Annonce:
Annonce:

Roskildes vilde løgn: Derfor kan de ikke se dine sms-beskeder

Hverken dine sms-beskeder eller telefonsamtaler er i fare på Roskilde Festivalen - men det betyder ikke, at du er sikret et digitalt privatliv

Det er skiltet her, som Roskilde Festivalen har sat op. Men halvdelen af teksten på skiltet er løgn. (Foto: Philip Davali)
Det er skiltet her, som Roskilde Festivalen har sat op. Men halvdelen af teksten på skiltet er løgn. (Foto: Philip Davali)
Annonce:

SENESTE: Roskilde Festivalen erkender mandag eftermiddag, at skiltet ER en stor løgn - det hele var som allerede afsløret et PR-nummer

Du kan trygt sende både sms og føre samtaler under årets Roskilde Festival.

For selv om festivalen hen over weekenden eftertrykkeligt slog et kæmpe slag i luften med skilte, der advarer om det modsatte, så er det løgn, når festivalen skriver, at de kan samle dine sms eller indholdet fra dine telefonsamtaler sammen.

Digital sikkerhed på ferien: Svindlere klar til at jagte dig

Teleselskab: Sms og samtaler er fortrolige
Medmindre festivalen ulovligt og helt usandsynligt hacker sig ind på det danske mobilnetværk, er dine sms og samtaler nemlig krypteret og sendes på et lukket netværk, som alene teleselskaberne har adgang til.

Annonce:

Og teleselskaberne, som Ekstra Bladet mandag formiddag har lavet en rundringning til,  forklarer, at de hverken gemmer indholdet af dine sms eller samtaler. Det sker alene, når politiet eller landets efterretningstjenester lovligt overvåger udvalgte personers kommunikation.

- I Telia lagrer vi hverken indholdet af sms’er eller telefonopkald, forklarer teleselskabets PR-ansvarlige David Engstrøm til Ekstra Bladet

- Det er vigtigt for os at pointere, at selvom vi rent faktisk havde den type data – hvilket vi IKKE har – så vil vi heller ikke udlevere dem (til fx Roskilde Festivalen, red.).

- Vores kunder skal kunne stole på, at vi håndterer deres data forsvarligt, og derfor vil vi aldrig indgå i denne type partnerskaber med vores kunders data som valuta.

Efter mediestunt: Festival vil undersøge egen app

3: Vi deler intet med festivalen
Hos Teleselskabet 3, der er officiel partner med Roskilde Festivalen, er meldingen den samme:

Annonce:

- Som eksklusiv partner inden for mobiltelefoni på Roskilde Festival vil vi hos teleselskabet 3 gerne understrege, at vi ikke har ikke nogen aftale med Roskilde Festival om at udlevere de nævnte oplysninger om vores kunders brug af deres mobiltelefoner på festivalen, forklarer selskabets pressechef Rikke Juul Hansen.

Roskilde erkender: Vores skilt er det rene fup

- Logningsbekendtgørelsen og terrorlovgivningen kræver, at vi registrerer en række oplysninger om vores kunders brug af deres mobiltelefon.

- Disse oplysninger samles og udleveres dog udelukkende til myndigheder, som har fået en dommerkendelse.

Også hos TDC og Telenor er meldingen den samme: vi samler intet indhold fra sms eller telefonsamtaler, uden at myndighederne lovligt beder os om det.

Gæster raser over Roskilde-kampagne: Vi må gemme alle dine beskeder

Hvad kan andre se om mig?

Sms: Kun teleselskaberne har adgang - og de samler alene data sammen om indholdet, hvis de har fået en dommerkendelse om det.

Telefonsamtaler: Svaret er det samme, som med sms.

Beskeder på iMessage: Er krypteret end-to-end, så hverken Apple eller andre, der opsnapper beskeden, kan se, hvad du har skrevet. Det kan kun dig og den, du skriver til.

WhatsApp: Svaret er det samme, som med iMessage.

Facebook Messenger: Er p.t. ikke krypteret end-to-end som de andre beskedtjenester. Facebook overvejer at indføre systemet. Indtil da er det alene Facebook, der som mellemmand har adgang til beskedernes indhold - fremmede kan ikke se beskederne, da de er krypteret.

Dine apps: Sikkerheden afhænger helt af, hvad den enkelte app har af regler. Du siger ja til reglerne, når du installerer app'en, men mange trykker bare ja uden at læse, hvad de giver lov til. Der er i øvrigt stor forskel på de enkelte apps - Roskilde Festivalens officielle app indsamler mange data og overvåger brugerne tæt, mens andres apps er 'mindre sultne' på dit privatliv.

Så voldsomt overvåger festivalen dig
Men selv om festivalens skilt mest alt ligner et PR-stunt, er der et gran af sandhed i teksten.

Længere nede på skiltet kan man nemlig læse, at festivalen samler andre data sammen og deler med 3. parter.

Annonce:

Og ifølge denne lange beskrivelse af politikken for privatliv i festivalens egen app, gør Roskilde Festivalen og deres canadiske samarbejdspartner, Greencopper Publishing Inc., netop alt for at samle informationer sammen om dig, når du bruger app'en.

Tjek selv: Så ringe er sikkerheden på dit sociale netværk

I listen af betingelser, der er meget omfattende, fremgår det blandt andet, at festivalen deler dine private informationer med andre firmaer, når du bruger deres app.

Og at du fx kan blive udsat for overvågning på nettet via cookies, også når du besøger andre hjemmesider end festivalens.

Informationerne bruger festivalen til at skabe en præcis profil af dig og til at lave markedsføring, som passer netop til dig.

Mark Zuckerberg frygter nettet: Her er de to ting der afslører ham

Teleindustrien: Vigtig debat - men dårligt stunt

Direktøren for organisationen for alle teleselskaber i Danmark, Jakob Willer, går nu ind i debatten om Roskilde Festivalens skilt:

- Det er en vigtig sag at få brugerne til at være mere kritiske, når de fx downloader en festivalapp eller bevæger sig rundt på nettet.

- Men det er også et dårligt stunt, når man skaber usikkerhed om sikkerheden i vores sms og telefonsamtaler, mener han.

Ifølge Jakob Willer er det nemlig utænkeligt, at danske teleselskaber samler indholdet af brugernes sms eller telefonsamtaler sammen:

- Det sker alene, når der ligger en dommerkendelse til det. Og det ville aldrig nogensinde ske, at Roskilde Festivalen fik den slags data fra et dansk teleselskab.

Eneste mulighed for at samle indholdet af en sms eller en telefonsamtale sammen er derfor ifølge Jakob Willer, hvis man ulovligt hacker sig til dem.

Det er i øvrigt ikke nyt, at festivalen samler disse mange data sammen. Betingelserne for at bruge app'en har været de samme de seneste par år.

Den eneste måde at beskytte sig mod festivalens snageri er derfor omgående at slette deres app og aldrig bruge den igen.

Annonce:

Man kan også forsøge sig med en mail til det canadiske firma og bede dem om ikke at registrere så mange private data. Men det kan betyde, at du ikke kan bruge app'en, som den er tænkt.

Har du læst betingelserne?

Hvis du er som de fleste, så klikker du bare ja, når du installerer en ny app.

Men et forsøg, som Forbrugerrådet i Norge forleden lavede, afslører, at du så siger ja til at aflevere rigtigt mange private data om dig selv. Data, der senere bliver solgt og i værste fald kan blive groft misbrugt.

Rådet samlede nemlig betingelserne sammen fra de mest populære apps, som de fleste har på deres mobiltelefon. Og det tog næsten 32 timer og 250.000 ord at læse alt op.

Teleselskab har også en app
Også Teleselskabet 3, der er officiel partner for Roskilde Festivalen, har udviklet en app kaldet Crowdsearch.

Ideen med den er, at du nemmere kan finde dine venner og dele koncertoplevelser på Facebook.

Ifølge betingelserne for denne app gemmes der dog markant færre personlige data om dig hos 3, ligesom de data, der bruges om dig, er anonyme data, som firmaet bruger til at lave generel markedsføring eller forbedringer af app'en.

Her er du også i fare
Et andet sikkerhedshul på festivalen er, hvis du bruger WiFi-netværker, som er sat op.

Disse er meget velegnet til at samle data sammen fra din telefon. Alt, der sendes ukodet igennem sådan et netværk, kan lagres og misbruges af fremmede.

Gratis men farlige: Falske WiFi-netværk lokker os i fælden

Annonce:

Hackere vil fx kunne sætte et gratis netværk op, hvor du ledes hen til en side, som du 'lige skal aflevere' dine Facebook-data til for at få gratis festival-internet. Gør du det, har du afleveret dine mest private oplysninger på et sølvfad.

- Men husk at de fleste beskedtjenester og sociale netværker i dag er hårdt krypteret.

-  Så selv på et usikkert netværk, er det svært at hente data ud om dig, lyder det beroligende råd fra formanden i IT-Politisk Forening, Jesper Lund.

Og så alligevel: hvis du vil være helt sikker, bør du alene bruge trådløse netværk, som du med sikkerhed har tillid til.

Det bedste er alene at bruge din mobile dataforbindelse og holde dig væk fra alle WiFi-netværk på et så usikkert sted som Roskilde Festivalen.

IT-guruer: Sådan sikrer du dig mod at blive nettets næste offer

SENESTE: Roskilde Festivalen erkender mandag eftermiddag, at skiltet ER en stor løgn - det hele var som allerede afsløret et PR-nummer

Hvad mener du om festivalens skilt?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Thomas Treo skamhører

1.Hugo Helmig: 'Lulu Vol. 1' (The Bank-minialbum/Ude nu)
2.Hugo Helmig: 'Juvenile' (The Bank-album/Ude nu)
3.Hugo Helmig: 'Lulu Vol. 2' (The Bank-ep/Ude nu)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Kaanan: 'Diversions Vol. 1: Softly Through Sunshine' (Jansen-album/Ude nu)
2.Wild Pink: 'Ilysm' (Royal Mountain-album/Ude nu)
3.Moin: 'Paste' (AD 93-album/Ude nu)
Annonce: