Hun var Kennedys håbløse danske kærlighed

Inga Arvad var dansk skønhedsdronning og kendt for at være nazivenlig, alligevel indledte John F. kennedy et forhold til hende, mens han var ansat i flådens efterretningstjeneste i Washington. (Foto: Polfoto)
Danske Inga Arvad var Kennedys første store kærlighed

Da verden stod på randen af en atomkrig i oktober 1962, var det præsident John F. Kennedy, der afviste alle de krigslystne generaler i Pentagon og trak verden tilbage fra afgrunden.

Forklaringen på hans dybe mistro til generaler, lænestols-patrioter og krig i det hele taget findes i et brev til hans danske elskerinde, Inga Marie Arvad Petersen (1913-1973), hvori han dybt følelsesbetonet redegør for sine holdninger.

Det var efter, at hans patruljebåd, PT109, i august 1943 var blevet sejlet ned af en japansk destroyer.

Tæt på Kennedys sexlyst truede hans karriere

’Denne krig er en beskidt sag. Det er meget let at tale om krig og om at slå japanerne, selv om det vil tage år og kræve millioner af mænd, men alle, som taler sådan, bør overveje deres ord. Vi bliver så vant til at tale om millioner af soldater, at tusinder af ofre lyder som et par dråber i spanden. Men hvis alle disse tusinder ønsker at leve lige så meget, som de ti (overlevende i hans besætning, red.), så bør de mennesker, som beslutter hvad og hvorfor, hellere være enormt sikre på, at anstrengelserne er ofrene værd’, skrev John F. Kennedy.

Historikere som William Chafe og Thurston Clarke finder her forklaringen på, at han 19 år senere afviste sine generaler.

Brevet til Inga Arvad er verdenshistorisk og noget af det mest åbenhjertige, som Kennedy har skrevet, for han var en mand, som man ifølge flere udsagn aldrig lærte helt at kende. Og da han straks efter krigen gik ind i politik, var patriotisme på dagsordenen. Han skrev til hende om krig. Hun skrev til ham om kærlighed og sin opvækst i København.

Forholdet til Inga Arvad var specielt, hun var hans livs første store kærlighed. Den 24-årige John F. Kennedy faldt i 1941 for den fire år ældre danske journalist, som søsteren Kathleen havde præsenteret ham for i Washington.

- Hun var henrivende, pragtfuld og lækker, sagde parrets ven, journalisten John White, senere.

Inga Arvad har generelt fået en negativ omtale, hun fremhæves som en 'skandaløs eventyrerske', 'antisemitisk' eller 'nazivenlig'. Meget af det er rigtigt, men de var tæt knyttede til hinanden. Kennedy havde svært ved at skelne sine pigebekendtskaber fra hinanden, så han nøjedes for en sikkerheds skyld med at sige 'hello kid' til dem, men danske Arvad var hans 'Inga-Binga' eller ’Bingo’.

 

Inga Arvad var i 1931 blevet kåret til Miss Danmark og havde haft en mislykket filmrolle. Hun blev gift første gang som 17-årig og slog igennem som journalist. Det førte i 1935 til, at hun dækkede nazisten Herman Görings bryllup i Berlin. Hun fik kontakter, som skaffede hende to interview med Adolf Hitler.

Hun gennemførte fra 1940 sin uddannelse på Columbia School of Journalism og fik ansættelse på Washington Times-Herald, hvor hun blev veninde med Kathleen Kennedy, der præsenterede hende for broderen.

John F. og Inga var klar over, at forholdet ikke kunne blive permanent. Han kom fra den rigeste irsk-katolske familie i USA, mens hun var protestant, fraskilt og gift for anden gang.

- Han er meget ærlig om det, han foregav ikke, at dette varer for evigt. Han har meget at lære, og jeg vil være lykkelig over at lære ham det, skrev hun til en veninde.

John F. Kennedy skrev senere til hende, at før de havde mødt hinanden, ’vidste han ikke, at der er en tredje halvleg til et samleje'.

Da de mødte hinanden i 1941, var den svagelige og magre Kennedy blevet optaget i marinen på løgnagtige lægeerklæringer. Han havde et job i flådens efterretningshovedkvarter i Washington, som gav ham adgang til fortrolige oplysninger. Det var et problem, for Inga Arvad var under mistanke for at være tysk spion og blev overvåget af FBI.

Familiens overhoved, Joseph P. Kennedy, greb omgående ind, udnyttede sine forbindelser og fik i januar 1942 sin søn forflyttet til Charleston, North Carolina.

Jack og Inga-Binga opgav alligevel ikke forbindelsen, og hun besøgte ham flere gange i Charleston.

- Jeg kan ikke engang bolle, uden at FBI står uden for døren og lytter, beklagede Kennedy sig.

FBI havde også rumaflytning, og det fremgår af FBI's arkiver, at de jokede med overvågningen og hendes rolle som spion. I øvrigt blev hun senere renset for alle beskyldninger.

I Kennedy-biblioteket i Boston ligger der et par snese af Inga Arvads kærlige breve til ham. Få breve den anden vej er blevet opbevaret, men syv af dem blev sat på auktion i 2007. De blev solgt for 144.000 dollar - omkring 800.000 kr.

ER DU I FAMILIE MED INGA ARVAD - SÅ VIL VI GERNE I KONTAKT MED DIG. SKRIV på 1224@eb.dk eller send sms til 1224 - pris 1 krone plus alm. SMS-takst

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere