Utroskab kur mod depression

Naturmedicin til kvinder: Tag et sidespring og få det bedre

En hed affære kan være godt for humøret. (Foto: All Over)
En hed affære kan være godt for humøret. (Foto: All Over)
Følg Sex & Samliv

Er du nede, kører du på pumperne, hænger du i med det yderste af de nedbidte negle?

Så kan et sidespring måske være kuren, der får humøret i vejret igen.

Det mener psykologen David J. Ley på psychologytoday.com.

Ley, der har skrevet ‘Insatiable Wives, Women Who Stray and The Men Who Love Them’, hævder, at sidespring har meget lidt at gøre med, at man er ulykkelig med parforholdet. Til gengæld mener han, at der er er nogle interessante indirekte forbindelser mellem udenomsægteskabelig sex og depression. Forklaring følger:

Han mener, at nogle kvinder selvmedicinerer sig ud af en depression ved at bolle ved siden af, idet en affære sætter gang i en række neurokemiske og psykologiske processer, der giver bedre humør.

Knald ved siden af med god samvittighed

Øget selvtillid
Den psykologisk effekt ved en affære kan være en følelse af øget selvtillid og af at være attråværdig, når det viser sig, at andre mænd end den faste synes, hun er lækker. Den opmærksomhed og sus af udvikling i et nyt forhold, ja, selv stressen ved risikoen for at blive opdaget kan modarbejde depressionen.

Når en kvinde har en affære, gør hun mere ud af sig selv, passer mere på sin krop og lever sundere, de får mere sex, mere motion og opfører sig psykologisk set på måder, der ikke normalt ses hos depressive. De reagerer vanligvis med apati, indadvendthed og stilstand.

Sæd er sundt
Og med den øgede mængde sex kan kvindens endda få et ekstra skud af noget, der ifølge nogle forskere kan bekæmpe depression: Nemlig sæd.

Ifølge flere undersøgelser indeholder sæd mange stoffer, der gør kvinder (og mænd) godt. Oxytocin, testosteron, epinephrin, norepinephrin, oxytocin, vasopressin og melatonin. De kan alle i et eller andet omfang påvirke humøret.

Andre undersøgelser peger på, at kvinder, der bruger kondom, er mere depressive.

Her kunne man indvende, at en kvinde, der har en affære, nok vil forsøge at beskytte sig mod kønssygdomme, men lad det nu ligge. Ideen er: Når kvindens krop absorberer denne kemiske hormonbombe oralt, vaginal eller analt, bliver hun i bedre humør.

Manglende impulskontrol
Når en kvinde har en affære, falder serotonin-niveauet. hvilket det også gør, når man har en depression. Serotonin hjælper os til at bekæmpe impulser og hjælper os med at tænke os om. Det kan forklare besættelsen af en elsker. Et højt niveau af serotonin kan påvirke sexlysten negativt, hvilket er en af forklaringer på, hvorfor antidepressiv medicin kan give impotens.

Samtidig kan serotonin-niveauet også forklare, hvorfor et ’break op’ fra et passioneret forhold så let udløse depressive tilstande: Serotonnin-nivaeuet et allerede lavt.

Alt dette sker, når en kvinde indleder en affære (og selvfølgelig også, når en singlekvinde møder en ny mand). Alligevel vil David Ley ikke anbefale metoden til depressive kvinder. Dertil er de andre konsekvenser for store - parforholdet og familien kan ødelægges, hvilket kan skabe en endnu værre depression. Ikke desto mindre mener han, at nogle kvinder har udenomsægteskabelig sex for at komme over en depression, helt ubevidst.

Det er muligt, at det samme gælder for mænd, idet kun sædsagen er unik for kvinder (med mindre manden har en affære med en anden mand). Sexafhængighed har i hvert fald vist sig at hænge sammen med depression.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?