Det fedeste job: Steffen ville være præst som 14-årig

Danmarks unge hverdags-helte: Steffen Bang Kristensen er 27 år og en af landets yngste sognepræster med fast embede, men han tøver ikke med at trøste folk i dyb sorg og stille krav til langt ældre medarbejdere

Steffen Bang i fuldt ornat i Ranum Kirke. Med sin alder på 28 år er han en af landets absolut yngste sognepræster, og han sætter en ære i at være lyttende og forvalte embedet på en ansvarsfuld og frisk måde. Foto: René Schütze.
Steffen Bang i fuldt ornat i Ranum Kirke. Med sin alder på 28 år er han en af landets absolut yngste sognepræster, og han sætter en ære i at være lyttende og forvalte embedet på en ansvarsfuld og frisk måde. Foto: René Schütze.
For abonnenter

Præster behøver ikke være livserfarne, alvorstunge bedsteforældre. Det har Steffen Bang sat sig for at bevise.

Den 27-årige jyde blev i maj ansat som sognepræst i pastoratet Ranum-Malle-Vilsted ved Limfjorden. Det gør ham til en af landets yngste sognepræster. Gennemsnitsalderen er nemlig 52 år i det job, viser tal fra Den Danske Præsteforening.

- Jeg har været heldig. Folk møder mig ikke som en ung knægt, men som præsten med den autoritet, det giver én, siger Steffen Bang.

Læs videre under intro-artiklen til serien om 'Danmarks unge hverdags-helte'.

Danmarks unge hverdags-helte

’Forbandede ungdom’. Det er titlen på en verdensberømt efterkrigstids-roman. De to ord repræsenterer også den klassiske bebrejdelse, som møder arbejdsmarkedets unge. De beskyldes for at være egoistiske og dovne.

Det er ’dybt uretfærdigt og ikke har noget på sig’, hvis man spørger Michael Uhrenholt, teamchef og ledelsesrådgiver i Ledernes Hovedorganisation.

- Jeg møder også de fordomme. Men sandheden er, at de unge, der påtager sig ansvar på arbejdsmarkedet, og som jeg er i kontakt med, går til stålet. De er kvikke og veluddannede, og jeg oplever, at de ikke kommer med en skråsikker holdning om, hvordan tingene skal køre. De er gode til at stikke fingeren i jorden, siger han.

Et hurtig tjek i mediernes artikelarkiv Infomedia blotlægger også en del historier om, at helt unge danskere slår nye rekorder som de yngste ledere i deres fag. Det kommer ikke bag på Michael Uhrenholt, som bekræfter, at der er en tendens til at være flere yngre ledere.

Brænder for at redde liv
Teamchefen vurderer, at det kan hænge sammen med, at ledelse er blevet et fag på videregående uddannelser som CBS og DTU, at de unge på arbejdsmarkedet er ’født ind i’ den teknologiske udvikling, og at de i deres studietid har oplevet en verdensomspændende krise og derfor ved, at de skal præstere ekstraordinært for at klare sig.

Oven i hatten kommer så, at en del unge tilsyneladende vægter det at tage socialt ansvar og hjælpe andre mennesker højere end penge, titler og status. De unge brænder for at redde liv og sjæle.

Det nåede Danmarks Pædagogisk Universitet frem til i den store undersøgelse 'En gave til det moderne arbejdsmarked' offentliggjort i 2008 efter at have spurgt et stort antal 16- til 25-årige studerende. Netop den aldersgruppe, som nu bliver – eller er blevet – kørt i stilling som ledere.

En af dem er nu iværksætter-læge og en anden leder af et demens-plejecenter. Der er også en ambulance-redder og en præst. De er henholdsvis 26, 27, 27 og 28 år gamle. Læs i den kommende tid deres historier i Ekstra Bladets serie om 'Danmarks unge hverdagshelte'.

