Somalisk politiker: Vi køber aktier og starter butikker

Antallet af børn ude i verden er din forsikring, siger somalisk politiker til Ekstra Bladet

Pengestrømmen fra vesten er en livslinje.

Det fortæller Abdirahman Abdillahi fra sit skrivebord i Parlamentet i Somaliland, der er en del af Somalia.

- Vi har ikke forsikring eller et socialt sikkerhedsnet, der kan hjælpe. Så antallet af børn er din forsikring, jo flere du har ude i verden, jo bedre, fortæller han til Ekstra Bladet.

På trods af, at to tredjedele af alle somaliere, libanesere og irakere er på overførselsindkomst, sender de alligevel årligt 1,3 milliarder kroner ud af landet. Er det velfair? (Foto: Jonas Pryner Andersen) Vagthund Udlændinge overfører milliarder af skattekroner til udlandetOverførsler fra familiemedlemmer i Vesten kan skabe vækst i det fattige hjemland, men: - Værst kan det skade et lands konkurrenceevne, fordi landets varer bliver dyrere på verdensmarkedet, og eksporten kan derfor på længere sigt skrumpe, siger professor Christian Bjørnskov. (Foto: Jonas Pryner Andersen) Vagthund Professor: Overførsler kan fastholde ulighed

De mange penge, som hvert år sendes af migrerede somaliere fra andre lande i verden, bliver brugt forskelligt. Nogle bliver brugt til basale behov som husleje og mad, mens andre overførsler skal bruges til langsigtede formål.

- Folk sender også penge til investering. De køber aktier og starter butikker eller hoteller op, fortæller Abdirahman Abdillahi, der er formand for Parlamentet.

Fordi mulighederne i hjemlandet er begrænset, forventes det, at familiemedlemmer rundt omkring i verden er med til at trække læsset for de tilbageværende, fortæller formanden.

Den samlede sum af remitter sendt fra udlandet og ind i Somaliland overstiger derfor også statsbudgettet.

- Alle føler sig forpligtet til at støtte deres familier. Det er kultur, siger Abdirahman Abdillahi.

Deeq Ali har travlt i starten af måneden, når overførselsindkomsterne rammer borgernes bankkonti. Her er køen af indvandrere særlig lang. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Vagthund Travlest i starten af måneden

Hvad med dig? Ville du sende penge til dine fattige familiemedlemmer i et andet land?

0 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste historier