Annonce:
Annonce:

Sådan undgår du julens værste par-kriser

Omgivet af familien, optaget af gaver, opsat på den perfekte jul - alt er lagt i ovnen til endnu en jul med koks i kærligheden

Giv hinanden den bedste julegave i år: Sæt julepresset ned. (Foto: colourbox.com)
Giv hinanden den bedste julegave i år: Sæt julepresset ned. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Julen som bekendt hjerternes fest. Men julen trækker så store veksler på parholdet, at januar er højsæson for parterapeuter og skilsmisser.

Derfor kan det være en god ide at stoppe op her midt i julestresset, trække vejret og lære af disse råd, vi har fundet på aftonbladet.se, hvor den svenske parterapeut Eva Rusz opstiller fem klassiske julekriser og lige så mange løsningsmodeller.

Læs: Årets skilsmisseboom er begyndt

Familien er alle steder
En jul i familien skød. Det er drømmen for mange, der dog hurtigt kan udvikle sig til et mareridt. Måske er I taget til svingerfamilien i Jylland, måske voldgæster de jer. Måske er det over hele julen, måske er det blot for en aften.

Annonce:

En ting er sikkert. Kaos råder. Alle går i vejen for hinanden, onkel morfar er fuld, svigermor kommer med ’gode’ råd om sovsen, børnene er allerede oppe i det røde sukkerfelt. Og I skændes som vanligt om, hvilken familiens juletradition der skal følges.

Mundhuggeriet er en komedie værdigt, hvis ikke det ikke var så utroligt belastende.

Løsning:
Mennesker har forskellige comfort zoner. Den private zone, som vi forbeholder partneren og nærmeste venner. Det er typisk en halv til en hel meter.

Zonen for bekendte - og svigerfamilien - er omkring tre meter. Så når svigermor/far hele tiden tuller omkring dig, kommer de simpelthen for tæt på dit personlige revir. Det gør dig irriteret og trængt. Forsøg at få mere plads - rent fysisk. Du kan fx sørge for, at det halve hold går en lang tur, så der er mere plads i huset.

Læs: Kom igennem de største kærlighedskriser

Annonce:

Riget fattes penge
Dit Dankort er slidt ned. Du har brugt det meste af din løn på julegaver, som ingen alligevel rigtig bliver glade for. Kassekreditten er presset til det yderste. Din bank kan ringe hvert øjeblik. Og du kan konstatere, at det bliver en benhård, mager vinter uden plads til tant og fjas. Og en trist nytårsaften. Skænderier om penge er noget af det mest udbredte i parforhold.

Løsning:
Det er en fornemmelse af katastofesituation for mange par, når der virkelig er tomt på kistebunden. Alting bliver sort eller hvidt. Men der er ingen grund til at spise hummer og købe en ny kjole og skjorte til nytårsfesten. Man skal ikke sammenligne sig med andre - godt nok er ofte godt nok.

Læs: Sådan undgår du skilsmisse

'Det hele er mit ansvar'
Før du overhovedet har overvejet at tage en pause, har din partner taget sig en lur på sofaen. Du juler igennem med julepynt, madlavning, indkøb og borddækning og julekort og og og.

Annonce:

Løsning:
Man skal ikke sammenligne indsatser. Der findes ikke retfærdighed, selv om man skal stræbe efter det. Tal situationer igennem i god tid. Det er for sent at skændes om det, når man er midt i det. Måske er det endda en god ide at se på, hvad I gjorde sidste år, og så bytte om på rollerne i år, eller arbejde jer frem til at løsninger, som begge kan leve med.

Læs: De fem værste kriser i parforholdet

Det blev ikke som håbet
Forventningerne til julen er ofte skyhøje. De rolige glædesfyldte dage i familiens skød mellem jul og nytår indfinder sig ikke. Og så bliver man skuffet.

Løsning:
Drop det perfekte. Man kan ikke gøre noget ved det, der allerede er sket. Og den perfekte juleaften eller nytårsaften findes ikke, heller ikke den perfekte familie. Grin af det kiksede i stedet, og tal om, hvad I kan gøre for at få en lidt bedre jul næste år.

Læs: Sådan bliver du en bedre kæreste

Vintertræthed
Når gaverne er pakket ud, og raketterne brændt ud, kommer mørket og kulden med sne, slud og regn. Det er langt til foråret, langt til lyset. Langt til håbet og glæden. Men kort mellem skænderierne.

Løsning: Mange par kan have godt af en lysterapilampe til at modvirke den værste vinterdepression. At komme udenfor og få lys og luft hver dag er også godt. Lad ikke trætheden og ugideligheden styre. Det hjælper ikke at klage over, at Danmark er mørkt og trist om vinteren. Giv i stedet hinanden ekstra mange kys og kram.

Læs: Fem grunde til du ikke får sex nok

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: