De var også kinky i stenalderen

Vores tidlige forfædre dyrkede ikke kun sex for at få børn. Arkæolog mener, at avanceret sex i høj grad har været på menuen. Perversionen gør os til mennesker, mener dansk forsker

Raquel Welsh fremviser tidens bikinimode i 'One Billion Years BC' - mon tanterne i Stenalderen også diskuterede de unges sexede påklædning..?
Raquel Welsh fremviser tidens bikinimode i 'One Billion Years BC' - mon tanterne i Stenalderen også diskuterede de unges sexede påklædning..?

Stenaldermennesket dyrkede ikke kun sex for at reproducere sig. Vore tidlige forfædre dyrkede i høj grad også sex af simpel lyst, og kastede sig fx gerne ud i mere avancerede former for sexlege som bondage og gruppesex, over transvestisme og brugen af sexlegetøj.

Alt sammen var med til at opbygge stærke kulturelle bånd, skriver Times Online

En cirka 30.000 år gammel statue af en nøgen kvinde (Venus of Willendorf), samt en lige så gammel stenfallos fundet i en tysk grotte, skulle ifølge undersøgelser være blandt de første direkte beviser på, at sex for mennesket handlede om meget mere end blot at føre generne videre.

Ikke kun reproduktiv sex
Timothy Taylor, forfatter og underviser i arkæologi på Bradford University, har i forbindelse med sine studier evalueret bunker af arkæologiske fund og videnskabelige studier.

- Den generelle opfattelse af, at stenaldermennesket var heteroseksuel og udelukkende dyrkede sex for at sætte børn i verden, vil jeg sætte et meget stort spørgsmålstegn ved, siger Timothy Taylor, der mener, at deciderede parforhold og monogami først kom ind i billedet, da vore forfædre for alvor begyndte at opdyrke jorden og bosætte sig mere permanent.

Det var samtidig startskuddet til de mere faste kønsroller, mænd og kvinder har levet efter lige siden.

Nyt lys på mennesket udvikling
Petra Boynton, University College, London, kan kun bifalde banebrydende studier som Timothy Taylors, der på længere sigt kan bidrage til at se menneskets historie i et helt nyt lys.

- Til dato har teorien om menneskets udvikling næsten udelukkende gået på, at specielt kvinden nærmest var 'forprogrammeret’ til monogami. Et fastlåst kønsrollesyn, der i mange tilfælde har overskygget mere videnskabelige undersøgelser af emnet, udtaler Petra Boyton.

Perverteret sex
Kønsforsker Christian Groes-Green fra Københavns Universitet er glad for, at arkæologer nu ser ud til at kunne fremlægge håndfaste beviser, for at heller ikke vores forfædre kun dyrkede sex for at reproducere sig selv:

- Den franske filosof Georges Bataille skrev i bogen ’L'Eroticisme’, at menneskets seksualitet er erotisk, mens dyrets er reproduktiv. Og erotik er kendetegnet ved, at det er aldeles upraktisk og unyttigt, erotik skaber nemlig ikke i sig selv liv, men er faktisk, ifølge Bataille, beslægtet med døden, dvs. når vi mennesket har sex, bliver vi til eet og opløses ligesom i døden, vi glemmer os selv og mister faktisk bevidstheden. På den måde er sex perverteret og destruktivt - men samtidigt smukt og grænseoverskridende, siger kønsforskeren til ekstrabladet.dk.

Spændende tabu-brud
Ifølge Georges Bataille er det fantasien og perversionen (den bevidste overskridelse af moralen), der gør os til mennesker.

- Sex er interessant for mennesker, fordi erotik altid betyder et tabu-brud. Uden skam, bevidsthed, samvittighed, tabu - ingen erotik. Der er skam, tabu (fx. nøgenhedstabu), der gør, at sex overhovedet bliver spændende som mere end en videreførelse af slægten. Det er skam, tabu, moral, forbud, der gør os til mennesker. Men det er i lige så høj grad den bevidste overskridelse af reglerne, der gør os til mennesker, fortæller Christian Groes-Green til ekstrabladet.dk.