Filosof: Giv organdonorer en skattegevinst

Danmark mangler organer. Løsningen er en kontant gulerod, mener Thomas Søbirk Petersen

Thomas Søbirk Petersen mener, at regeringen bør indføre et skattefradrag til de danskere, der tilmelder sig donorregisteret. (Foto. Peter Hove Olesen)
Thomas Søbirk Petersen mener, at regeringen bør indføre et skattefradrag til de danskere, der tilmelder sig donorregisteret. (Foto. Peter Hove Olesen)
For abonnenter

Hver tiende dag dør en dansker på ventelisten til et nyt organ. Og selv om knap 80 procent af danskerne er positivt stemt over for organdonation har kun 20 procent tilmeldt sig.

Ekstra Bladet kan i dag fortælle den gribende historie om Klaus, som var en af dem, der havde taget stilling. Heldigivis. For da han i 2012 hængte sig selv, gav han i sin død nyt liv til seks andre mennesker:

Læs enkens gribende beretning i EKSTRA:

Klaus' donation af organer, har givet Lailas familie en lille bitte trøst midt i sorgen, fordi de glæder sig over, at hans organer har kunnet redde andres liv. Det betyder meget for hans eftermæle. (Foto: Jonas Olufson) Vagthund Klaus hængte sig - gav seks andre liv

Men der er stadig 531 danskere, som lige nu venter på en lever, en nyre, et hjerte eller en-to lunger. Kort sagt: Danmark mangler organer. Og løsningen er en økonomisk gulerod til alle organdonorer, mener professor i etik og filosofi, Thomas Søbirk Petersen fra Roskilde Universitetscenter.

HVAD SYNES DU? Skal organdonorer betale mindre i skat? Deltag i afstemningen i bunden af artiklen

– Samfundet har brug for et initiativ for at motivere folk til at donere organer. Derfor er mit forslag, at der indføres et skattefradrag i størrelsesordenen 1000 eller 2000 kroner om året til de mennesker, der lader sig indskrive.

– Ved at give denne gulerod for at lade sig tilmelde kan vi for det første redde liv. For det andet kan vi tilskynde folk til at gøre det, de faktisk gerne vil, men ikke får gjort, siger han.

Se også: Formanden for Det Etiske Råd: Derfor er skattefradrag for organer en dårlig idé

Alle skal have noget ud af det
– Men kan det ikke være farligt at gøre organdonation til et spørgsmål om penge?

– Jo, og det ville jo også være dejligt, hvis vi kunne undgå det. Folk giver jo også blod uden at få noget for det. Det system er frivilligt og kører fint. Men det gør systemet med organdonation ikke. Af en eller anden grund synes folk, at der er en større omkostning forbundet med at skulle registrere sig. Måske fordi det tager tid foran computeren, eller fordi det er svært at blive konfronteret med sin egen død.

– Og det er også lidt underligt. For hvem får noget ud af organdonation i dag? Det gør modtageren, der får mulighed for at leve et bedre og længere liv. Læger og sygeplejersker, der får løn for det. Og medicinalindustrien, der tjener penge på den medicin, der skal forhindre kroppen i at afstøde organet.

– Den eneste, der ikke får noget ud af det er den, der donerer organet. Og ud fra en commen sense betragtning er det så ikke rimeligt, at alle får noget ud af det? spørger Thomas Søbirk Petersen.

Vagthund Et spørgsmål om liv eller død

Vi kan redde flere liv
Han er også stor tilhænger af formodet samtykke, hvor folk automatisk bliver tilmeldt donorregisteret og aktivt skal melde sig fra registeret, hvis de ikke ønsker at donere organer.

– Hvis vi får et frameldingssystem i stedet for et tilmeldingssystem kan vi redde flere liv. Og det må vel være det vigtigste.

– Det kan så godt være, at der vil være nogen i registeret, som egentlig ikke ønsker at donere deres organer, men ikke får frameldt sig.

– Men jeg mener bare, at hensynet til de liv, der risikerer at gå tabt på ventelisten, og deres pårørende bør være større end hensynet til dem, der ikke kan finde ud af at tage stilling.

Se også: Vil du af med dine organer?

FØLG MED I HELE TEMAET OM ORGANDONATION HER

TILMELD DIG DONORREGISTERET HER

HVAD SYNES DU? Skal organdonorer betale mindre i skat? Deltag i afstemningen herunder

1 af 3 Thomas Søbirk Petersen er professor på Roskilde Universitetscenter. (Privatfoto)
2 af 3 
3 af 3 Thomas Søbirk Petersen mener, at regeringen bør indføre et skattefradrag til de danskere, der tilmelder sig donorregisteret. (Foto. Peter Hove Olesen)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier