Roskilde Festival i kæmpe bommert: - Det er ligesom at gå i børnehave igen

Roskilde Festivals nye træk og slip-system skaber frustration blandt festivalens gæster, der må stå længe i kø og bruge fyldte toiletter

Helt ødelægge stemningen kan det nye system trods alt ikke - her bliver der festet igennem.

Lange køer, kummer med afføring helt op til randen og brækfornemmelser.

Det er, hvad der møder mange af Roskilde Festivals deltagere, når de besøger festivalens nye træk og slip-toiletter.

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

Ekstra Bladet har taget en rundtur på pladsen, og det er ikke svært at finde utilfredse festivalgæster.

- Jeg har stået i kø op til en time, og når køen er så lang, så vælger jeg altså at tisse i hegnet. Desuden er de nye toiletter meget klammere, så jeg vil gerne have de gamle tilbage, siger 25-årige Sandra Reese til Ekstra Bladet.

Og hendes veninde er enig.

- Nu skal man tisse på forhånd. Det er ligesom at gå i børnehave igen, siger veninden Julie Tychsen.

Sandra Ree var ligeledes utilfreds med, at der ikke var hygiejneposer på toiletterne.

- Der er bare bind og tamponer alle vegne, siger hun.

Julie (i midten) og Sandra (th) er ikke begejstret for de nye toiletforhold. Foto: Olivia Loftlund
Julie (i midten) og Sandra (th) er ikke begejstret for de nye toiletforhold. Foto: Olivia Loftlund
 

Det er ikke kun festivalens kvindelige deltagere, som synes, at toiletterne er ækle. Det samme synes 22-årige Martin Møller.

Han har valgt at bruge en alternativ løsning for at gå på toilettet.

- Jeg vil hellere gå halvanden kilometer op til Burger King og bruge deres toiletter i stedet for at stå i kø, siger Martin Møller.

Internat chikaneres af festivalgæster: Tisser og skider på dyrene

Martin Møller går gerne halvanden kilometer for at komme på toilettet. Foto: Olivia Loftlund.
Martin Møller går gerne halvanden kilometer for at komme på toilettet. Foto: Olivia Loftlund.
 

Raser på Facebook
De fyldte og ulækre toiletter har også fået flere festivalgæster til at gå til tasterne på Facebook. Her klager de til Roskilde Festival.

På Facebook skriver flere, at de føler sig nødsaget til at forurette deres nødtørft andre steder end på toiletterne, fordi der er for lang kø.

- Det ville være rart, hvis I kunne gøre de fyldte, ulækre og oversvømmede toiletter rent. Prisen er lidt for høj til at tisse og skide i skoven, skriver en mandlig festivalgæst, mens en kvinde fortsætter.

- Mange toiletter er stoppet, mangler toiletpapir og er virkelig klamme. Derudover er der 15 meter kø... Er der ingen chance for, at de blå toiletter kommer op også?

- Der er to toiletvogne til hele campingområdet i Øst. De andre år har der været rigeligt med toiletter og vaske, så området kunne fungere for så mange glade tissetrængende mennesker. Der var fine forhold til at få vasket sin pande eller gryde og med en pris på 700 kroner ud over billetprisen, bør der i det mindste være mulighed for at kunne komme på toilettet, uden at skulle gå 1-2 kilometer om natten, lyder det videre fra en mandlig festivalgæst.

Roskilde indrømmer: Der er færre toiletter
Hos Roskilde Festival er de glade for det nye koncept med træk og slip, men de erkender også, at der på årets festival er færre toiletter, end der plejer at være, og at det kan skabe udfordringer.

- Det er rigtigt, at der i år er en anelse færre kabiner, end der plejer at være. Der er nok omkring 100 færre toiletter på pladsen. Vi har vurderet kapaciteten ud fra det antal af gæster, vi har. Det bygger på vores bedste skøn, siger direktionschef Henrik Bondo Nielsen til Ekstra Bladet.

- Vi har oplevet, at der er meget lange køer til toiletterne, og at flere af dem ikke kan bruges, fordi de simpelthen er så ulækre og fuldt til randen med lort?

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at man skal stå i kø i over en halv time. Jeg vil godt erkende, at vi har haft startvanskeligheder. Når et toilet bliver stoppet, så går det ud over alle de andre, men det er første gang med den her slags toiletter, så der er selvfølgelig en masse ting, vi kan lære af.

Unge skider i naboernes haver: - Moralsk forkasteligt!

Mere service
Ifølge Henrik Bondo Nielsen har de i forbindelse med det nye toiletkoncept også sat ekstra mandskab ind til at tjekke dem.

- Vi har i går opdateret vores servicehold, så der vil være flere tjek på de forskellige toiletter, fordi vi netop er opmærksomme på, at der kan opstå problemer.

Han understreger, at Roskilde Festival har fået flere gode tilbagemeldinger fra festivalsgæsterne.

- Jeg var selv ude på pladsen i går og se ved toiletterne. Mit indtryk er, at folk synes, at det er fedt, og flere har sagt til mig, at det faktisk er en rar oplevelse at gå på toilettet, og at man kan bruge toiletterne på samme måde, som man gør derhjemme og måske endda sidde og tjekke sin telefon, som man gør derhjemme, siger Henrik Bondo Nielsen.

Han erkender dog, at alle gæster ikke er lige tilfredse med det nye koncept, og at det er ærgerligt, hvis flere vælger at gå på toilettet alternative steder som ved hegnene.

- Grunden til, at vi har indført træk og slip er jo, fordi vi gerne vil skabe en bedre campingoplevelse for vores gæster. Det er jo selvfølgelig ærgerligt, at det ikke er alle, der synes, at det fungerer. Derfor vil vi til næste år også kigge på kapaciteten af toiletter, og om vi skal gøre noget anderledes.

Thomas Treo skamhører

1.Urge Overkill: 'Oui' (Omnivore-album/Ude 28. januar)
2.Bill Callahan & Bonnie 'Prince' Billy: 'Blind Date Party' (Drag City-album/Ude 10. december)
3.The Drippers: 'Scandinavian Thunder' (The Sign-album/Ude 10. december)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.The Minds of 99: 'Under din sne' (No3-single/Ude nu)
2.Aimee Mann: 'Queens of the Summer Hotel' (Superego-album/Ude nu)
3.Radiohead: 'Kid A Mnesia' (XL-album/Ude nu)