DEL 1: Putins fjende nummer et

Eksklusivt: Ekstra Bladets Jan Jensen og Andreas Selliaas har på et hemmeligt sted i USA mødt den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov, som står øverst på Kremls dødsliste

Sport og Spil DEL 2: Flygtede uden at fortælle det til sin kone

– Hvad gør vi nu.

Vi ser opgivende på hinanden.

– Vi går ikke herfra, før vi har en aftale om et møde.

Vi er akkurat ankommet med Delta Airlines’ DL 219 fra København, og netop som hjulene tog landingsbanen, fik vi en melding på telefonen via krypteringstjenesten Signal:

Beskeden var fra den russiske whistleblower Grigory Rodchenkovs advokat, Jim Walden.

Vi sidder ved et bord på Central Diner i ankomsthallen i Terminal 4 i John F. Kenney-lufthavnen i New York med hver vores dobbelte hot dog overlæsset med tilbehør og med en Brooklyn Lager i hånden. Der er spisepligt på stedet, men vi har ingen lyst til mad.

Vi har ellers i mange uger – via krypterede tjenester som Signal, WhatsApp og Protonmail – planlagt et møde med Rodchenkov.

Han flygtede sidst i 2015 fra Rusland til USA, fordi han var i færd med at afsløre Ruslands statsorganiserede dopingprogram ved Vinter-OL i Sochi i 2014.

Han havde skjult positive dopingprøver med hjælp fra de hemmelige russiske tjenester. Rodchenkov havde udviklet en trippel-cocktail med forbudte stoffer, som han blandede med alkohol. Den benyttede mange russiske medaljevindere sig af.

Efter afsløringerne frygtede Rodchenkov præsident Putin og den russiske regering. Rodchenkov var bange for at blive dræbt.

Den russsike præsident møder paraolympiske atleter i Sochi i 2014. Foto: AP/Mikhail Klimentyev
Den russsike præsident møder paraolympiske atleter i Sochi i 2014. Foto: AP/Mikhail Klimentyev
 

Hjernen bag skandalen

Grigory Rodchenkov var chef for dopinglaboratoriet i Moskva fra 1985-1994 og igen fra 2005-2014.

Han var hjernen bag et omfattende dopingprogram, som gik ud på at skjule russiske udøveres dopingforbrug ved store mesterskaber – især ved OL i 2014. En del af Rodchenkovs arbejde blev kendt i den Oscar-belønnede dokumentarfilm ’Icarus’, som blev lavet af Bryan Fogel.

Efter flugten til USA har Rodchenkov levet i skjul og under FBI’s vidnebeskyttelsesprogram.

Kun få medier har mødt ham in persona, og hver gang har han båret maske eller anden forklædning. Han har givet ganske få interviews til blandt andre tv-stationerne ARD, CBS og BBC. Nu har han lovet Ekstra Bladet et eksklusivt interview. Han har mere at fortælle.

Et ældre billede af Rodchenkov, længe før skandalen og før han gennemgribende operationer. Foto: Will Stewart/east2west
Et ældre billede af Rodchenkov, længe før skandalen og før han gennemgribende operationer. Foto: Will Stewart/east2west

Konstant jagtet

Vi har været i kontakt med mellemmænd og folk, der støtter Rodchenkov, og vi har for længe siden aftalt tidspunktet for vores møde med hans sikkerhedsfolk. De er hos ham 24 timer i døgnet.

Men nu skaber hans advokat problemer. Han gav ingen grund til aflysningen, men han har før sagt, at han er sikker på, at der er russere i USA, som leder efter Rodchenkov med det formål at slå ham ihjel.

Aftalen var, at vi skulle møde ham et hemmeligt sted i USA, filme hele interviewet og stille alle de spørgsmål, vi ønskede. Det skulle foregå en bestemt tirsdag.

Men aftalen passede ikke advokaten. Han tilbyder os i stedet et interview via Skype, og han lægger også en anden begrænsning ind. Han vil forhåndsgodkende alle spørgsmål.

– Nu spiser vi de her hot dogs, drikker vores øl og får arrangeret et direkte møde.

Efter tre timer med samtaler med advokater og sikkerhedsfolk får vi aftalt et møde torsdag i samme uge, og vi får booket nye flybilletter og en ekstra hotelovernatning.

Den russiske whistleblower opholder sig nu på et hemmeligt sted i 'Guds eget land'. Foto: Ekstra Bladet
Den russiske whistleblower opholder sig nu på et hemmeligt sted i 'Guds eget land'. Foto: Ekstra Bladet

Milliardæren i retten

Vi har tidligere været i kontakt med Rodchenkovs advokat. Det var, da vi sidste år skrev om OL i Moskva i 1980, og om de metoder KGB dengang brugte for at skjule dopingmisbrug. Metoder, der minder meget om det, vi senere har erfaret fra Sochi-legene.

Vores artikler om OL i Moskva, samt de øvrige artikler vi siden har skrevet om doping, korruption og hemmelige tjenester har fået Rodchenkov til at fatte interesse for vores arbejde. Derfor vil han gerne møde os. Det er et spørgsmål om tillid, får vi senere at vide af advokaterne.

Vi får også at vide, at Rodchenkovs advokater er under et stort arbejdspres, og at en del spørgsmål – særligt om skiskydning – er særligt sensitive, fordi Rodchenkov er sagsøgt og selv har sagsøgt den russiske oligark og milliardær Mikhail Prokhorov.

Mikhail Prokhorov på et Nets-pressemøde.
Mikhail Prokhorov på et Nets-pressemøde.
 

Rusland udelukket

Prokhorov ejer NBS-klubben Brooklyn Nets, men var i 2014 præsident i det russiske skiskytteforbund. I sine vidneforklaringer til FBI, IOC og Wada har Rodchenkov udpeget Prokhorov som en af dem, der bidrog til at skjule dopingmisbrug blandt russiske skiskytter.

Rodchenkovs afsløringer har medført, at Rusland delvist blev udelukket fra OL i Rio, Brasilien, i 2016, og at russere kun måtte deltage som uafhængige udøvere fra Rusland under Vinter-OL i Pyeongchang, Sydkorea, i 2018.

De russiske atleter under åbningscermonien til legene i Rio i 2016. Volleyball-spilleren Sergei Tetiukhin bærer fanen. Foto: AP/Matt Slocum
De russiske atleter under åbningscermonien til legene i Rio i 2016. Volleyball-spilleren Sergei Tetiukhin bærer fanen. Foto: AP/Matt Slocum
 

Men afsløringerne har også ført til, at der er en pris på Rodchenkovs hoved. Han er gået fra at være en del af Putins inderste kreds til at blive Putin og Ruslands dødsfjende.

Derfor er det kompliceret at få et møde med ham.

Flere eksperter siger, at situationen for Rodchenkov og andre i lignende situationer er mere utryg end nogensinde før. En af eksperterne er den russiske historiker Yuri Felshtinsky. Han hjalp i 2000 den tidligere KGB/FSB-officer Aleksander Litvinenko til at flygte fra Rusland til England.

Det var samme Felshtinsky, der sidste år sørgede for, at vi som de første vestlige journalister mødte den tidligere KGB-officer Vladimir Popov på et hemmeligt sted i Canada.

Giftangreb

Popov havde i 20 år en central rolle i kontrollen af sovjetiske idrætsudøvere. Han afslørede overfor Ekstra Bladet, hvordan de hemmelige sovjetiske tjenester også havde kontrol over centrale personer i IOC, FIFA og andre internationale specialforbund. Popov er gået under jorden og har formået at holde sig i live.

Det gjorde Litvinenko ikke. Han blev i 2006 forgiftet og dræbt af russiske agenter i London. De brugte det radioaktive stof polonium, sandsynligvis efter ordre fra Vladimir Putin. Det var makabert, men næppe uventet, og siden er situationen for russiske afhoppere gået fra ondt til værre.

Det vidner giftattentatet på Sergei Skripal i England i år om. Skripal var i den russiske militære efterretningstjeneste, GRU, men arbejdede som hemmelig britisk agent. Han blev afsløret, men blev senere en del af en byttehandel med russiske agenter i England.

Normalt dræber Rusland ikke udvekslede agenter. Ligesom der har været en uskreven regel om, at Rusland ikke dræber folk i USA. Men attentatet på Skripal tyder på, at de uskrevne regler er blevet ændret, og at Rodchenkov derfor er i alvorlig fare.

Spænding i toget

Alligevel vil han gerne møde os. Og for at være sikker på, at mødet bliver til noget, sender vi en række spørgsmål, som vi ved, advokaterne vil godkende. Vi satser på at vente med de kritiske spørgsmål, til vi sidder i rummet med ham.

– Tror du, han vil give os hånden?

– Det tvivler jeg på. Han tager sikkert alle forhåndsregler og ønsker næppe nærkontakt.

Vi sidder i toget fra New York på vej til et stoppested i en lille by, hvor vi har fået besked på at stå af og ringe på et bestemt tidspunkt.

Vi er fremme næsten to timer før og sætter os på en lokal restaurant for at gennemgå spørgsmålene, tjekke kameraudstyr og gå på toilettet. Vi har også forberedt en sikker netsky, hvor vi kan gemme al det billedmateriale, vi får fra mødet. Ingen skal kunne tage det fra os, når interviewet er færdigt.

Lidt før klokken 11 ringer vi på det aftalte nummer. Vi bliver bedt om at fortælle, hvad vi har på af tøj, hvad vi har med af tasker og lignende, og hvor vi præcis opholder os.

Foto: Ekstra Bladet
Foto: Ekstra Bladet

Vi får instrukser om, hvor vi skal gå hen, og kort tid efter går vi ind ad en dør og bliver høfligt modtaget af en mand, der har brugt mange timer i træningslokalet, og som uden tvivl har en militær baggrund. Han genkender os på signalementet, nikker til os og fører os ind af en korridor med mange døre.

Ved en af dørene står hans kollega og viser os vej ind til et mødeværelse.

– Hej, hyggeligt at møde jer, siger en lille mand på godt engelsk, men med russisk accent.

Han næsten springer os i møde for at give hånd. Han har elefanthue og solbriller på.

Ud over Rodchenkov er hans kvindelige advokat, Avni Patel, til stede. Hun skal overvære interviewet og gribe ind, hvis hun ikke bryder sig om spørgsmålene.

Vi er i færd med at skrive et nyt kapitel i den mørke historie om doping, drab og hemmelige tjenester.

Det hemmelige kontor, hvor Ekstra Bladet interviewede Rodchenkov. Foto: Ekstra Bladet
Det hemmelige kontor, hvor Ekstra Bladet interviewede Rodchenkov. Foto: Ekstra Bladet

5 kommentarer
Vis kommentarer