Roskilde-medarbejder amok på pantsamler

Roskilde Festival ser ikke igennem fingre med det, når pantsamlere bevæger sig ind i festivalgæsters lejre

Mange lejre stod formentlig ubevogtede tilbage onsdag, da deres beboere havde travlt med at komme ind på festivalpladsen og i 'pitten' til Eminem - se her, da de mange mennesker blev sluppet løs.

Tirsdag morgen fik Asbjørn Christensen og hans venner besøg af en pantsamler i deres lejr i J.

Her lod de pantsamleren komme ind i deres lejr for at samle flasker, men det faldt langt fra i god jord hos Roskilde Festivals medarbejdere.

- Vi sidder og drikker kaffe af de her Roskilde-kopper, hvor der er pant på. Da vi havde drukket af dem, lod vi dem ligge i campen. Der kommer så en pantsamler og spørger, om han må komme ind i lejren. Det giver vi ham lov til. Det kunne vi ikke se noget problem i.

Det fik Roskilde Festivals supervisorer til at reagere, og særligt en medarbejder røg op i det røde felt.

- Lige pludselig er der en supervisor, der pifter efter ham og vinker ham hen til sig. Han fortæller én enkelt gang meget bestemt, at det skal pantsamleren i hvert fald ikke gøre. Han var meget aggressiv og hævede stemmen, og så sagde han, at hvis han gjorde det igen, så ville hans armbånd blive taget fra ham, lyder det fra Asbjørn Christensen.

- Og så blev han smidt ud fra området. Han fik at vide, at han ikke måtte træde over de hvide streger ind til lejrene.

Ikke generende
Ifølge Asbjørn Christensen går det ikke ham på, at pantsamlerne opholder sig i lejrene.

- Jeg har egentlig haft mange gode oplevelser med pantsamlere under festivalen. Jeg har ikke syntes, at de var for nærgående, og ham her, han spurgte pænt om lov. Så jeg synes ikke, at det var et problem. Det var dog god stil at spørge om lov.

Hos Roskilde Festival anerkender Jan Bechmann, der er teamchef og står for håndteringen af pantsamlere i forbindelse med festivalen, at de slår hårdt ned, hvis pantsamlere bevæger sig ind på folks campingområder.

Der bliver samlet masser af pant på Roskilde Festival. Foto: Janus Engel
Der bliver samlet masser af pant på Roskilde Festival. Foto: Janus Engel

- Det er sådan, at der gælder en regel for pantsamlerne om, at man ikke bevæger sig ind i andres lejre. Gør de det, så tager vi en snak med dem, og hvis de ikke retter ind, så kan de risikere, at vi tager deres armbånd, siger teamchef.

Han understreger, at de regler ikke kun gælder for pantsamlerne, men for gæsterne generelt.

Ifølge ham er lejrene 'hellige', og her skal folk have lov at være i fred. Derfor ser Roskilde Festival gerne, at pantsamlerne holder sig helt fra folks lejre.

- Man forventer, at når man laver en lejr, så er det der, man har et hjem. Det tilhører nogen, og man har sin hygge og musik der. Så der er ikke nogen, der skal gå ind og tage ting der. Man skal køre god pantstil.

Men har I en hårdere kurs overfor pantsamlerne, i forhold til hvad I normalt plejer?

- Det vil jeg ikke sige, men det er klart, at I takt med, at der kommer flere, så er det klart, at vi er mere opmærksomme.

 

Spørge om lov
Jan Bechmann forklarer, at pantsamlerne vil få en reprimande, hvis de ikke overholder de regler, Roskilde Festival har sat op.

- Man spørger, inden man tager. Det er den første regel, og så hiver man heller ikke bare glas ud af folks hænder, og man går ikke ind i folks lejre. Man kan godt tage pant, hvis der bliver sagt ja, men man tager det ikke bare, medmindre det ligger frit tilgængeligt ude på stierne, siger han.

Ifølge Jan Bechmann har de i år haft flere problemer med pantsamlere. Han mener dog ikke, at de har inddraget nogen armbånd endnu, fordi pantsamlere er gået ind i festivalgæsters lejre.

- Vi smed en del ud de første dage, fordi der var mange af pantsamlerne, der var kommet ind i ventezonen og havde fået armbånd til det område, men så har de så udnyttet det og har været på festivalen alligevel, efter deres armbånd var udløbet. De har fået inddraget deres armbånd og er blevet smidt ud fra festivalen.

- Men jeg mener ikke, at vi har klippet armbånd endnu, fordi pantsamlerne ikke respekterer, at de ikke må være i lejrene.

Jan Bechmann fortæller, at der de seneste år er kommet flere pantsamlere, men at Roskilde Festival har et fint samarbejde med pantsamlerne.

- Vi har jo pantguider herude, og dem har vi en fin dialog med. Dem taler vi med, hvis der opstår problemer. Vi ser pantsamlerne som en ressource. De er med til at hjælpe os med at samle skrald.

Thomas Treo skamhører

1.Thee Sacred Souls: 'Thee Sacred Souls' (Daptone-album/Ude 26. august)
2.Sator: 'Return of the Barbie-Q-Killers' (Wild Kingdom-album/Ude 29. juli)
3.Walter Trout: 'Ride' (Provogue-album/Ude 19. august)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Wilco: 'Cruel Country' (dBpm-album/Ude nu)
2.Moi Caprice: 'Nine Lives' (Glorious-album/Ude nu)
3.Stars: 'From Capelton Hill' (Last Gang-album/Ude nu)