Seksstjernet vidunderkvinde bjergtog Roskilde

PJ Harvey levede op til forventningerne - og en hel del mere

PJ Harvey leverede sin fjerde og hidtil stærkeste koncert på Roskilde. Foto: Philip Davali/Polfoto
PJ Harvey leverede sin fjerde og hidtil stærkeste koncert på Roskilde. Foto: Philip Davali/Polfoto

PJ Harvey, Arena, 30. juni.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

46-årige Polly Jean Harvey - blandt venner blot PJ - har for længst markeret sig som en af sin generations vigtigste og mest egensindige kunstnere, og det uomtvistelige format blev understreget af en super performance torsdag aften i Arena. Og performance er det rette ord, for seancen var uden unødig staffage bygget nærmest op som en teaterforestilling med PJ som den altdominerende, saxofonblæsende, fjerklædte diva.

Se også: PJ Harvey blæser til angreb

Uden at det dog på noget tidspunkt gik ud over musikken, der heldigvis stadig var det primære. Leveret af et sublimt ottemandsorkester. Men det kan jo næsten ikke være anderledes, når både Mick Harvey og John Parish er med på holdet. Selv storskærmsproduktionerne - i sort/hvid - var decideret spitzenklasse.

Sætlisten var primært bygget op omkring det seneste album 'The Hope Six Demolition Project', der lige som den brillante forgænger 'Let England Shake' rent tekstligt er en unik blanding af personlige reflektioner og nærmest journalistiske observationer. Musikalsk er det bestemt ikke hende mest udfarende eller lettilgængelige udspil, men live fungerede de til noget nær perfektion og overgik stort set alle de ellers glimrende studieversioner.

Se også: Jenny Wilson: Fem plader der ændrede mit liv

Og så satte hun lige trumf på til sidst med en række velvalgte klassikere fra '50ft Queenie' over 'Down by the Water' til 'To Bring You My Love' samt en majestætisk 'River Anacostia' som blændende punktum.

Og så har jeg aldrig hørt hende synge bedre. Hvilket altså ikke siger så lidt. Med en helt magisk blanding af ekstremt nærvær og stor selvbevidsthed. PJ behersker sine virkemidler på en scene som få andre.  Det skulle da lige være den åndsbeslægtede Nick Cave. Men der er knap så meget gøgl over PJ.

Se også: Heftige Harvey

En af den slags koncerter, der simpelthen trækker tæppet væk under en, fordi alle ens sanser bliver sendt på overarbejde, samtidig med at man bliver ramt derinde, hvor alle forsvarsværker må give op. Nu er jeg ikke noget religiøst væsen, men når musikken rammer hårdest og renest - som den gjorde her til aften - så er det en både fysisk men også spirituel oplevelse. Man er ren tilstedeværelse. Og den slags øjeblikke skal man gribe, når muligheden er der. Det er jo for helvede dét, det hele handler om. Af hjertet tak, Polly. Du gjorde det sgu igen, din vidunderlige kælling,         

10 kommentarer
Vis kommentarer
Roskilde Festival Mest Læste
Roskilde Festival 2019

Thomas Treo skamhører

1.Human Impact: 'Human Impact' (Ipecac-album/Ude 13. marts)
2.The Secret Sisters: 'Saturn Return' (New West-album/Ude 28. februar)
3.Honey Harper: 'Starmaker' (ATO-album/Ude 6. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Andy Shauf: 'The Neon Skyline' (Anti-album/Ude nu)
2.The Wood Brothers: 'Kingdom in My Mind' (Honey Jar-album/Ude nu)
3.Wolf Parade: 'Thin Mind' (Sub Pop-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere