Mordet der ikke måtte opklares

Sikkerhedsagenten Clint Hill sad i en ledsagevogn, der var langt fra præsidentens limousine. Men han var en af de første, der reagerede efter skuddene. Jacqueline Kennedy vav på vej ud over bagsmækken for at samle et stykke af mandens hjerne op, og Hill fik hende skubbet tilbage i bilen. 'Jeg ville ønske, jeg havde været hurtigere, så jeg havde taget den dræbende kugle', sagde han senere. FOTO: AP
Myndighederne løj og bedrog og skjulte sandheden efter mordet på John F. Kennedy

På 50 års dagen for mordet på præsident John F. Kennedy er vi ikke kommet sandheden nærmere. Foreløbig har myndighederne frigivet 5.000.000 sider fra efterforskningen og offentlige undersøgelser og først i 2017 bliver de sidste 50.000 sider offentliggjort.

De gemmer næppe sandheden om mordet. Det kan med ret stor sikkerhed siges, at Lee Harvey Oswald var morderen, og at han affyrede tre skud fra sjette etage på et skolebogslager i Dallas.

Tæt på Cubakrisen

Vi ved ikke, om der var en medgerningsmand, der affyrede et fjerde skud. Vi ved ikke, om der blev affyret et skud forfra, f.eks. fra det grønne område Grassy Hill. Men det forekommer usandsynligt.

Tæt på Få hele historien om Kennedy: Mordet - kvinderne - skandalerne

Myterne om mordet er blevet en hel industri. Over 500 bøger er foreløbig blevet udgivet, og de fleste er skrevet af spekulanter, der er uvidende, ubegavede eller begærlige.

Hvis der ligger en omfattende sammensværgelse bag mordet, så er den aldrig blevet dokumenteret. Derimod ved vi med stor sikkerhed, takket være undersøgelser i kongressen, at adskillige myndigheder var involveret i en sammensværgelse om at skjule deres egen mangelfulde ageren.

Secret Service havde seks medarbejdere med i Dallas, som skulle tage sig af nærbeskyttelsen af præsidenten. De var alle hamrende fulde natten til 22. november. De reagerede for langsomt. Da det første skud faldt, skulle chaufføren selvfølgelig havde trådt på speederen. Han sænkede farten og gjorde det nemmere for gerningsmanden at affyre det dræbende skud.

Præsident Kennedy. (Foto: AP) Vagthund Magten gjorde ham til et bedre menneske

FBI havde haft flere kontakter med Lee Harvey Oswald og hans russiske hustru Marina. 14 dage før mordet afleverede Oswald et trusselsbrev, hvor der bl.a. blev skrevet om bombeattentater, til FBI's Dallas-kontor. Brevet lå i indbakken indtil få timer efter, at Kennedy var blevet myrdet. Så blev det revet i stykker og skyllet i toilettet.

Med Oswalds baggrund som afhopper til Sovjetunionen og kendt pro-Cuba-aktivist burde FBI have været opmærksom på, at han befandt sig i et højhus langs præsidentens rute. FBI valgte at sløre sine handlinger mest muligt, men direktøren Edgar Hoover indledte i stilhed en disciplinær undersøgelse mod 17 medarbejdere, der alle blev straffet.

CIA kendte Lee Harvey Oswalds baggrund og alle alarmklokker burde have ringet, da han i september besøgte både cubanske og den sovjetiske ambassade i Mexico City. Begge ambassaders telefoner blev aflyttet. De blev overvåget af videokameraer og Oswald blev identificeret. Det vides, at han senere under besøget traf en sovjetiske KGB-agent, men CIA havde mistet sporet af Oswald.

Drabet på JFK. (Foto: The Granger Collection) Vagthund Den dag verden græd

CIA undlod at rapportere Oswalds besøg på to socialistiske ambassader til FBI i Dallas. Det var den samme mangel på koordination, for ikke at tale om jalousi mellem de to organer, der gjorde 11. september mulig.

Justitsminister Robert F. Kennedy gjorde intet for at sætte fart i undersøgelserne. Officielt støttede han teorien om, at Oswald handlede alene, men privat gav han udtryk for frygt for, at mafiaen eller den cubanske regering stod bag mordet. Som justitsminister havde lillebror Kennedy indledt en klapjagt på mafiaen, og han stod i spidsen for operation Mongoose, der gik ud på at snigmyrde Fidel Castro. Robert F. frygtede, at storebror var blevet offer for en hævn på grund af hans egne aktiviteter.

Præsident Lyndon B. Johnson sagde flere gange, at 'Kennedy ville have ram på Castro, men han fik ram på Kennedy først'. Han gav desuden udtryk for, at hvis undersøgelser viste, at den sovjetiske regering stod bag mordet, kunne det udløse en atomkrig.

