Politisk duks med bid

Rejser aldrig uden Tabasco- sauce: Hillary Clinton kræver kant i maden, afskyr spørgsmål om sit tøj, har været til tælling både politisk og personligt, men har rejst sig hver gang

Hillary Clinton havde show-looket på, da hun signerede sine erindringer i en boghandel på Manhattan i denne uge. foto: ap/Bebeto Matthews
Hillary Clinton havde show-looket på, da hun signerede sine erindringer i en boghandel på Manhattan i denne uge. foto: ap/Bebeto Matthews
For abonnenter

NEW YORK (Ekstra Bladet): Hun trykker hånd. Kigger direkte på sine fans med skarpe øjne, der skinner som det tunge halssmykke. Komplimenter modtages med smil og nik. Dialog opnås på perfekt afmålt tid, så mødet foran signerings-bordet bliver mere end en overfladisk autograf, men ikke længere end en nu-skal-den-næste-til-chit-chat.

Hun ved præcis, hvad hun gør. Hillary Diane Rodham Clinton. USA’s måske kommende første kvindelige præsident.

I denne uge gjorde den 66-årige kvinde comeback i overskrifterne med sin erindringsbog ’Hard Choices’, der udkommer på dansk til august.

Hillary Clinton er ved det allerførste stop på sin såkaldte bogturné. Stedet er boghandlen Barnes & Nobles på Union Square i New York – og hun er allerede forsinket et par timer på grund af fanskaren.

– Over tusind, vil jeg tro, betror hendes pressemedarbejder Nick Merrill mig om antallet af hænder, hun har trykket alene denne formiddag.

Ud på sidelinjen
Alle får vi nu hele Hillary-pakken: Håndtryk, smil, signatur og indblik i fru Clintons mange ’Svære Valg’ i bogformat. Men tag ikke fejl. For så snart vores beskedne konversation bliver tilført ord som ’avis’ og ’kommentar’, forvandles den kommende mormor til en garvet politiker og ekspederer behændigt undertegnede ud på sidelinjen til førnævnte pressemand. Ingen udtalelser i dag.

Selv om det ér landets tidligere førstedame, udenrigsminister, delstatens senator og USA’s måske næste øverstkommanderende, så mærker man det ikke synderligt. Nok har folk stået i kø længe, vi er blevet kropsvisiteret, og telefonen skal gemmes væk, men ellers er det blot et par trætte betjente, et par næsten usynlige sikkerhedsfolk og en gigantisk tour-bus på gaden, der bryder den yderst afslappede stemning. Alt andet end Hillary Clintons så hektiske liv ellers må siges at være.

Kvinden, der ikke kun pakker en flaske Tabasco-sauce ned, hver gang hun rejser for at få bid i maden, men som også af Time Magazine tidligere på året blev kåret som en af verdens mest indflydelsesrige mennesker. Beskrevet af samme som så unik en politisk karakter og personlighed, at hun er den eneste, der uofficielt formår allerede at have startet valgkampen til præsidentembedet – uden altså officielt at have afgjort, om hun overhovedet vil stille op endnu.

– Jeg beslutter mig, når det føles rigtigt, men i hvert fald ikke før dette år er slut, forsikrede hun nonchalant over for ABC’s Diane Sawyer forleden på tv om den ’personlige beslutning’, som gjaldt det valget om, hvor den næste sommerferie går hen.

Fra ’Brownie’ til ’Billary’

Hillarys cv er fra barnsben én lang opremsning af kæledæggens egenskaber: Studenterråd, skoleblad, udmærkelser, lærerens yndling og pigespejder, der fik æresprisen ’Brownie’. Præmiestudent i jura fra Yale, der udviklede interesse for alskens rettigheder – børn, kvinder og mennesker i særdeleshed, hvilket nu er hendes varemærke. Ikke at forglemme dydige titler som ’Årets kvinde’ og ’Årets mor’ i Arkansas i de tidlige 80’ere.

Belønningen kom, da hun som den første kvinde blev partner i det advokatfirma, hun arbejdede for. Og til en løncheck højere end sin mands, vel at mærke. Ikke mærkeligt, at Bill Clinton i sin præsidentkampagne proklamerede, at folket ville få ’to for en pris’, hvis han blev valgt. Som den første præsidentfrue fik Hillary da også indrettet eget kontor i Vestfløjen – og duoen på Capitol Hill blev døbt ’Billary’. Folkeligt brød hun igennem med sit billede på forsiden af modemagasinet Vogue ti år senere. I dag afskyr hun rivalers kommentarer og journalisters spørgsmål om hendes tøj, hår og stil.

– Ville du også have spurgt en mandlig politiker om det? svarede hun engang spidst retur til en journalist.

Da 28-årige Hillary Rodham endelig, angiveligt efter en del slitage på Bills knæ, lod sig overtale til ægteskabet i 1975, var det i en simpel, hvid bomuldskjole. Købt dagen før, revet ned fra et tøjstativ før en beskeden religiøs ceremoni i deres stue. Nok havde hun givet sit hjerte og sit ja, men kravet om, at pigenavnet – og selvstændigheden – forblev hendes appendiks, fulgte med. Selv om dele af karrieren allerede var valgt fra ved at følge ægtemand og fem år senere blive husmor, da datter Chelsea kom til, skulle det personlige ikke bremse det professionelle liv.

Farvel ’Bill Factor’ – goddag ’Hill Factor’

Det skulle det heller ikke, da glansbilledet først krakelerede i 1992, da Bill Clinton som præsidentkandidat først nægtede, så indrømmede en affære med model og skuespiller Gennifer Flowers. Ej heller da det pæne familiefoto splintredes over hans høje cigarføring med Monica Lewinsky – ’The Bill Factor’, som Republikanerne omtaler det. Hillary tog det – officielt – som en mand. Eller måske rettere som en politiker. Men bag kulisserne var hun rasende og i tvivl om, hvorvidt ægteskabet skulle fortsætte.

– Det handler om at være modstandsdygtig. Livet er fuld af skuffelser. Jeg har haft et velsignet liv. Selvfølgelig har jeg haft tilbagefald og skuffelser, og det er alt sammen blevet udstillet i offentligheden, men det har alle. Men jeg respekter dem, som rejser sig op igen. Det er, hvad det hele handler om. Det lærte jeg fra min mor, som havde en frygtelig barndom og kunne have opgivet alt. Men det gjorde hun ikke. Hun sagde: Du kan blive slået omkuld otte, ti, hundrede gange. Men det, der betyder noget, er, at du rejser dig op og prøver igen, sagde Hillary om baggrunden for at vælge tilgivelse frem for skilsmisse.

På sofabordet i Washington-hjemmet ligger den bog, som Hillarys mor læste i, da hun døde. Bogmærket er ikke fjernet. Spørgsmålet er, om moderens livsmotto var så stærkt, at Hillary kan – eller vil – prøve igen oven på nederlaget til Obama ved primærvalgene i 2008.

Da Bill Clinton i september blev spurgt, om hans kone helst ville være præsident eller bedstemor, lød det: – Jeg tror, hun ville sige bedstemor.

Men det er længe siden, at det var hr. Clinton, der sad for bordenden. Nu er det tid til ’The Hill Factor’

– Selvfølgelig kan man være både-og. Mænd har været i den position som fædre og bedstefædre siden starten, men jeg vil vide, hvordan jeg føler ...

1 af 4 
2 af 4 Hillary Clinton blev betegnet som tyk og træt ved udskrivelsen efter blodproppen. Her støttes hun af datteren Chelsea på vej ud af hospitalet i januar sidste år. polfoto
3 af 4 Bill Clintons sexaffære med praktikanten Monica Lewinsky i Det Hvide Hus var ikke hans eneste sidespring, men det var tæt på at knuse ham. foto: ap
4 af 4 Hillary Clinton havde show-looket på, da hun signerede sine erindringer i en boghandel på Manhattan i denne uge. foto: ap/Bebeto Matthews
0 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier