Organforening: Ikke-donorer må bagest i køen

61-årige Karin Riis Jørgensen siger 'ja' til organdonation, og hun gav selv sin ene nyre, da hendes søn for 13 år siden blev nyresyg. Hun er desuden formand for foreningen 7 Liv. (Arkivfoto: Linda Johansen)
Hvis du ikke selv er indstillet på at afgive organer, må du vente længere i køen, fastslår ny forening, der vil sikre flere donorer

- En organdonor er en livredder. Hvis nogen vælger ikke at være det, kan de heller ikke forvente, at andre skal redde deres liv, siger den tidligere EU-politiker Karin Riis- Jørgensen. Hun er formand for den nyoprettede forening 7Liv.

Den lille familie, før sygdommen for alvor tog over. Martins hud og øjne blev mere og mere gul. (Foto: Jonas Olufson) Tæt på Martin døde på ventelisten

Karin Riis Jørgensen kræver et nyt fokus i debatten om organdonation. Hendes forening efterlyser mere opmærksomhed på de liv, der kan reddes gennem organdonation og mindre på de etiske hensyn til de afdøde.

Hun mener også, at Danmark bør indføre formodet samtykke, så alle automatisk bliver donorer ved fødslen, medmindre de aktivt melder sig ud. Og hvis de gør det, så må ikke-donorerne vige for donorerne. Sådan gør de f.eks. i Israel.

- Ikke-donorer skal naturligvis have behandling, men det må have en konsekvens, at de siger nej til at give organer, og så må de bagest i køen, siger Karin Riis-Jørgensen. På samme måde som der stilles krav til overvægtige om et 20 pct. vægttab inden en fedmeoperation, så mener hun også, at organpatienter skal yde noget selv for ikke at ryge bagest i køen.

TILMELD DIG DONORREGISTERET HER

Formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler er dog helt uenig i den tankegang.

- Vi har det grundlæggende princip i Danmark, at alle har lige adgang til sundhedsvæsnet. Og hvis en tyv skærer sig på en smadret rude på vej væk fra et indbrud, så får han jo også stadig behandling, siger Jacob Birkler.

FØLG TEMAET OM ORGANDONATION HER

Han er også skeptisk over for ideen om formodet samtykke.

- Den ordning ville betyde, at færre reelt tager stilling til organdonation, fordi der ikke længere er noget valg – kun fravalget. Får du dig ikke frameldt, er der ingen, der ved, om du har taget stilling. Hvis for eksempel en 20-årig kommer ud for en trafikulykke, kan de pårørende ende i en situation, hvor de ikke aner, om den afdøde reelt ville være organdonor.

Hvad synes du? Skal vi indføre formodet samtykke? Bør ikke-donorer komme bagest i køen? Stem herunder.

Skal Danmark indføre formodet samtykke?

Skal ikke-donorer bagest i køen?

Se resultat

Skal Danmark indføre formodet samtykke?

Skal ikke-donorer bagest i køen?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste historier
Hent flere