Rodet, men momentvis sublim åbning af Orange

Arabiske, afrikanske og vesterlandske toner stødte sammen på Dyrskuepladsen

Damon Albarn var trækplastret, men ikke nødvendigvis det mest interessante ved kultursammenstødet på festivalens største scene. Foto Per Lange
Damon Albarn var trækplastret, men ikke nødvendigvis det mest interessante ved kultursammenstødet på festivalens største scene. Foto Per Lange

The Orchestra of Syrian Musicians + Damon Albarn + Guests

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Det er ikke meget mere end fem år siden, at det dengang 90-mand store Syriske Nationalorkester kunne tiltrække gæstestjerner som Placido Domingo og Gorillaz til at optræde med dem på hjemmebanen i Operaen i Damaskus. Siden er der som bekendt udbrudt en altødelæggende borgerkrig i landet, og musikerne er blevet spredt over hele verden. Nogle er stadig fanget derhjemme, men en stor del er flygtet til bl.a. Mellemøsten, Europa og USA.

Se også: Arabisk musik møder vestlig pop

Ved bl.a. Damon Albarns mellemkomst (flere af dem medvirkede også ved Gorillaz' koncert på Roskilde i 2010) har man samlet de tilgængelige rester af orkestret (i samarbejde med African Express) til en mindre europaturne , der altså også inkluderer den både symbolske og konkrete åbning af Orange scene. Et hverv der som regel - med mindre eller større held - er tilfaldet et dansk navn.  Men det virkede helt i Roskildes ånd, at give æren og opmærksomheden til de krigsplagede syrere.

Se også: Blur: Tilbage som ballademagere

Lige som Albarns besøg med African Express sidste år var det mildest talt en rodebutik, hvor nye artister konstant blev hevet ind fra højre som solister, mens Albarn selv efter en indledende tale, der adresserede bl.a. Brexit og gårsdagens terror i Istanbul (hvor bandet netop er ankommet fra), holdt sig klædeligt i baggrunden og blot gav en excellent omarranget version af Blurs 'Out of Time' og en noget overlæsset version af The Beatles' 'Blackbird' i duet med amerikanske Julia Holter.

Se også: Livløse ambassadører på Arena

Den to timer lange seance var mildest talt ujævn, men ånden var god og ikke mindst sufi-sangeren Mounir Troudi var decideret sublim. Og der var med garanti tale om den musikalsk mest spraglede åbning af Orange nogensinde.

3 kommentarer
Vis kommentarer
Roskilde Festival Mest Læste
Roskilde Festival 2019

Thomas Treo skamhører

1.Swamp Dogg: 'Sorry You Couldn't Make It' (Joyful Noise-album/Ude 6. marts)
2.The James Hunter Six: 'Nick of Time' (Daptone-album/Ude 6. marts)
3.César Vidal: 'César Vidal' (Busy Bee-album/Ude 13. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Andy Shauf: 'The Neon Skyline' (Anti-album/Ude nu)
2.The Wood Brothers: 'Kingdom in My Mind' (Honey Jar-album/Ude nu)
3.Wolf Parade: 'Thin Mind' (Sub Pop-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere