billigste billetter til kampene i det indledende gruppespil koster 494 kroner, mens en billet til finalen løber op i 5400 kroner. Det er en hamper pris i et land, hvor minimumslønnen er 1900 kroner om måneden.

De monstrøse stadionbyggerier kritiseres især voldsomt. Kritikerne hævder, at fire af dem efter VM vil fremstå som hvide elefanter. De vil være overflødige, fordi de er opført på steder i landet, hvor der ikke til daglig spilles fodbold på andet end amatørplan.EN STOR DEL AF vreden retter sig mod FIFA, og forrest blandt kritikere står den tidligere verdensmester Romario. Han er herhjemme kendt for tiden i Barcelona, hvor han udgjorde The Dream Team sammen med blandt andre vores egen Michael Laudrup. Det var gode tider.

I dag er Romario politiker, og han har siden 2010 haft sæde i kongressen i hovedstaden Brasilia. Selv om han tilhører det socialistiske regeringsparti, er han alligevel i opposition.

Han forlod faktisk sit parti for kort tid siden, men han er så populær i befolkningen, at han ikke kan undværes til det parlamentsvalg, der følger kort tid efter VM næste sommer. Derfor fik han et tilbud, som han ikke kunne sige nej til, og han er nu tilbage i partiet. Men absolut ikke tavs. Mere end en million følger ham dagligt på de sociale medier, og det forventes, at han går efter at blive borgmester i Rio, når VM er overstået.FØRST SKAL HAN dog have kølhalet FIFA, og det sker med ganske voldsomme udtryk. I den seneste høring i kongressen kaldte Romario Fifas præsident, Sepp Blatter, for en tyv, mens organisationens generalsekretær, Jerome Valcke, blev kaldt for en gemen afpresser. Både Fifa og medlemmerne af den lokale organisationskomite blev stemplet som korrupte.

Romario har også været ude med riven efter sin tidligere landsholdskollega Ronaldo, som er medlem af den lokale VM-organisationskomite. Det har fået Ronaldo til at svare igen.

– Det er let blot at være i opposition og bare angribe alle og enhver, sagde Ronaldo tidligere på ugen, hvor han også anklagede Romario for manglende nationalfølelse.

ANGREBET UDLØSTE selvfølgelig hurtigt et svar fra Romario.

– Jeg er ikke modstander af VM. Men jeg er imod de voldsomme beløb, der bruges på turneringen. Brasilien forspilder muligheden for at blive et bedre land. Fifa vil tjene fire milliarder reais (9,5 mia. kr.) og organisationskomiteen næsten en milliard (2,4 mia kr.) på VM. Jeg er glad for, at jeg ikke er en del af dette korrupte og skruppelløse sammenrend, lød svadaen fra Romario.

Naturligvis fortjener Brasilien en VM-slutrunde. Men præcis som i Sydafrika i 2010 er det de forkerte mennesker, der kommer til at betale prisen.

Nok er Brasilien økonomisk på vej frem, men landet halter stadig bagefter på en lang række vitale områder. Sundhed, uddannelse og sikkerhed er tre nøgleområder, som trods løfter om det modsatte ikke er blevet forbedret, siden Brasilien fik overdraget VM-slutrunden.

Derfor vækker det vrede i gaderne, når FIFA kommer ridende ind og blandt andet dikterer, at landet skal bruge milliarder på at bygge en række stadioner, som efter VM er komplet overflødige. Det er et ressourcespild uden lige, og det er samtidig lunten til den krudttønde, der for alvor kan eksplodere, når VM endelig fløjtes i gang om syv måneder.

0 kommentarer
Vis kommentarer