Warren-kommissionen, blev nedsat straks efter mordet for at sikre fuld opklaring. Formand blev præsidenten for højesteret, Earl Warren, der aldrig tidligere havde ledet en kriminel undersøgelse. Han var en liberal republikaner, der havde vundet sig et navn som guvernør og Californien. Med sig i kommissionen havde han politikere, som var lige så uegnede til at stå for en sådan undersøgelse. '

Politiet i Dallas handlede som hovedløse høns straks efter mordet. Hovedkvarteret blev omdannet til et galehus, hvor presse, politikere, nysgerrige, Security Service, CIA og FBI løb forvirredfe rundt mellem hinanden. Og da Lee Harvey Oswald skulle føres til retten 48 timer senere, blev han skudt ned af natklubejeren Jack Ruby, som især var kendt for at onanere på sine hunde foran natklubbens gæster.

To kongresundersøgelser i 1970'erne har senere dokumenteret, at Secret Service, CIA og FBI konsekvent vildledte Warren-kommissionen. CIA's interne undersøgelse blev ledet af John Whitten. Men alt, hvad han fik adgang til, blev på forhånd tjekket af chefen for kontraspionagen, den psykisk ustabile paranoide James Jesus Angleton, som aldrig fangede en sovjetisk spion, men spredte mistillid om sig.

Verdens største cover up
Hvis nogen fik afsporet undersøgelserne, så er det James Jesus Angleton. Da det gik op for Whitten, at han blev modarbejdet, blev han fjernet og Angleton blev officiel forbindelse til Warren-kommissionen.

- Han stod for verdens største cover up, skrev senere præsident Richard Nixons stabschef, H. R. Haldeman, senere.

John Whitten sagde selv:

- Hvis jeg dengang havde vidst, hvad jeg ved nu, var jeg nået til en anden konklusion.

Senere præsidentkandidat og senator Chris Dobb var medlem af undersøgelsesudvalget i repræsentanternes. Han skrev i en mindretalsudtalelse:

Følte skam og vrede
- Det har været smertefuldt at være medlem af udvalget. Men den opførsel, som diverse agenturer under regeringen udviste under påskud af sikkerhed og udførelse af loven forøgede ikke blot smerten, men fik mig til at føle skam og vrede på en måde, som jeg kun kan håbe på, jeg aldrig bliver udsat for igen.

Warren-kommissionens officielle konklusion var, at Lee Harvey Oswald havde handlet alene og affyret tre skud, hvoraf de to ramte præsident Kennedy. Et undersøgelsesudvalg i repræsentanternes hus har senere fundet belæg for, at der blev affyret et fjerde skud, men det er langt fra dokumenteret. Øjenvidner er utroværdige, ørevidner endnu mere.

Spekulationer om ekstra skytte
Et senatsudvalg har konkluderet, at der muligvis var en ekstra skytte, som kan have affyret det sidste, dræbende skud. Den konklusion hviler også på et tyndt grundlag. Skytten skulle i så fald have siddet i et vindue nær Lee Harvey Oswalds position eller i en nabobygning. Men der blev aldrig fundet et våben.

Hvis skuddet, som nogle spekulanter formoder, kom forfra, ville det være blevet affyret fra Grassy Hill, hvor der opholdt sig 10-12 mennesker. Så mangler man 9-11 vidner.

Det mest opsigtsvækkende og omtalte mord i nyere tid bliver aldrig opklaret. De 50.000 sider afhøringer og rapporter, som endnu ikke er frigivet, vil næppe gøre os klogere. Den menneskelige natur er sådan, at så ville historien være sivet. Hvis nogen sad med sandheden, ville den for længst være blevet omsat i millioner af dollar.

Sund fornuft siger, at hverken CIA, Fidel Castro, KGB eller mafiaen har kunnet organisere et sådant mord, uden at nogen på et tidspunkt har snakket. Historien er for stor til, at tavshedens lov, Omerta har en chance for at virke.

1 af 5 Lee Harvey Oswald lod sig fotografere med mordvåbnet kort før attentatet i Dallas. Han havde købt riflen i et postordrefirma. FOTO: BESTIMAGE
2 af 5 John F. og Jacqueline Kennedy på deres livs sidste køretur sammen. Han havde været med til at vælge den lyserøde dragt, hun bar, og lige inden skuddene havde han bedt hende tage solbrillerne af, så tilskuerne bedre kunne se hende. FOTO: AP
3 af 5 Det dræbende skud kom bagfra, som denne tegning fra obduktionen viser. Kennedys hjerne blev spredt ud over hele bilen. WARREN-KOMMISSIONEN.
4 af 5 John F. Kennedy sad foroverbøjet, da han blev ramt af den første kugle, der gik lige gennem halsen på ham uden at ramme større blodårer eller knogler. Hans hoved blev slynget tilbage, og det gav anledning til spekulationer om, at skuddet kom forfra. Warren-kommissionen skød flere geder i nakken, og hver gang blev hovedet trukket bagover, fordi musklerne trak sig sammen. WARREN-KOMMISSIONEN.
5 af 5 Sikkerhedsagenten Clint Hill sad i en ledsagevogn, der var langt fra præsidentens limousine. Men han var en af de første, der reagerede efter skuddene. Jacqueline Kennedy vav på vej ud over bagsmækken for at samle et stykke af mandens hjerne op, og Hill fik hende skubbet tilbage i bilen. 'Jeg ville ønske, jeg havde været hurtigere, så jeg havde taget den dræbende kugle', sagde han senere. FOTO: AP
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere