Hvad betyder farven på din date?

Selv om netdatere ikke afslører holdninger, betyder en potentiel partners politiske farve alligevel en hel del

Få skriver om deres politiske ståsted i datingprofiler. Alligevel har politik betydning. (Foto: colourbox.com)
Få skriver om deres politiske ståsted i datingprofiler. Alligevel har politik betydning. (Foto: colourbox.com)

Det er ikke almindeligt at vifte med de røde og blå faner på datingsites.

Alligevel betyder den potentielle partners politiske holdninger en del.

Det fremgår af en amerikansk videnskabelig undersøgelse samt en afstemning på landets største datingsite.

I den amerikanske undersøgelse, publiceret i 'Evolution and Human Behavior', har to forskere i statskundskab samt en genforsker set nærmere på, om politiske holdninger har betydning for vores partnervalg, idet tidligere studier peger på, at ikke kun opvækst, men også gener har betydning for politiske holdninger og adfærd.

Deltag i sexvalget 2011

Nettet
De analyserede datingpofiler på nettet, hvor det fremgik, at folk er tilbageholdende med at tone rent flag politisk set, når de vil tiltrække en partner.

Alligevel er der en række signaler, der trækker den modsatte retning. For elementer, der plejer at have betydning for ens politiske værdier såsom uddannelse og samfundsengagement i, aktiveres i folks søgen efter en mage.

Man vælger gerne en partner, der deler de værdier - værdier der altså afspejler politisk ståsted. Alligevel tyder det ikke på, at man i første omgang vælger en date i forhold til politik. Det foregår på et mere indirekte plan.

Læs: Konservative ser mest porno

I Danmark
Samme konklusion kan man drage på den afstemning, som dating.dk, landets største datingsite, har lavet. 68 procent synes ikke, at en dates politiske holdninger betyder noget. Til gengæld vil 77 procent helst dele holdinger med deres partner.

- I reglen skriver folk ikke meget om politik i deres profiler. Jeg tror heller ikke, det har den store betydning for, hvem man går på date med, forklarer datiog.dk's ejer, Morten Wagner.

- Som du kan se af undersøgelsen, er det ikke af afgørende betydning, hvem man stemmer på, når man vælger date. Omvendt - hvis folk kunne vælge, ville daterne alligevel helst date en med samme politiske farve som dem selv.

Morten Wagner mener, at singlerne allerede i valget af den type, man dater og føler sig tiltrukket af, også sorterer i politisk holding:

- En bankfyr med slips og jakke, der stemmer Liberal Alliance vælger sjældent at date en pige med med fem huller i næsen og rastahår fra Enhedslisten. Men i bund og grund er alle partierne så midtersøgende, at det nok ikke betyder det store, siger Morten Wagner.

Læs: Skedekrampe mest udbredt blandt konservative

Kærlighed og politik
Vi spurgte sexperten Signe V. Bentzen, hvad politik og kærlighed har at gøre med hinanden:

- Når vi vælger partner for livet, vælger vi som regel en, der har nogenlunde de samme ideer om, hvad der er godt og værdifuldt her i livet.

- Det betyder ikke, at en venstremand og en højrød socialist ikke kan finde sammen, men så har de fx mærkesager til fælles - som der skal være god pleje til de ældre og svage. eller at uddannelse er vigtig. For de kan jo sagtens være enige om, hvad der er vigtigt her i livet, men er måske bare uenige om, hvordan det skal gøres.

Modsætninger mødes og sød musik opstår - måske?

- Altså, der må jo gerne være afvigelser, men hvis et forhold skal have de bedste betingelser, er det ret væsentligt, at man bygger det op på det samme værdigrundlag, lyder det fra sexolog, parterapeut og brevkasseredaktør Signe V. Bentzen.

Læs: Valgets sexede vindere