Spritny prognose: Sådan bliver Roskilde-vejret

Hot eller vådt? - DMI er klar med en prognose for vejret under Danmarks største festival

Sidste år var der høj sol. Tag med på tur til badesøen, som altid er et populært sted på festivalen

Roskilde 2016 Vil du være Årets Roskilde-babe?

Vejret fra den 25. juni til den 2. juli er som sædvanlig yderst interessant for de cirka 100.000 festival-gæster og frivillige, der fra på lørdag klokken 16.00 begynder at hamre pløkkerne i jorden og bunde bajere i Roskilde.

Og meget tyder på, at det rent vejrmæssigt bliver en ganske fin festival uden skybrud eller hedebølge, men med fine temperaturer og et par små byger hist og her til at lægge en dæmper på (urin)støvet.

(Foto: AP) Samfund Treos festivalguide: Her er de rigtige hovednavne

Husk den varme trøje og en regnfrakke, når du pakker til dette års Roskilde Festival. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Husk den varme trøje og en regnfrakke, når du pakker til dette års Roskilde Festival. (Foto: Thomas Lekfeldt)
 

Klassisk dansk sommervejr
Kogt ned til en enkelt overskrift er den klare melding om dette års Roskilde Festival-vejr fra Danmarks Meteorologiske Institut:

'Det bliver godt teltvejr'

Og med godt teltvejr menes, at det hverken bliver for vådt, for koldt eller for varmt.

Med andre ord kan Roskilde Festival-gæsterne se frem til otte dage med klassisk, dansk sommervejr, der ikke forventes at blive ekstremt hverken i den ene eller anden retning - altså ingen skybrud eller hedebølge, men en blandet landhandel af skyer, blæst, byger - men heldigvis også sol.

Ses vi også i år? (Foto: Per Lange) Roskilde 2016 Roskilde Festival er udsolgt

Nøgenløbet blev også afviklet i høj sol sidste år

Husk de solide teltpløkker
Roskilde Festival skydes som bekendt i gang på lørdag, hvor de ventende campinggæster bliver sendt på græs.Og ifølge DMI's eksperter bliver der fine forhold for amatør-campisterne.

- Der kommer lidt regn natten til lørdag, men det ser ud til, at det tørrer i løbet af formiddagen, så der er formentlig tørt på pladsen, når der skal slås telt op. Desuden er der også mulighed for lidt sol. Man skal dog lige være opmærksom på, at det bliver blæsende med jævn vind, så det er med at finde de solide pløkker frem - specielt hvis man har tænkt sig at forlade sit telt og vil sikre sig, at det stadig står, når man vender tilbage, siger Mette Wagner, der er vagtchef hos DMI.

Ifølge DMI behøver årets festivalgæster ikke frygte den klassiske Roskilde-smat. (Foto: Thomas Borberg)
Ifølge DMI behøver årets festivalgæster ikke frygte den klassiske Roskilde-smat. (Foto: Thomas Borberg)

Blæsten fortsætter søndag, hvor der vil være overvejende tørt, men med risiko for nogle byger. Generelt for weekenden er, at der vil være relativt mange skyer, men også mulighed for nogen sol.

- I forhold til at skulle bo i teltlejr ser det helt tilforladeligt ud. Dog er temperaturerne ikke så meget med festivalgæsterne. Lørdag kan vi komme op på mellem 21 og 23 grader, hvis vi er heldige, men det er for nedadgående, og det bliver en anelse køligt om natten. Kort sagt, så bliver det ikke for varmt og ikke for koldt i forhold til at bo i telt, siger Mette Wagner fra DMI og fortsætter:

- Mandag og tirsdag vil der være relativt mange skyer på himlen og en del blæst, så det kan nok føles ret køligt. Det bliver mest tørt, men en enkelt byge kan ikke udelukkes. Heldigvis er der også mulighed for sol.

Årets festivalgæster skal huske en anelse mere tøj end disse varme unge mennesker fotograferet ved festivalens badesø. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Årets festivalgæster skal huske en anelse mere tøj end disse varme unge mennesker fotograferet ved festivalens badesø. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Intet ekstremt i sigte
Onsdag åbner Roskilde Festival for alle scener og det fulde musikprogram, og Californiske Red Hot Chili Peppers er hovednavn på Orange Scene om aftenen.

- En enkelt byge eller to til at starte op på om onsdagen, men en flot åbning i solskin kan bestemt heller ikke udelukkes. Det vil være overvejende tørt, siger Mette Wagner fra DMI og slutter:

- Der er ikke udsigt til ekstremt vejr i den periode vi kan se nu. Altså hverken hedebølge eller skybrud. Blandet vejr med kølige nætter, så husk regntøj og en varm trøje. En typisk dansk blandt landhandel.

Der er ikke udsigt til hverken hedebølge eller mudderbad på dette års Roskilde festival. (Foto: Thomas Wilmann)
Der er ikke udsigt til hverken hedebølge eller mudderbad på dette års Roskilde festival. (Foto: Thomas Wilmann)
 

Mudderkort
Hvis man vil ønsker at sikre sig bedst muligt i forhold til at få sit telt slået op et sted, hvor man slipper for at bo i en vandpyt eller mudderhul, kan man med fordel orientere sig via et spritnyt 'mudderkort' fra NIRAS, der har kombineret data fra Danmarks digitale højdemodel med egne beregninger, der populært viser, hvad der vil ske, hvis man hælder vand ud over højdemodellen.

 

- De blå og gullige plamager er lavninger i terrænet, hvor regnvandet ikke kan løbe væk. Dem skal man forsøge at undgå, siger Teresa Albeck Japsen, der hvert år siden 2008 har lavet mudderkort – i første omgang for at finde den optimale placering af hendes egen Roskilde-lejr.

Roskilde Festival har de senere år brugt mange ressourcer på at lægge dræn for at mindske mudderproblemerne, hvilket beregningerne ikke tager hensyn til. Kortet viser dog stadig, hvor problemerne sandsynligvis vil opstå i tilfælde af skybrud.

DK MusikNYT Gav Roskilde-hovednavn nul stjerner: Hvad siger han nu?

Flea og Anthony Kiedis under Chili Peppers' famøse optræden for otte år siden. (Foto: Bjørn Stig Hansen) DK MusikNYT Roskilde forsvarer hovednavn: Kan kun blive bedre

Der var masser af solskoldede gæster på festivalen sidste år

23 kommentarer
Vis kommentarer

Thomas Treo skamhører

1.Tomahawk: 'Tonic Immobility' (Ipecac-album/Ude 26. marts)
2.Sosa: 'Dat' (Black Cheese-single/Ude 12. marts)
3.Arab Strap: 'As Days Get Dark' (Rock Action-album/Ude 5. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Communions: 'Pure Fabrication' (Tambourhinoceros-album/Ude 23. april)
2.Yung: 'Ongoing Dispute' (Pnkslm-album/Ude nu)
3.Lande Hekt: 'Going to Hell' (Get Better-album/Ude nu)