25 år senere: Hillsborough-efterladte kæmper stadig

Kun ganske få læger og ambulancer når frem til Hillsborough. (Foto: All Over Press)
Kampene i Premier League starter med seks minutters forsinkelse for at mindes de 96 fodboldfans der døde for 25 år siden

25 år efter 96 Liverpool-fans døde på Hillsborough Stadium i Sheffield er det som om England først er begyndt at fatte, hvad der skete den 15. april 1989.

De første 20 år efter katastrofen kæmpede de efterladte stort set alene i forsøget på at gøre omverdenen klar over, at det ikke var vanvittige fans, der dræbte hinanden, fordi de ikke tog det fornødne hensyn til hinanden på de tætpakkede tribuner.

Det var rent faktisk politiets svigt og fraværet af en ordentlig redningsindsats, der var årsag til katastrofen.

Undskyld!

Det blev klarlagt da Hillsborough Independent Panel 12. september 2013 fremlagde sin rapport. En rapport, der tvang premierminster David Cameron til at træde op i Parlamentet og undskylde til de efterladte. En dobbelt undskyldning der ikke alene drejede sig om svigtet på dagen, men også politiets organiserede kampagne efterfølgende for at gøre Liverpool-tilhængerne og de omkomne til de skyldige.

Hillsborough bliver nu set i et nyt lys, og for første gang siden katastrofen er der nu et tilbundsgående udredningsarbejde i gang for at finde ud af præcis, hvad der skete den skæbnesvangre april-dag i 1989.

Tæt på Kamp på liv... og død

Det betyder at et helt nyt ligsyn lige nu finder sted foran en jury i Warrington lige uden for Liverpool. Her får alle de efterladte mulighed for at portrættere dem, de mistede på dagen.

- Jeg er meget bekymret over de reaktioner jeg oplever hos de efterladte nu. De har levet med deres tab i 25 år, men det hele bliver lige som bragt tilbage nu, siger Sheila Coleman, talsmand for Hillsborough Justice Campaign.

Tirsdag er det præcis 25 år siden, tragedien på Hillsborough rystede verden. (Foto: All Over Press) Sport og Spil 10 ting, du skal vide om Hillsborough

- Folk har kæmpet i lang tid for at få et nyt ligsyn, og vi har mistet mange hen ad vejen som Anne Williams, John Glover og Terry Burkett, der alle kæmpede hårdt for at få sandheden frem. Nu er vi der, men det er ikke uden omkostninger. Mange af de efterladte der skal vidne ved ligsynet er syge eller ved at være gamle, siger Sheila Coleman.

Symbolsk markering

De mange omkomne mindes denne weekend ved at samtlige kampe i Premier League starter med seks minutters forsinkelse - en symbolsk markering af, at FA Cup-semifinalen på Hillsborough tilbage i 1989 blev afbrudt efter seks minutter, da katastrofen var sket.

I EKSTRA kan du i dag læse hele det store tema om tragedien på Hillsborough - om forældre, der mistede børn, om politiets løgne, myterne og hvordan det overhovedet kunne lade sig gøre, at 96 mennesker mistede livet i forbindelse med en fodboldkamp.

Trevor Hicks havde selv plads bag Liverpools mål ude mod det ene hjørneflag, mens han havde ladet døtrene finde deres egen plads på tribunen. (Polfoto) Sport og Spil Hillsborough: Hvem af dine døtre skal leve?

0 kommentarer
Vis kommentarer