Forældre ikke voldsomt kristne
Den unge sognepræst er ikke rundet af en voldsomt kristen familie, men har opfattet det at være sognepræst som 'et fedt job', siden han som 14-årig fik konfirmand-undervisning af en frisk, yngre præst i Ikast.

Steffen Bang tog den direkte vej til teologi-studiet i Aarhus efter gymnasiet og fik papir på det i 2017. I april forrige år fik han sit første job som barselsvikar, og siden er det gået slag i slag.

Den unge præst i pastoratet Ranum-Malle-Vilsted ved Limfjorden undgår helst at belære folk, der opsøger ham for at få en god snak. Han lægger stor vægt på at lytte. Foto: René Schütze
Den unge præst i pastoratet Ranum-Malle-Vilsted ved Limfjorden undgår helst at belære folk, der opsøger ham for at få en god snak. Han lægger stor vægt på at lytte. Foto: René Schütze

Selv opfatter Steffen Bang det som en fordel, at han kan anskue dåb, gudstjenester, bryllupper, begravelser, konfirmand-undervisning eller samtaler om sorg med friske øjne.

- Det er der brug for. Folkekirken ligger ikke i så etablerede rammer længere, siger han.

Redder ikke liv i fysisk forstand
Samtidig kan han møde den unge del af de cirka 1500 sognebørn uden at skulle skræve over en generationskløft eller flere.

- Heldigvis oplever jeg, at folk selv åbner op. De har næsten altid mest brug for en, som lytter og er klar til at hjælpe. Jeg redder ikke liv i fysisk forstand, men jeg forsøger at være med til at hele de ar på sjælen, som folk gerne vil tale med mig om.

Steffen Bang Kristensen er ikke overladt til sig selv, når han har fri. Hans 25-årige kæreste er også rykket til det lille lokalsamfund vest for Aalborg. Hun arbejder som medhjælper i en børnehave. Foto: René Schütze
Steffen Bang Kristensen er ikke overladt til sig selv, når han har fri. Hans 25-årige kæreste er også rykket til det lille lokalsamfund vest for Aalborg. Hun arbejder som medhjælper i en børnehave. Foto: René Schütze

Steffen Bang har principielt ikke ledelsesansvaret overfor graveren, krikesangeren og organisten. Det har menighedsrådet. Men i det daglige er det alligevel ham, der skal styre sagerne.

- Jeg siger bare min mening. Det gør jeg altid, uden at det bliver noget med 'slut, prut, finale'. Det ender altid med, at vi finder en konstruktiv løsning, siger Steffen Bang.

Nogle genkender ham måske fra tv-programmet 'I lære som præst', som er blevet vist på TV2.

Læs i samme serie:

Habib Frost er født lynende skarp i hjernen, entreprenant og yderst nysgerrig. Opstarts-virksomheden Neurescues stifter og administrerende direktør har altid læst naturvidenskabelige fagbøger af lyst og scorede 12 i alle fag undtagen idræt som gymnasieelev. Foto: Rasmus Flindt Pedersen Tæt på Danmarks yngste læge nogensinde: Jeg vil gerne redde millioner af liv

Martin Bjerre Hansen blev færdiguddannet som ambulanceassistent på sin fødselsdag 25. maj. Han har i sin tid hos Falck været ude til flere alvorlige trafikulykker, hvor det er lykkedes ham og behandlerne at hjælpe de ramte 100 procent igennem kvæstelserne. Foto: Per Rasmussen Tæt på Livredderen Martin: Døde børn er det værste

Mathilde Skovly Christiansen hygger sig med beboere på demens-plejecentret Søkilden på Ærø. Hun står hver morgen op klokken fem for at tage færgen fra sin hjemby, Svendborg, og møde på jobbet som centerleder en time senere. Ofte er hun først hjemme igen klokken 18. Foto: Tom Kildeborg Jensen Tæt på Chef på lille ø: Mathilde vil gerne bestemme mere

27 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier