Roskilde indrømmer: Det har været en meget hård fødsel

Festivalens nye, vaskbare glas - og det medfølgende pantsystem - skabte forvirring og frustration

Det nye pantsystem, hvor man betaler hele fem kroner i pant for sit plastikkrus, er ifølge flere gæster kommet haltende fra start. Foto: Per Lange
Det nye pantsystem, hvor man betaler hele fem kroner i pant for sit plastikkrus, er ifølge flere gæster kommet haltende fra start. Foto: Per Lange

På Roskilde Festivals Facebook-side brokker flere gæster sig over, at festivalens første år med genanvendelige plastkrus bestemt ikke er forløbet uden problemer.

Blandt andet kalder Carolina Calov Funch det et pantlotteri, hvor man aldrig rigtig ved, om man får sine fem kroner retur.

Der er mindre plastik, men mere forvirring på dyrskuepladsen i år. Foto: Ritzau Scanpix
Der er mindre plastik, men mere forvirring på dyrskuepladsen i år. Foto: Ritzau Scanpix
 

'Er I lige så forvirrede som mig? Jeg har for længst forliget mig med, at jeg bare skal tænke i 45 kr pr øl og så se eventuel pant som et lotteri. Men det er sgu overraskende rodet for en festival af Roskildes størrelse og legacy!', skriver hun på Facebook, hvor hun i detaljer beskriver en række episoder, hvor systemet enten ikke har fungeret eller har været voldsomt ulogisk.

Festivalens ansvarlige for det nye system - divisionschef Lars Orlamundt - indrømmer blankt, at alt ikke er gået efter planen.

- Overordnet set er det gået rigtig godt, men det har været en meget hård fødsel. Det har været en stor omvæltning både for vores gæster, frivillige og boder, siger han til Ritzau og fortsætter:

- At være i en sammenhæng, hvor man skal kommunikere til - på den anden side af - 130.000 mennesker, og man skal lære dem noget nyt - det er virkelig, virkelig svært.

Der er flere forskellige typer pant-krus i spil i år, hvilket tilsyneladende forvirrer både købere og sælgere af de våde varer. Foto: Oliva Loftlund
Der er flere forskellige typer pant-krus i spil i år, hvilket tilsyneladende forvirrer både købere og sælgere af de våde varer. Foto: Oliva Loftlund

Mindre affald
De vaskbare og genanvendelige glas er blevet til virkelighed i et samarbejde mellem fire af Danmarks største festivaler.

Festivalerne Northside, Tinderbox og Grøn har alle - sammen med Roskilde Festival - afskaffet de to millioner glas af engangsplastik, som festivalerne hver især langer over disken hvert år.

Det har de gjort for at mindske mængden af affald, som tidligere år har rummet 20 ton affald fra engangsplastik - alene fra Roskilde Festival.

FAKTA: Forvirring om pantkoncept

Roskilde Festival er gået sammen med festivalerne Northside, Tinderbox og Grøn om at forsøge sig med genanvendelige glas.

De fire festivaler har afskaffet de to millioner glas af engangsplastik, som de hver især har langet over disken de foregående år.

Glassene har dog på årets Roskilde Festival skabt en del forvirring hos gæsterne, ligesom pantsamlerne har mistet indtægter på det.

Her følger fakta om de genanvendelige glas:

* De nye glas er lavet af polypropylen - også kaldet PP-plast.

* De nye glas forventes at kunne bruges 25 gange, før materialet skal videre til genbrug.

* Prisen er fem kroner, første gang du køber et glas med drikkevarer i. Køber du derefter noget nyt at drikke, men medbringer glasset, så skal du ikke betale de fem kroner igen.

* Kaffe, shots og vin serveres på festivalen i bionedbrydelige PLA-glas.

9 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Thomas Treo skamhører

1.Delbert McClinton and Self-Made Men + Dana: 'Tall, Dark, & Handsome' (Hot Shot-album/Ude 26. juli)
2.Ty Segall: 'First Taste' (Drag City-album/Ude 2. august)
3.Russian Circles: 'Blood Year' (Sargent House-album/Ude 2. august)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Bombay Bicycle Club: 'Demos 2004-2008' (Mmm...-album/Ude nu)
2.Sofia Bolt: 'Waves' (Loantaka-album/Ude nu)
3.Sigur Rós: 'Ágætis byrjun - 20th Anniversary Deluxe Edition' (Krunk-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere