Edward Snowden til festivalgæster: I har ikke privatliv

Whistlebloweren talte tirsdag på Roskilde Festival via videolink, og der var stor interesse for at lytte med

I bliver holdt øje med hele tiden, og I har ikke noget privatliv.

Så klart var budskabet tirsdag eftermiddag på Roskilde Festival til den store folkeskare, som var mødt frem for at høre whistlebloweren Edward Snowden tale over et videolink fra sit eksil i Rusland.

- Vi er nødt til at finde ud af, om vi vil leve i en verden, hvor den telefon, vi selv har købt, faktisk slet ikke tilhører os, sagde den 33-årige amerikaner til de fremmødte.

Der var stor interesse for eventen, og den var ikke blevet mindre af, at den aktivistiske gruppe The Yes Men de seneste dage havde hængt skilte op på festivalen med budskaber om, at Roskilde Festival indsamler gæsternes personlige sms'er og optager deres telefonsamtaler.

Dette var ikke sandt, men det blev først kendt efter, at mange gæster havde ytret deres utilfredshed med festivalens formodede datapolitik.

- Roskilde Festival gør ikke de ting, som stod på skiltene. Men de bliver gjort hver dag af jeres landes regeringer, sagde Snowden, og pegede på lande som USA, Rusland, Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Kina.

Har man ikke noget at skjule, så er der vel ikke noget problem i, at staten lytter med. Det argument er flere gange kommet frem i overvågningsdebatten, men Snowden sammenlignede tirsdag argumentet med Nazitysklands metoder.

- At man ikke bekymrer sig om sit privatliv, fordi man ikke har noget at skjule, svarer til, at man er ligeglad med sin ytringsfrihed, fordi man ikke har noget at sige, sagde Snowden, og det høstede store bifald fra publikum.

Han pointerede desuden, at Danmark også spiller en rolle, i det han mener er et overvågningsproblem, da Danmark deltager i deling af efterretninger med andre lande.

Edward Snowden blev i 2013 verdenskendt, da han lækkede informationer om den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agencys (NSA) verdensomspændende masseovervågning.

I dag sidder han i midlertidigt eksil i Rusland og betegnes som en af de mest eftersøgte personer i USA.

1 kommentar
Vis kommentarer

Thomas Treo skamhører

1.Tomahawk: 'Tonic Immobility' (Ipecac-album/Ude 26. marts)
2.Sosa: 'Dat' (Black Cheese-single/Ude 12. marts)
3.Arab Strap: 'As Days Get Dark' (Rock Action-album/Ude 5. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Communions: 'Pure Fabrication' (Tambourhinoceros-album/Ude 23. april)
2.Yung: 'Ongoing Dispute' (Pnkslm-album/Ude nu)
3.Lande Hekt: 'Going to Hell' (Get Better-album/Ude nu)

Mest læste på ekstrabladet.dk