7 ting vi kan lære af sexaberne

Bonobo-chimpansen bruger sex som konfliktløsning

Kærlighed på bonobofacon. (Sreenshot fra National Geographic-video)
Kærlighed på bonobofacon. (Sreenshot fra National Geographic-video)

Den lille bonobo-chimpansen adskiller sig på vigtige områder fra sin lidt større chimpanse-fætter. Blandt andet ved at dyrke fantastisk meget sex.

Det kan vi som art lære noget af, mener forfatteren og psykologen Christopher Ryan, der har skrevet bogen 'Sex at Dawn' om menneskets seksuelle oprindelse.

psychology.com giver han et bud på, hvilke syv ting vi kan lære sex af bonobo-chimpanserne seksuelle kultur:

1. Mere sex og færre konflikter
Chimpanser bruger vold til at få sex, men bonoboerne bruger sex for at undgå vold. De voldtager ikke, de går ikke i krig med andre grupper og slår ikke ihjel som andre chimpanser. Sammenhængen mellem en mindre restriktiv seksualiet og færre konklikter passer også på vores samfund.

Kvinder lige så løse på tråden som mænd

2. Feminisme
Når hunner styrer, har alle det bedre, også hannerne. I modsætning til de almindelige chimpanser er det hunnerne, der styrer hun bonoboerne, hvilket giver færre konkliter - se punkt 1.

Læs:

Hun får mænd til at opføre sig ordentligt

3. Søstersolidaritet
Selv om bonobohunnen er 20 procent mindre end hannen (som hos mennesket og chimpansen), styrer hunnerne ved at holde sammen. Hvis en han ikke overfører sig ordentlig overfor en hun, rotter alle hunnerne sig sammen mod ham. Kombinationen af denne søstersolidaritet og meget sex får hannerne til at opføre sig ordentligt.

Læs:

Derfor stønner kvinder i sengen

4. Jalousi er ikke romantisk
På trods af at bonoboerne nærer følelser for hianden, kontrollerer de ikke hinandens sexliv. Og der er heller ikke meget sladder...

De var også kinky i stenalderen

5: Promiskuitet
Al det uforpligtende sex gør bonoberne til en af de mest intellligente primater. De har høj livskvalitet, ingen stress og masser af socialt samvær. Faktisk er der ikke en eneste gruppe primater, der lever i store grupper, der er monogame. Alle de meste intelligente pattedyr - mennesket, chimpanser, bonoboer og delfiner - er promiskuøse.

Læs:

Billige kvinder er de bedste

6. Billig
God sex indebefatter ikke nødvendigvis orgasme, og uforpligtende er ikke lig med billig eller tomt. Det meste bonobosex er hurtigt overstået; røre, gramse eller penetration: Men de er også meget romantiske, de kysser og holder i hånd (og holder i tæer) og ser hinanden i øjnene under sex.

7. Mad og sex
Intet får sat gang i et bonbo-orgie som et festmåltid. Hvis du giver en gruppe bonoboer en masse mad, vil de første dyrke noget hurtigt sex, hvorpå de høfligt deler maden.

Chimpanser er menneskets nærmeste slægtning.

Se video med bonobosex