DEL 3: 'Der er ingen sikkerhed i Rusland'

Kun åbenhed og indrømmelser fra sportsfolk og trænere kan garantere en effektiv kamp mod doping, mener den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov

 

Det hemmelige kontor, hvor Ekstra Bladet interviewede Rodchenkov. Foto: Ekstra Bladet Sport og Spil DEL 1: Putins fjende nummer et

Sport og Spil DEL 2: Flygtede uden at fortælle det til sin kone

Ekstra Bladets Jan Jensen og Andreas Selliaas har på et hemmeligt sted i USA mødt den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov, som står øverst på Kremls dødsliste.

Mener du, at flere folk i Rusland, som har været involveret i doping, burde stå frem og fortælle deres historie?

– Ja. Der er mange folk, der kan give jer insideinformation om, hvordan statssponseret doping blev udviklet og implementeret i Rusland. Jeg har ikke informationer om de ti år, hvor jeg var væk fra doping fra 1995 til 2005. Men deres navne er kendte.

– Idrætslægen Sergei Portugalov. Han arbejdede på samme måde som dopingdistributøren Stanislav Dmitriev, der sikrede Rusland 18 guldmedaljer. Lad dem fortælle: Hvordan gjorde de det.

– Vi kender også Irina Rodionova, vicedirektør i det statslige russiske sportscenter.

– Vi har vicesportsminister Nagornokh, som opførte sig som en dirigent – stop, start, gør det. Og så er der alle KGB-folkene, som sidder med masser af information. Landstrænerne har også information. Folk fra forbundene og fra IOC ved også, hvordan tingene blev sat op på internationalt niveau.

Vil du bede dem om at stå frem og støtte dig?

– Mig? Nej. Problemet er, at det handler om dit liv og din sikkerhed. Nikita Kamaev, som var min ven siden skolealderen udviklede dopingskemaer. Jeg vidste, hvordan man undersøgte urin, og han vidste, hvordan man udviklede doping, og hvordan det blev brugt. Så snart Kamaev fortalte, at han arbejdede på en bog, blev han dræbt.

Er det derfor, så få folk står frem med deres viden?

– Før de står frem, skal de have sikret deres sikkerhed resten af livet. Det er nummer et, for i Rusland er der overhovedet ingen sikkerhed. Journalister bliver truet og dræbt. Der er ingen pressefrihed. Rusland er på 140. plads, Norge er på femtepladsen, når det gælder pressefrihed. Husk på det!

– Og du skal vide den vigtigste ting. Alle russiske atleter er officerer i hæren. De har sværget en ed, og deres potentielle fjender er Vesten og især USA. De russiske atleter er i en særlig god økonomisk situation. De fortæller ikke noget, for de er bange for at miste deres privilegier. Efter 20 år får de en meget høj officerspension. De er afhængige af pengene. Hush-money – penge for tavshed.

Så prisen for at stå frem er meget høj. Det handler ikke kun om penge, men også om liv og død?

– Sikkerheden for dit liv, din karriere. Hvis du fortæller bare halvdelen af det, du ved, mister du din position og din karriere.

Kender du folk uden for Rusland, som er i live, der kunne fylde nogle af hullerne ud i den historie, du nu har fortalt i nogle år?

– Nej, men jeg er jo også her, hvor jeg gemmer mig. Der er folk, der ved noget, folk som Portugalov, Rodionova, Nagornokh, men de har ikke noget pas, så de kan ikke rejse ude af landet. De er fanget i resten af deres liv.

Tror du, de har lyst til at forlade Rusland?

– Måske. På den lange bane, ja.

Hvorfor?

– Fordi situationen i Rusland bliver værre og værre. Først på deres dødsleje vil folk i Rusland fortælle sandheden. Situationen er meget alvorlig.

– I kan roligt skrive, at dopingafsløringerne alene kan blive baseret på whistleblowers. Hvis du arbejder med svindlere, er du nødt til at være på samme svindelniveau.

Du er nødt til at vide, hvad der foregår?

– Ja, præcis.

Gennem din advokat, Jim Walden, har du tidligere bekræftet vores historie med Vladimir Popov. Skal vi forstå det sådan, at de metoder, du brugte i Sochi i 2014, også blev brugt i Moskva i 1980, hvor der ikke var en eneste positiv dopingprøve?

– For mig er det endnu ikke helt klart, hvad der skete i 1980. Jeg er usikker på, om prøverne faktisk blev manipuleret. På det tidspunkt var det ikke nødvendigt at manipulere prøverne. De skulle bare fejlrapportere resultaterne af prøverne.

- Mange folk kan give jer insideinformation om, hvordan statssponseret doping blev udviklet og implementeret i Rusland

- Problemet er, at det handler om dit liv og din sikkerhed (...) så snart Kamaev fortalte, at han arbejdede på en bog, blev han dræbt

- Alle russiske atleter er officerer i hæren. De har sværget en ed, og deres potentielle fjender er Vesten og især USA

 

2 kommentarer
Vis kommentarer