Gør sex normalt

Kendt sexforsker vil fjerne sextabuer. Dansk sexfeminist bakker op

Sexforskeren Debby Herbenick (tv) er på en mission. Hun støttes af prosexfeministen Nina Søndergaard (th). (Foto: Makesexnormal.tumblr.com)
Sexforskeren Debby Herbenick (tv) er på en mission. Hun støttes af prosexfeministen Nina Søndergaard (th). (Foto: Makesexnormal.tumblr.com)
Følg Sex & Samliv

Gangbangs, kvælesex og anale udskejelser. Swingerklub, trekanter og smæk og dominans

Vi dyrker tilsyneladende vild og voldsom sex hele tiden. Læs:

Fejrer sin fødselsdag med gangbang

Det er i hvert fald det billede, som medierne kan tegne.

Men selv om medierne flyder med sex, er sex stadig forundet med skam og uvidenhed. Det mener den anerkendte amerikanske sexforsker, Debby Herbenick fra berømte sexforkningscenter Kinsey Institute, som med sit nye projekt, Make Sex Normal, hylder den alsidige seksualitet.

Her opfordrer hun brugerne til at oploade tekster og billeder, der viser, hvad de gør for at gøre sex 'normalt.' Her er fotos kussehatte og sexterapeuter, der fortæller, hvordan de hjælper klienter, og her er billeder af en bogreol - fuld af bøger om sex...

Vi spurgte Nina Søndergaard, historiker og medstifter af bevægelsen Prosexfeminisme, der har til formål at give feminisme en anden stemme samt at glæde sig over voksenseksualitet.

- Prosexfeminister tror på sex, sexarbejde og seksualoplysning til alle, som Søndergaard anfører - hvilket tyder på, at de har samme agenda som Make Sex Normal.

- Jaaaa! udbryder Søndergaard, da vi præsenterer hende for det amerikanske koncept.

Som hun dog som udgangspunkt mener er meget amerikansk:

- Der er revolution i at sætte sine frække bøger frem?! Jeg lever i en behagelig boble, hvor ALLE bare har perverse bøger, siger Nina Søndergaard med et smil.

- USA har altid haft det meget strammere med sex, unge kan komme i fængsel for at nøgenbade. Vi har aldrig kørt så hård en anti-sex stil her, så de har meget mere at kæmpe mod.

Læserne: Sådan er vores sexliv

Paradise
Har vi i Danmark virkelig brug for sådan et profekt i en tid, hvor vi skriver om gangbangs og unge i Paradise Hotel laver trekanter?

- Som Making Sex Normal selv er inde på, er Ekstra Bladet og andre ret sensationelle i tilgangen - og det er også ok - men det kan også være med til at udgrænse nogle eller få nogle til at tænke på, at de er freaks, når de ikke er det. Jo mere seksualoplysning, des bedre, på alle planer, medier, niveauer, siger Søndergaard.

Læs:

Slap af - du er helt sex-normal

Så al den fiksering på sex er faktisk ikke med til at normalisere sex?

- Noget af fikseringen på sex er jo netop, fordi sex ikke er et kosher emne. Det kan stadig skabe overskrifter at give en sutter.

Man kan jo se på kommentarer under sexartikler, at nogle læsere virkelig væmmes ved andres 'sære' lyster?

- Ak. Det får rodet op i nogle dybe ur-instinkter. Sex er ikke bare en smagssag, som mad og musik er, men involverer hele kroppen og sjæl og følelser, så der er ekstra højt at flyve og langt at falde.

- Vi har ikke rigtig lært at tænke udover os selv, når det drejer sig om sex. Alt og alle bliver målt med vores egen målestok i helt ekstrem grad, hvilket jeg tror har noget at gøre med, hvordan er sex er tabu og stadig ikke særlig godt videnskabeligt belyst.

- Derfor peger folk fingre af ting, som er helt uskadelige og ikke involverer dem, men som de tilfældigvis ikke har lyst til. Det er en skam, især fordi seksualitet er blevet synonymt med hele vores jeg: Man kan nu have en identitet som bøsse og bygge et helt liv og vennekreds op om det. Og så gør det meget ondt, når hysteriske heteroer skriger op om, hvor ulækker man er. Slap af. Andres lyster har intet med dig at gøre og smitter ikke! lyder det fra Nina Søndergaard.

Læs:

Derfor elsker vi gangbang

Tabuer
Bliver det ikke lidt kedeligt, hvis det hele blev 'normalt' - hvis vi fjerner tabuerne, er der ikke noget, der lokker ved mørket?

- Den har jeg hørt før, og det synes jeg ikke er rigtigt. Folk har et stort behov for vejledning og oplysning og beroligelse. Og sex er stadig noget specielt. Vi forstår også, hvorfor der er årstider, alligevel er foråret bare noget særligt. Desuden kan sex godt være privat mellem to eller flere mennesker, men stadig et emne de mennesker kan søge oplysning op

Har vi ikke snarere brug for en bevægelse, der hylder det almindelige knald, så folk indser, at de fleste hverken swinger, gangbanger eller tisser på hinanden - mange får jo præstationangst og tror, alle andre har et vildere sexliv?

Læs:

Sådan er det 'normale' sexliv

- Ja, det er også ærgerligt. Det handler om usikkerhed og ængstelse. Min nabo er fra Pakistan og spiser meget mere krydret mad, jeg misunder hende ikke og synes ikke, mit rugbrød bliver kedeligere af den grund. Der åbner også masser, af restauranter man aldrig når at spise på, og ingen får stress af, at andre spiser anderledes eller føler, de er truede. Jo - måske DF's medlemmer... siger Nina Søndergaard, der hylder seksualiteten i alle dens udtryksformer:

- Sex er godt, og sex er et emne, der kan diskuteres og forskes i - det skal i en vis forstand ud af soveværelset. Sex er bare så dejlig en del af tilværelsen, at det er synd, at det absolut skal forbindes med skam og væmmelse. Det er gift for sjælen at gå at hade sig selv for at føle sig forkert.

Læs:

Hvordan er det perfekte sexliv?

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind