Sådan undgår du spændingshovedpine

Foto: Colourbox

Den trykkende og dunkende smerte i hovedet er generende, men med lette og behagelige tiltag kan du effektivt forebygge spændingshovedpine. Læs overlæge Helge Kaschs råd til at undgå og behandle den generende lidelse

Hører du til den fjerdedel af danskerne, der inden for den sidste måned har haft spændingshovedpine, så bør du læse med her. Den dunkende smerte i hovedet kan du nemlig selv være med til at forhindre uden brug af piller, og behandlingen kræver heldigvis ingen ubehagelige tiltag:

- Folk med spændingshovedpine skal sikre sig, at de får sig en ordentlig og god nats søvn, hvor man sover dybt og ikke hele tiden skal op, for det er noget af det, der giver hovedpine, men som man selv kan gøre noget ved, siger Helge Kasch, der er forskningsoverlæge på Neurologisk afdeling i Viborg.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Derfor er søvnen vigtig

God søvn gør din smertetærskel højere, så du ikke lige så let får spændingshovedpine. Foto: Colourbox
God søvn gør din smertetærskel højere, så du ikke lige så let får spændingshovedpine. Foto: Colourbox

Forklaringen på, hvorfor søvn er effektiv til at forebygge hovedpine, skal findes i hjernen.

- Der er nogle bestemte nervetråde, der sidder forskellige steder i hjernen, og de registrerer smerten inde i hovedet. Det er fra de smerte-receptorer, smerten opstår, og der er forskellige tærskler for, hvornår det opleves som smerte, siger Helge Kasch til Ekstra Bladet.

Selvom det kan føles, som om din hjerne er ved at eksplodere, er selve hjernevævet ikke problemet.

- Det er ikke følsomt, så neurokirurger kan faktisk skære i hjernen, uden det gør ondt i selve hjernen, men det gør ondt i nogle hjernehinder og de her nervetråde, som giver smertereaktionen, forklarer Helge Kasch.

Hvornår nervetrådene giver smerte og hovedpine, kan ændre sig fra dag til dag, og nogle dage har man mere tendens til hovedpine. Og søvn er en nøgle til at påvirke din smertetærskel, fortæller Helge Kasch.

- Man ved, at søvn betyder noget for, hvordan man oplever smerten. Det hænger også sammen med, hvordan man oplever lysets skarphed eller lydes højde eller andre former for sanseindtryk, som man bliver mere følsom over for, hvis man ikke har sovet godt, siger han.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Før hovedpinen rammer

Sidder du rigtigt? Dårlige arbejdsstillinger kan give spændingshovedpine. Husk også at skifte stilling i løbet af dagen. Foto: Colourbox
Sidder du rigtigt? Dårlige arbejdsstillinger kan give spændingshovedpine. Husk også at skifte stilling i løbet af dagen. Foto: Colourbox

Hvis du ofte får hovedpine i løbet af arbejdsdagen, er det værd at undersøge, om der er et mønster i, hvornår du får hovedpine. Spændingshovedpine er nemlig meget situationsbestemt, og derfor kan du med fordel planlægge dig uden om hovedpine.

- Hvis du ikke sidder komfortabelt nok på arbejdet, eller ikke bevæger dig nok i løbet af en arbejdsdag, så kan du få hovedpine. Så gælder det om at planlægge din arbejdsdag, så du kan variere dine arbejdsstillinger, forklarer Helge Kasch.

Hvis du arbejder på kontor, er der flere hovedpine-faldgruber, du skal passe på. Sidder du for eksempel enten for langt væk fra eller for tæt på din computerskærm, så kan det udløse spændingshovedpine. Og hvis størstedelen af din arbejdsdag foregår bag en skærm, så kan et par skærmbriller i nogle tilfælde være løsningen afhængig af, hvor i hovedet smerten sidder.

- Hvis du har brug for briller, når du er træt, så er der typisk smerter bag øjnene og i panderegionen. Hvis du sidder forkert eller spænder meget i nakken, så kan hovedpinen godt trække op i baghovedet. Nogle gange er hovedpine lokaliseret, men tit er det en mere generel hovedpine, man kan have, siger Helge Kasch.

Larm og dårligt indeklima på kontoret kan også være en forklaring på hovedpine, fortæller Helge Kasch. Hvis der er meget larm på din arbejdsplads, kan det være en god idé at skærme dig, hvis du har tendens til hovedpine. Larm er nemlig et sanseindtryk, der kan give hovedpine, og hvis mange på arbejdspladsen lider af hovedpine, kan det være værd at undersøge, om det er indeklimaet, den er gal med.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Når du bliver ramt

Du kan behandle spændingshovedpine med nogle simle øvelser, så du undgår at tage hovedpinepiller. Foto: Colourbox
Du kan behandle spændingshovedpine med nogle simle øvelser, så du undgår at tage hovedpinepiller. Foto: Colourbox

Hvis spændingshovedpinen alligevel får ram på dig, er der heldigvis noget, du selv kan gøre, inden du tyer til piller. Du kan bekæmpe den med simple afspændingsøvelser, som du for eksempel får hos en fysioterapeut. Hvis dit behov for afspændingsøvelser er mere akut, kan du også finde inspiration på internettet. På Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalets hjemmeside kan du finde guides til gode øvelser mod spændingshovedpine.

Spændingshovedpine kan hænge sammen med situationer, hvor du for eksempel har været stresset over at skulle udføre en vigtig funktion. Derfor kan det også hjælpe dig med en anden slags øvelse:

- Hvis du ved, at din spændingshovedpine er psykologisk betinget, så kan du have gavn af at lave kognitive, adfærdsterapeutiske øvelser, der kan være med til at ændre på den situation, du er i. Så bliver du bedre gearet til at klare den situation en anden gang, siger Helge Kasch.

Nogle mennesker er desværre bare mere udsatte for at få hovedpine, og hvis du lige har været syg eller tidligere har haft en hjernerystelse, skal du være særligt opmærksom.

- Hvis du er mere sårbar over for hovedpine end normalt, så sørg for at tage en pause og få hvilet dig i løbet af dagen, råder Helge Kasch.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Her skal du passe på

Hvis du ofte tager hovedpinepiller, kan din hovedpine skyldes medicin-overforbrug. Polfoto
Hvis du ofte tager hovedpinepiller, kan din hovedpine skyldes medicin-overforbrug. Polfoto

Hovedpine er ganske udbredt, men i nogle tilfælde skal du være opmærksom:

- Hvis din hovedpine påvirker bevidstheden, hvis du bliver sløv og fraværende eller får kvalme og opkastninger, kan der være brug for hjælp. I værste tilfælde kan der være tale om en forbipasserende blodprop, siger Helge Kasch.

Det er heldigvis i de færreste tilfælde, der er tale om så alvorlig hovedpine. Alligevel kan det godt betale sig at få hjælp hos din egen læge, hvis din hverdag bliver påvirket af hovedpine.

- Hvis du har flere sygedage over de sidste tre-fire måneder, eller hovedpinen fylder så meget, at du ikke kan være med i sociale sammenhænge eller levere rent kvalitetsmæssigt på grund af hovedpine, så skal man få det undersøgt, siger Helge Kasch.

For omkring 150.000 danskere hænger deres hovedpine sammen med medicin-overforbrug. Selv om hovedpinepiller kan være effektive, så kan de blive årsagen til din hovedpine, hvis du tit tager dem for at fjerne hovedpine.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Her er de forskellige typer hovedpine

Væskemangel giver hovedpine, så sørg for at drikke rigeligt med vand, inden hovedpinen rammer. Polfoto
Væskemangel giver hovedpine, så sørg for at drikke rigeligt med vand, inden hovedpinen rammer. Polfoto
 

  • Man skelner mellem primær og sekundær hovedpine.
  • Der er tale om primær hovedpine, når hovedpine er sygdommen i sig selv. Der er migræne, spændingshovedpine og klyngehovedpine.
  • Sekundær hovedpine er hovedpine, der kommer som konsekvens af noget andet som tømmermænd, influenza og væskemangel eller de alvorlige som hjerneblødninger og meningitis.
  • Sørg for at spise og drikke ordentligt, så kan du undgå hovedpine som følge af væskemangel.
  • Omkring 25 procent af danskerne har inden for den sidste måned oplevet spændingshovedpine.
  • 150.000 danskere lider af medicinoverforbrugs-hovedpine.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere