Sådan hjælper han firmaer i gang mod alle odds

Aarhusiansk arkitekt er fødselshjælper for nye forretningsideer, der gerne skal ende med at blive succeser

Metin Aydin har stiftet egenvirksomhed.nu, hvor frivillige hjælper med at skabe nye arbejdspladser. Foto: Husam Ejle/HusamCam.dk
Metin Aydin har stiftet egenvirksomhed.nu, hvor frivillige hjælper med at skabe nye arbejdspladser. Foto: Husam Ejle/HusamCam.dk
For abonnenter

Holdningen til flygtninge deler danskerne, men uanset politisk ståsted er – næsten – alle enige om, at en selvhjulpen en af slagsen er bedre end en statsfinansieret.

Metin Aydin, der er initiativtager til egenvirksomhed.nu, hvor frivillige hjælper samfundets svageste med at opbygge deres egen fremtid, siger:

– Det er jo helt indlysende. Udover at en flygtning, der klarer sig selv, ikke er på overførselsindkomst, men i stedet betaler skat, så spares der også på det store sagsbehandler-apparat.

– Det er jo kun folk på den yderste højrefløj, der mener, at flygtninge ikke skal aktiveres.

– Selv på de sociale medier, hvor ordene ellers får frit løb, er der ganske få, som synes, det er en dårlig ide at hjælpe på den måde, vi gør.

Foreningen har kørt i halvandet år og været involveret i over 20 iværksætter-ideer, hvoraf flygtninge har stået bag alle på nær ét. Det var med en dansk kontanthjælpsmodtager, som dog sprang fra, før projektet rigtigt kom op at flyve.

– Vi sondrer ikke mellem etnisk danske eller flygtninge, men det er min mavefornemmelse, at flygtninge er mere sultne for at komme i gang. I forhold til danskerne har de ikke en forestilling om, at det nok skal gå alligevel. De er ikke opvokset med en vished om, at systemet nok skal hjælpe dem, siger Metin Aydin, som er selvstændig arkitekt og sammen med ti andre frivillige står klar til at hjælpe med råd og vejledning:

Født i Odense
– Vi kan hjælpe med regnskab, markedsføring, oprettelse af hjemmeside. Bare det at få en erhvervskonto kan være rigtig, rigtig svært, hvis man ikke har nogen form for kredithistorie. Og så kan vi hjælpe med netværk.

Metin Aydin har ikke en flygtningebaggrund, men er født i Odense af en pæredansk mor og en tyrkisk far, der kom til landet som ’gæstearbejder’, som det hed i 1970. Hans lyst til at hjælpe andre udsprang fra et menneskeligt møde med en familie i nød.

– Jeg havde set reportagerne fra de brændende byer i Syrien, men vidste ikke, hvordan jeg skulle hjælpe. Så mødte jeg for et par år siden en flygtningefamilie på fire, der ikke havde til dagen og vejen. Manden havde en forestilling om at blive selvstændig frisør, men han havde ikke en jordisk chance for at betale depositum for et lokale. Jeg hjalp ham i gang som mobil-frisør, hvor han kørte rundt til kunderne i stedet. Siden har han klippet så mange hoveder, at han i dag har sin egen salon i Langå.

Uddelte julehjælp

De nystartede selskaber, som har fået hjælp fra egenvirksomhed.nu, gik sammen om at dele julehjælp ud til værdigt trængende.

– Vi uddelte 330 poser med basis-fødevarer og lidt snacks i anledning af julen, siger Metin Aydin, som fik Mødrehjælpen, Hus Forbi, Venligboerne og Kirkens Korshær til at udvælge modtagerne.

– Flygtningene bag selskaberne kunne have valgt at sige, at andre må hjælpe, men de ville gerne give tilbage til samfundet. Også selvom mange af dem forventer at blive sendt tilbage til Syrien indenfor en kort årrække.

Flygtningene, der nu er blevet forretningsfolk, delte julehjælp ud til 330 trængende. Foto: Husam Ejle/HusamCam.dk

Taknemmelig skrædder

Egenvirksomhed.nu var med til at skaffe Shahi Ali kunder. Foto: Privat
Egenvirksomhed.nu var med til at skaffe Shahi Ali kunder. Foto: Privat
 

Shahi Ali er en af dem, der har fået hjælp af egenvirksomhed.nu.

Opsøgende hjælp endda.

– Jeg var lige begyndt som skrædder, da Metin ringede og spurgte, hvordan det gik. Jeg har ingen kunder, svarede jeg, og næste dag kom Metin med sin laptop og hjalp med at tage billeder, opdatere Facebook og få lavet reklamer til at dele rundt, siger den 31-årige syrer, som er oplært i sin fars skrædderi i hjemladet.

Siden Metin Aydins første besøg er der kommet mere gang i butikken i Hasle vest for Aarhus.

– De sociale medier har betydet meget. Egenvirksomhed.nu var virkelig en stor hjælp, siger Shahi Ali, der kom til Danmark for fem år siden.

Fotocollage: Tim Kildeborg Jensen/Rene Schütze/Rasmus Flindt Pedersen/Linda Johansen/Jonas Olufson. Kendte Hammerslag-mæglerne: Sådan bor vi selv

3 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier