Tre danskeres Mount Everest eventyr

Tre danske bjergbestigere har i år forsøgt at bestige Mount Everest. En af dem har blogget om turen

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
For abonnenter

For mange bjergbestigere er det en drøm at komme til at stå på toppen af Mount Everest. Det er veldokumenteret, at det både er svært og farligt.

Alligevel forsøger adskillige hvert år.Danske Bo Belvedere har været med i år. Undervejs har han skrevet en blog om sine oplevelser - to andre danskere har været med på samme ekspedition.

Startede i april
Turen startede 6. april, hvor han rejste til Katmandu. Herfra gik turen til Tibet, hvor gruppen straks gik i gang med at blive akklimatiseret ved at trekke i bjergene.

På ekspeditionens 10. dag ankom Bo Belvedere og resten af gruppen til Base Camp, der ligger i lidt over 5000 meters højde. Herfra går turen videre mod toppen. Det specielle ved Bo Belvederes forsøg er, at han vil forsøge at bestige bjerget uden brug af ilt - en ekstra krævende opgave.

Den 80-årige japaner og ekstrem skiløber, Yuichiro Miura, der har fået foretaget fire hjerte operationer er den ældste, der har været på toppen af Mount Everest. Næppe på anbefaling fra hans læger. Foto: AP Tæt på Everest flyder med lig: Derfor er det så farligt at bestige Everest

På toppen af Mount Everest er der kun en tredjedel af den ilt, som er ved havets overflade. Derfor skal kroppen arbejde ekstra hårdt for at kunne udføre selv de mest basale ting.

Bruger uger på at vænne kroppen til forholdene
Ved at tilbringe mange uger i højderne vænner kroppen sig langsomt til at fungere med det reducerede ilttilskud.- Jeg opholder mig nu i ABC (Advanced Base Camp, red) i 6400 meter højde, og det lave iltniveau mærkes tydeligt. Jeg bliver lettere forpustet af den mindste anstrengelse, skrev Bo Belvedere 22. april på ekspeditionens 17. dag.

Ad flere omgange går bjergbestigerne så op til lejrene længere oppe på bjerget - for så at gå ned igen. Dermed bliver kroppen vænnet til højderne.Det er også grunden til, at en ekspedition tager så lang tid. Når man læser Bo Belvederes blog, forstår man, hvordan bjergbestigerne går fra lejre nede på bjerget op til højere liggende lejre. Venter et par dage for at gå ned igen.

På ekspeditionens 32. dag skriver Bo Belvedere, da han går helt tilbage til basecamp efter længere tid i højderne:

- Det er et fald i højden på omkring 1300 højdemeter og dermed noget, der virkelig kan mærkes. Fra at have et lettere anstrengt åndedræt om natten, kan jeg nu få rigelig luft - selv kun med passage gennem et næsebor. Men jeg regner også med, at slimhinderne kommer i orden igen hernede oven på den store belastning, det har været at indånde den knastørre luft i over 7000 meter i mange dage i træk.

Læs hele bloggen på opdagverden.dk her0 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier