Farlige dildoer er billigt bras

Omtalt dildotest, der afslører potentiels hormonforstyrrende ftalater, omfatter primært discountprodukter

To ud af de testede seks produkter indeholdt blandt andet ftalater, der dog først blev afgives samtidig brug af olie- eller silikonebaseret glidecreme. Dildoen på billedet var en af de giftige.
To ud af de testede seks produkter indeholdt blandt andet ftalater, der dog først blev afgives samtidig brug af olie- eller silikonebaseret glidecreme. Dildoen på billedet var en af de giftige.
Følg Sex & Samliv

Det uafhængige forbrugersite forbrugerkemi.dk offentliggjorde tirsdag en test, hvor et par af deseks undersøgte dildoer indeholdt ftalater, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Stofferne blev dog kun frigivet ved samtidig brug af olie- eller silikonebaseret glidecreme.

Brug kondom på din dildo

Kendere af sexlegetøj kritiserer testen for at være for at kun at have undersøgt markedets discount-produkter.

Forbugerkemi.dk’s undersøgelse af seks stykker nøje udvalgt sexlegetøj fortæller i overskriftsform, at 'Sexlegetøj afgiver store mængder ftalater.

Det er ren skræmmekampagne, der gør forbrugerne unødigt utrygge, mener indehaveren af shoppen med sexlegetøj, Lovejoy.dk.

- Det virker ret meget som om, at Forbrugerkemi.dk, der står bag den nye undersøgelse, er gået efter et decideret negativt resultatet - og det kan da godt både undre! Af de mange tusinde sexlegetøjs-produkter, der findes på markedet i dag, har man valgt at teste og drage en overordnet konklusion ud fra kun sølle seks produkter, der alle hører til i den endda meget billige ende af spektre, siger Lennart Øster fra lovejoy.dk, der mener, at undersøgelsen sender et meget forkert og ensidigt signal om 'faren' ved at benytte sexlegetøj.

- Problemet, ikke mindst for os, der lever af at sælge sexlegetøj, er bare, at de her testede produkter på ingen måde er repræsentative for, hvad danskerne i dag går efter - og hvad der i det hele taget findes af supergode og på alle måder miljøvenlige produkter på markedet i dag, fortsætter Lennart Øster.

Fem frække Valentinsgaver til ham

God undersøgelse
En anden af markedets store spillere, når det kommer til salg af sexlegetøj i Danmark, Sinful.dk, der primært gør sig i luksus- og mærkevare-produkter, har valgt en noget mere positiv indgangsvinkel til Forbrugerkemi.dk’s nye sexlegetøjs-undersøgelse.

Læs:

Årets bedste sexlegetøj

- Jeg synes kun, det er positivt, at man på denne her måde sætter fokus på, at man som forbruger bør være opmærksom på, hvor og hvad, man nu engang vælger at bruge sine penge på, når man er på udkig efter nyt legetøj. Vi har altid selv gjort et stort nummer ud af at hjemtage produkter og mærker, der lever op til alle krav og standarder, og heldigvis er udviklingen de sidste år gået i den retning, at danskerne kun mere og mere går op i kvalitet, samt at legetøjet ikke afgiver skadelige stoffer, fortæller medindehaver af Sinful.dk, Mathilde Mackowski, der vil give kollegaen fra Lovejoy.dk ret i, at konklusionen af undersøgelsen er draget ud fra et meget spinkelt grundlag.

Læs:

Kampen om sexklemmerne

Forbrugerne bør kigge sig godt for
- Det primære formål med testen har været at få en ide om, om der fortsat sælges sexlegetøj med ftalater i Danmark anno 2013, og til det formål har vi valgt at teste seks udvalgte produkter, hvor vi havde en forestilling om, at der eventuelt kunne være ftalater i sexlegetøjet, fortæller tekstkoordinator og souschef Rikke Bille fra Forbrugerkemi.dk, der har fulgt op på en test foretaget af Miljøstyrelsen tilbage i 2006.

Forbrugerkemi.dk’s undersøgelse af de seks stykker sexlegetøj (vibratorer og dildoer) viste, at to af produkterne indeholdte ftalater, der både kan skade leveren og virke hormonforstyrrende.

Testen er naturligvis ikke blevet gjort for at hænge sexlegetøjs-branchen ud. Den belyser dog meget fint, at man som forbruger stadig bør se sig for, inden man køber sit legetøj, hvis man gerne vil være undgå ftalater, Der er nemlig fortsat et uvist antal produkter på markedet, der indeholder diverse former for skadelige stoffer, siger Rikke Bille, der pt. ikke kan udtale sig om, om Forbrugerkemi.dk på et senere tidspunkt vil følge op på undersøgelsen.

Læs:

Det mest solgte sexlegetøj 2012

Sexlegetøjseksperten mener:
- Når jeg som forbruger læser diverse testresultater, bliver jeg kun sjældent specielt godt informeret, synes jeg - dette gælder også med hensyn til denne forbruger-test, mener Joan B., blogger og sexlegetøjsekspert, som har testet og skrevet om alle typer af sexlegetøj i snart 15 år.

- Det er på ingen måde gennemskueligt, synes jeg, hvad det er for risici, jeg udsætter mig selv for. Ja, det handler om stoffer, ftalater, som jeg ved, er kan være skadelige for mig. Men hvad med spørgsmål som hvor længe, jeg skal jeg have dildoen siddende i skeden, før skaden er sket?

Læs:

Danmarks særeste sexlegetøj

- Jeg kan heller ikke lade være med at lægge mærke til typen af produkter, Forbrugerkemi har testet. For hvor er alle de kvalitetsprodukter, som i dag sælges i stor stil. Det er fuldstændigt misvissende at proklamere i overskriften, at sexlegetøj generelt er fyldt med skadelige stoffer, når man kun vælger at medtage produkter, som man på forhånd regner med er skyldige.

- Når testen, alt i alt, består af seks, set med mine øjne, produkter i den lavere ende af skalaen, og at kun to af disse indeholder potentielt skadelige stoffer, så mener jeg faktisk ikke, at det er et så dårligt resultat endda, siger sexlegetøjseksperten Joan B., der - som testen også advarer imod - fraråder brug af silikone- og oliebaseret glidecreme sammen med sexlegetøj.

Allerede i 2006 fandt Miljøstyrelsen ud af, at mange dildoer indholdt ftalater.

LÆS:

S/M-hit nu som sexlegetøj

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde