Datarekord på Roskilde: Han fik mobilnettet til at koge

Der blev up- og downloadet flittigt på årets Roskilde Festival, der satte ny rekord for dataforbrug

Her møder Eminem danske fans ved Roskilde Lufthavn. Video: Line Lihn Christiansen

VM i fodbold og trangen til at dele de gode øjeblikke med netværket på de sociale medier er formentlig hovedårsagen til, at der på årets netop overstående Roskilde Festival blev sat ny datarekord.

Ifølge teleskabet 3, der står for festivalens netværk, brugte de mere end 100.000 deltagere således lidt over 80 terabyte data i løbet af festivalugen.

Det er en stigning på hele 55 procent i forhold til sidste år, hvilket gør årets festival til den mest dataforbrugende nogensinde.

- Vi forventer efterhånden, at forbruget tager et massivt nøk opad hvert år, men i år oversteg det forventningerne, siger Stefan Ring Støhrmann, der er 3’s netværksansvarlige på Roskilde Festival.

Største nogensinde: Eminem slår vild Roskilde-rekord

Amok under Eminem
Den travleste time var efter Eminem-koncerten, hvor der mellem midnat og klokken 01.00 blev sendt og modtaget 774 gigabyte data. En meget stor del af dem formentlig med foto og video fra den anmelderroste koncert.

- Vi var vældig udfordret til Eminem. Da stod der langt over 100.000 mennesker foran Orange Scene. Men ellers har vi ikke haft problemer. Det er gået over al forventning, siger Stefan Ring Støhrmann.

Selv om det er musikken, som er i fokus på Roskilde Festival, så har den igangværende VM-slutrunde ifølge 3 også øget dataforbruget.

Der har nemlig været ekstra fart på serverne, når der skulle streames VM-kampe til de mange mobilskærme i den store teltlejr, der ligger næsten hele vejen rundt om selve festivalen.

Efter ulykke på Roskilde: Nu er der nyt fra rapper

Bliver klogere af det
Ifølge 3 har det været lærerigt at få sendt så meget data via de 15 master - ni stationære og seks mobile - som har kanaliseret datastrømmene.

- Vi er i gang med at se på, hvordan samme setup kan rulles ud i andre hotspots samt events som Distortion, hvor kapaciteten bliver tungt belastet, siger Stefan Ring Støhrmann.

Ud over et massivt dataforbrug sms'ede årets festivaldeltagere også flittigt. Ifølge 3 sendte de således 2.107.570 sms’er i løbet af festivalugen.

Den travleste time var mellem klokken 19 og 20 torsdag, hvor der fløj 27.100. sms’er igennem luften. Det var, mens Khalid spillede på en overfyldt Arena-scene, og Interpol forsøgte at spille Orange Scene op.

Thomas Treo skamhører

1.Thee Sacred Souls: 'Thee Sacred Souls' (Daptone-album/Ude 26. august)
2.Sator: 'Return of the Barbie-Q-Killers' (Wild Kingdom-album/Ude 29. juli)
3.Walter Trout: 'Ride' (Provogue-album/Ude 19. august)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Wilco: 'Cruel Country' (dBpm-album/Ude nu)
2.Moi Caprice: 'Nine Lives' (Glorious-album/Ude nu)
3.Stars: 'From Capelton Hill' (Last Gang-album/Ude nu)