Træt af menneskelort i haven: Det er dem mod os

Festivalgæster har brugt hække og haver som toilet til stor frustration for naboerne, der står alene tilbage med lorten

Roskildes yderområder flyder med afføring fra festivalgæsterne.

Roskilde Festivalen er for alvor i gang efter lørdagens indløb. Folk fester, drikker, smiler og benytter sig af de såkaldte ’pis-hegn’ for at rette deres nødtørft. Men ikke alle er lutter smil.

Unge skider i naboernes haver: - Moralsk forkasteligt!

Rundt omkring på festivalen kigger naboerne bekymrede med, imens de forsøger at gardere sig mod unge festivalgængere, der bogstavlig talt skider på deres grund, efterlader deres brugte bind og vandrer gennem deres haver.

- Man kan se på bagsiden af hækken, at folk har besørget her. Man er ikke i tvivl. Det har været meget værre i år, sukker Kenneth Larsen på 46 år.

Måtte bruge haveslangen
Han bor klods op af det område, hvor hundredvis af unge siden tirsdag camperede for at kunne være først ved festivalens åbning om lørdagen. Hans nabo Esben Hjorth Jensen kan melde om lignende historier.

Ved siden af hans grund er en lille parkeringsplads, som blev benyttet af trængende unge.

- Da jeg kom hjem fra fødselsdag i går aftes, gik jeg ud med haveslangen for at skylle gæsternes efterladenskaber væk. Det har været væsentligt værre, end det er nu, siger han med et skævt smil.

Kenneth Larsen fejer op efter en smadret flaske. Foto: Jonas Olufson
Kenneth Larsen fejer op efter en smadret flaske. Foto: Jonas Olufson

Trods hans indsats lykkedes det stadig Ekstra Bladet at lokalisere et par brugte underbukser, et meget brugt bind samt to store klumper med menneskeafføring.

- Festivalen er altid en glad begivenhed, men jeg synes, at denne her gang er vi lidt hårdt ramt. Vi fik en fin kurv og en undskyldning fra 'pladsformanden' Henrik, men man kunne godt have ønsket, at de havde været hurtigere til at få opstillet nogle sanitære forhold, og at politiet havde gjort noget lidt tidligere, siger Esben Hjorth Jensen.

Få hundrede meter væk er problemet det samme. Også her døjer man med gener fra de mange festivalgæster. Bag et hegn står Kim Kassber på 39 år. Han har boet i området i 13 år.

- De her festivalgæster kender ikke de mest basale regler for, hvordan man opfører sig i det offentlige rum. Deres hjerne ligger hjemme i krukken, raser han.

Deres hjerner ligger hjemme i krukken, lyder det fra Kim Kassber. Foto: Jonas Olufson
Deres hjerner ligger hjemme i krukken, lyder det fra Kim Kassber. Foto: Jonas Olufson

Roskilde-løb gik galt: Blev tromlet og blødte

Dem mod os
Kim Kassber fortæller, at naboerne har en side på Facebook, hvor de deler deres bekymringer.

- Er det stressende at bo her, når der er festival?

- Ja, det er det. Jeg købte huset for mange år siden, og det er blevet værre med tiden. Mobilanlæggene er blevet større, folk kommer tidligere, og der er mindre almen respekt for, at de er gæster i byen, siger Kim Kassber og fortsætter.

- Festivalen står og vasker hænder og gør ikke noget ved det. Det er blevet signifikant værre, og jeg synes, det er lidt dem mod os-agtigt, hvor vi borgere forventes bare at lægge øre til.

Mums! Klods op af Esbens grund ligger denne hømhøm. Foto: Jonas Olufson
Mums! Klods op af Esbens grund ligger denne hømhøm. Foto: Jonas Olufson

Frustrationen over forholdene deles af Kenneth Larsen.

- Normalt så tager jeg en skovl og rydder op efter festivalen. De siger, at toiletpapiret jo bare opløser sig selv, men jeg går ud med en skovl. Det er sgu for meget, når folk skider i ens hæk.

Ikke velkomne før fredag
Fra Roskilde Festivals side har man dog meldt klart ud til de tidligt fremmødte, at de ikke var velkomne før fredag eftermiddag.

- Det er sådan, at vi inviterer til fest om lørdagen og siger til gæsterne, at de kan komme fra om fredagen. Så er der nogen, som synes, det er praktisk at lave kø til kø, siger sikkerhedschef på Roskilde Festival, Morten Therkildsen.

Da Roskilde Festival opdagede, at der som altid var flere med denne idé, var man ude og bede dem om at tage hjem.

- Og størstedelen endte faktisk med at tage hjem. Men der var så nogen, som vi troede, tog hjem, der lagde sig et andet sted i byen. Og da vi fandt ud af det, kørte vi faktisk toiletter hen til dem og sendte frivillige hen, som de kunne henvende sig til. Vi vil gerne hjælpe. Vi anerkender, at det er vores gæster, selvom de ikke er på vores grund, siger Morten Therkildsen.

Han beklager selvfølgelig det, naboerne har været udsat for, og fortæller, at han mener vejen frem er klar kommunikation til de fremmødte.

- Vi vil gøre, som vi gjorde i år: Tage ud og fortælle, at der er lukket og de skal tage hjem. Hvis ikke må det blive en politisag.

Beskeden om, at de skulle tage hjem gjorde ifølge sikkerhedschefen, at der kun var 200 ventende tilbage i modsætning til sidste års omkring 1500.

Thomas Treo skamhører

1.Urge Overkill: 'Oui' (Omnivore-album/Ude 28. januar)
2.Bill Callahan & Bonnie 'Prince' Billy: 'Blind Date Party' (Drag City-album/Ude 10. december)
3.The Drippers: 'Scandinavian Thunder' (The Sign-album/Ude 10. december)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.The Minds of 99: 'Under din sne' (No3-single/Ude nu)
2.Aimee Mann: 'Queens of the Summer Hotel' (Superego-album/Ude nu)
3.Radiohead: 'Kid A Mnesia' (XL-album/Ude nu)