Stop skurken med smarte apparater

Prisen på smart overvågningsudstyr er faldet – men tænk dig om, når du sætter det op

For mindre end 1000 kroner kan man i dag købe intelligente overvågningssystemer, der sender billeder, video og i nogle tilfælde også lyd direkte til din mobiltelefon.

Det er især de store producenter af netværksudstyr som Wi-Fi-routere, der de seneste år har kastet sig over markedet for overvågning.

Men selv om teknologien er blevet smartere og billigere, skal man passe på. For hvis du ikke tænker dig om, risikerer du, at kriminelle kan bruge din egen overvågning imod dig selv:

- Hvis der er adgang fra internettet til ting i dit hjem, er det potentielt ikke kun dig, som har adgang til de her smarte apparater, forklarer Jesper Mikkelsen, der er Cyber Defense Specialist hos sikkerhedsfirmaet Trend Micro.

- Erfaringen er desværre, at mange apparater er nemme at komme ind i. Det gør det muligt at få adgang til f.eks. en babyalarm, der så kan bruges af de it-kriminelle som overvågning i dit hjem.

- Hvordan sikrer man sig så bedst muligt?

- Når du køber nyt it-udstyr til dit hjem, så lad være med at bruge det indbyggede password og den opsætning, som følger med fra fabrikken.

- Sørg for, at de her ting får et godt password, som ikke er nemt at gætte.

Jesper Mikkelsen anbefaler samtidig, at man overvejer at investere i en router, der har nogle basale sikkerhedsmuligheder – f.eks. en indbygget firewall:

- Jo sværere man gør det, jo større er chancen for, at du bliver sprunget over.

- Hvis naboens Wi-Fi er pivåben, og der er fri adgang til hans overvågningskameraer, er det nok ham, hackerne vil gå efter.

Tre systemer til overvågning

Netgear Arlo Q

Seneste udgave i en serie af wi-fi-kameraer fra Netgear. Tilsluttet strømnettet og har 1080p HD-kamera med nattemode, tovejs-lyd, zoom og kan styres direkte fra din mobiltelefon. Er nem at indstille til alene at slå alarm, hvis der er aktivitet i udvalgte dele af det område, som kameraet dækker. Arlo-serien findes også som et batteridrevet kamera.

Pris: 1790 kroner

D-Link 107KT sikkerheds-startsæt

En mere ambitiøs pakke, der – ud over 720p kamera – også indeholder en trådløs sensor til dør/vindue, en hub og en sirene. Det er muligt at købe ekstra sensorer og kameraer – og alle enheder kan styres fra din smartphone. Systemet giver også muligheder for at tænde andre lysenheder eller en radiator, hvis det bliver for koldt i rummet.

Pris: 1899 kroner

Belkin NetCam HD

720p overvågningskamera, der også optager lyd. Der er infrarøde lys indbygget i kameraet, så det kan overvåge i mørke. Kameraet kan styres fra telefonen, som du også får alarmer på, hvis der er uønsket aktivitet i din bolig.

Pris: 999 kroner

Alle har en risiko
Sikkerhedseksperten understreger dog, at man altid har en risiko for at få sine smarte apparater misbrugt:

- Vi har alle en risiko for, at nogen vil stjæle din identitet og misbruge den. Eller bruge smarte ting i dit hjem til at overvåge dig.

- I værste fald kan hackere give tyveknægte besked om at slå til, når de kan se, du er ude af huset. Og måske endda åbne til dit hjem, fordi du har en usikker elektronisk lås.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere